Ana SayfaModaYetişkinlerde Yaratıcılık Sonradan Gelişebilir Mi?

Yetişkinlerde Yaratıcılık Sonradan Gelişebilir Mi?

Öğrenme Tasarımcısı-Eğitmen Ömür Doğan’ın yaratıcılık ve yaratıcı düşünme üzerine kaleme aldığı “Bir Ömür Yaratıcılık-Yaratıcı Yaşam Rehberi”, yaratıcılığın nasıl geliştirileceği ile ilgili pratik ve faydalı bilgilerin yer aldığı kitap; yaşamına yaratıcılık katmak isteyen üniversite öğrencisinden iş hayatındaki stajyere, üst düzey yöneticiden çocuğunun geleceğini düşünen ebeveynlere kadar geniş bir kitleye hitap ediyor. Ömür Doğan’a göre Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından 2025 yılında iş hayatında en çok ihtiyaç duyulacağı ön görülen 10 temel yetkinlikten ilk beş tanesi doğrundan yaratıcılık ve öğrenmeyi öğrenmeyle ilişkili. Yani yaratıcılığımızı geliştirir ve öğrenmeyi öğrenirsek geleceğin iş dünyasına daha hazır hale gelinir.

Geleceğin en temel 5 yetkinliğine bakacak olursak:

  1. Analitik Düşünme ve İnovatif Olma

Çalışanın sorgulama ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmasına fayda sağlayan analitik düşünme becerisi, karşılaşılan olumsuz bir durum ve kriz anında daha soğukkanlı kararlar almayı ve olayları farklı açılardan düşünebilme avantajını sağlar. Objektif bir bakış açısıyla iş yaşamında kalıcı çözümler üretip yenilikçi ve inovatif yaklaşımlar yakalamak için yaratıcılık anahtar rolündedir. 

  • Aktif Öğrenme ve Öğretim Teknolojileri

Günümüzde teknolojinin getirdiği yeniliklerden en etkin biçimde faydalanıp öğrenme stratejilerini bu doğrultuda planlamak aktif öğrenme sürecini besleyen önemli bir faktör. Unutulmamalı ki geleneksel eğitim yöntemleri kadar teknolojinin gerekliliklerini karşılayan öğretim teknikleri ve bununla aktif biçimde ilişki kuran birinin öğrenme süreci çok daha kalıcı olacaktır. Üstelik yaratıcılık ve öğrenme benzer şekillerde çalışır. Yani yaratıcılık ve öğrenme birbirini besler ve geliştirir.

  • Karmaşık Problem Çözme

Bugünün ihtiyaçlarına cevap vermek için yeterli olan bir bakış açısı belki de birkaç yıl sonra yeterli olmayabilir. İhtiyaçların tamamına büyük oranda karşılık verecek yetkinliği kazanmak ise karmaşık problem çözme becerisi ile mümkündür. Günümüzün karmaşık problemlerini çözmek yetmiyor artık, onları aynı zamanda yaratıcı bir şekilde çözebilmek, iş yaşamında fark yaratabilmek için çok önemli…

  • Eleştirel Düşünme ve Analiz

İster iş yaşamı ister günlük yaşam olsun, hedefinize ulaşıp verimli sonuçlar almanız için eleştirel bir düşünme süreci ve her açıdan analiz yapma becerisi en elzem yeteneklerden biridir. Unutulmamalıdır ki problemleri çözme adımındaki geniş perspektifli düşünmeniz iş hayatınıza artı değer katacaktır. Sorgulama, öğrenmenin ve yaratıcılığın başlangıç noktasıdır. Eleştirel düşünme süreci ve yaratıcılık birbirini takip eden, iç içe geçmiş, böyle kullanıldığında iş hayatında fark yaratmamızı sağlayan iki temel düşünme biçimi.

  • Yaratıcılık, Orijinallik ve Girişimcilik

Yaratıcılık ve orijinallik yansıtılmadan yapılan her iş dikkat çekme noktasında sınıfta kalır. Yapılan girişimcilik çalışmaları ile farklı ve özgün dokunuşlara imza atıp iş yaşamında öne çıkmak sizin yaratıcılığınızla doğru orantılı. İş hayatında ufacık yaratıcı dokunuşlar bile hem şirketler hem de bireyler için çok büyük farklar yaratabilmektedir.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI