Ana SayfaYaşamYıllar sonra yeniden Velosipet ile Cevelan

Yıllar sonra yeniden Velosipet ile Cevelan

Bisiklet tutkunları,  111 yıl önce yazılan “Velosipet ile Bir Cevelan" adlı kitaptan ilham alarak “Bisikletle Yüzyıllık Macera” adlı bir etkinlikte bir araya geliyor. Bisiklet tutkunu Ahmet Tevfik Bey’in 1899’da Bursa ve çevresinde çizdiği ve izlenimlerini “Velosipet ile Cevelan” adlı kitapta aktardığı gezi rotasına uygun bir rotada bisikletle 3 günlük bir tur düzenliyor. 

Etkinlik, Bisikletliler Derneği Bursa İl Temsilciliği önderliğinde Nilüfer Belediyesi, 15-20 kadar kurum, Sivil Toplum Örgütü ve şirketin işbirliğinde 28-29-30 Mayıs 2010 tarihinde Mudanya – Bursa – İnegöl – Yenişehir – İznik – Gemlik – Mudanya güzergahında gerçekleştiriliyor. Etkinlik “Bisikletle Yüzyıllık Macera” turu adını taşıyor. 

Etkinlik, Ahmet Tevfik’in kaleme aldığı ve ilk kez 1900 yılında yayınlanan, 2006 yılında ise İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yeniden basılan kitabı yeniden gündeme getirdi. İbnülcemal Ahmet Tevfik’in o dönemlerde velosipet adıyla bilinen bisiklete duyduğu tutkuyla İstanbul’dan Bursa’ya gerçekleştirdiği keşif gezisi ilgili olarak kaleme aldığı gezi/anlatı kitabı, Cahit Kayra’nın çevirisi ve sunuş yazısıyla günümüz okuyucusuyla buluşmakta. 

1890’lı yılların sonunda, bisiklet meraklısı İstanbullu bir genç olan Ahmet Tevfik’in Bursa ve İstanbul’dan Mudanya’ya yaptığı gemi yolculuğundan, Bursa-İnegöl-Yenişehir-Bursa güzergahındaki bisiklet turuna, tüm gezisinden kayda geçirdiği notlardan oluşuyor. 

Ahmet Tevfik Bey’in İstanbul’a döndükten sonra, 1900’de bastırdığı gezi notları, sadece bisiklet maceralarını değil hamamlardan çalgıcı gazinolara, mesirelerden köylere, derbentçilerden Boşnak ve Gürcü göçmenlere, otelcilerden demircilere, buz gibi kaynaklardan bereketli meyve bahçelerine pek çok renk ve ayrıntıyla 20.yüzyılın eşiğindeki Bursa’nın renkli panoramasını çiziyor.

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI