BOTOX

 MERAK EDİLEN YÖNLERİYLE BOTOX


Botox, son yıllarda uygulama alanları giderek artan bir estetik uygulama… Yaklaşık 14 yıldır uyguladığım, sonuçlarını güvenli ve doğal bulduğum botox’u, operasyon yaptığım kişilerde dahi sonuca destek olarak kullanıyorum. Özellikle kırışıklık tedavisinde uygulanması 10 dakika kadar süren bu yöntem, günlük hayatınızı ve yaz sezonunda planlarınızı da engellemiyor. Bu hafta köşemde, konuyla ilgili mailime gelen en çok merak edilen soruları yanıtladım.

Botox’un uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri yok mu? 

Botox, Clostridum Botulinum bakterisinden üretilen protein esaslı bir ilaçtır. 20 yılı aşkındır kullanılmaktadır. Hakkında en fazla çalışma yapılan ilaçlardan biridir. Uzun veya kısa vadede zararlı etkisi yoktur. Botox, Serebral palsili çocuklarda 2 yaşından itibaren kullanılır, kullanılan miktar estetik amaçlı uygulamanın 5 – 6 katına varmaktadır. Amerika’da 2002 yılında FDA onayı almıştır. 

Botox etkisi yaptığı öne sürülen birçok krem var, bunlar gerçekten Botox’la aynı etkiyi yaratıyor mu? 

Yaratmaz! Aynı etkiyi yaratması için kremlerin kas içerisine etki edebilmesi gerekir. Etken maddeleri farklıdır. Kremler cilt tabakalarında etkilidir. Botox kırışıklığa neden olan kasları gevşeten bir ilaçtır. Yani dinamik kırışıklığın nedenini ortadan kaldırır. Bunun nedeni Botox’un etkinliğinin ve güvenliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Sadece ABD’de geçen sene 3 milyonun üzerinde kişi Botox yaptırdı. Krem pazarına girecek firmalar bu trendden faydalanmak istiyorlar.

Botox uygulandıktan sonra herkes yaptırdığımı fark eder mi? 

Yüzünüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğunu fark edecek ama siz söylemedikçe anlamayacaklardır. Botox yapıldıktan itibaren 3-7 gün içerisinde etkili olmaya başladığı için anlık bir etki söz konusu değildir. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmayacaktır.

Botox uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu? 

Hayır! Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Tedaviye devam ettiğiniz sure kırışıklıklarınızın ilerlemesini durduran etkili bir korumadır.

Botox yeni kırışıklıklara yol açar mı? 

Hayır! Botox uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Ayrıca, kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı takdirde böyle bir durum görülebilir. Bu, kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.

BİLİNÇLİ VE TECRÜBELİ ELLERİ TERCİH EDİN

Yan etkisi var mıdır? 

Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır. Yanlış yere uygulama sonucu geçici göz kapağı düşüklüğü görülür. Enjeksiyon alanında nadiren hafif kızarıklık görülebilir, makyajla kolayca kapatılabilir. 

Botox’un etkisi ne kadar sürer? 

Botox’un etkisi 4 aya kadar sürmektedir. Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır.

Botox’un donuk bir yüz ifadesi yarattığı söyleniyor, yüzde şişlik veya hissizlik yaratıyor mu? 

Botox bir dolgu maddesi değildir yüzü şişirmez. Botox duyu sinirlerini etkilemez dolayısıyla hissizlik söz konusu değildir. Donuk bir yüz ifadesi değil aksine doğal bir yüz ifadesi sağlar. Bu tamamen kişinin ne istediğine ve uygulayıcı doktorun tekniğine bağlıdır. Botox, yüzümüzde aktif çalışan kasların gevşemesini sağlar. Bu sayede doğal bir görünüme kavuşulmasını sağlar. Yüzde en fazla çatık kaş, göz kenarı ve alın kırışıklıklarının giderilmesinde kullanılır.

Botox dudaklarda kullanılır mı? 

Hayır! Sadece dudak üstündeki, sigara çizgileri tabir edilen dikey çizgilenmelerde kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için kullanılmaz.

Tam olarak nasıl bir etki yaratıyor? 

Kırışıklığa yol açan aşırı çalışan mimik kaslarının uyarılmasını sağlayan bir salgıyı geçici süre ile bloke ediyor. Bu sayede kırışıklık görünümünden kurtulunuyor. Birkaç ay içerisinde yavaş yavaş kas eski gücünü topluyor. 

Kısmi yüz felci, göz kapağı düşmesi, yüzde sarkma, kaşlarda asimetri yaratabilir mi? 

İstenmeyen yerlere yapılmadıkça herhangidir yan etki görülmez. Kısmi yüz felcini düzeltmek için kullanılır. Birçok kişide uygulama öncesi kaş asimetrisi zaten vardır. Kaş asimetrisini düzeltmek içinde kullanılır. Yüzde sarkma değil aksine gerdirme etkisi verir. Göz kapağı düşmesi ilacın değil uygulama tekniğinin sonucudur, bu tip yan etkiler tecrübeli uygulayıcılarda görülmez.

Botox başka nerelerde kullanılır?

Aşırı terleme (Hiperhidroz) koltuk altı, avuç içi, ayak tabanında uygulanmaktadır.

MİGRENİ DE TEDAVİ EDİYOR

Botox’tan yarı yarıya daha ucuz olduğu söylenen ve Çin Botox’u olarak bilinen maddenin pek çok yerde uygulandığı söyleniyor doğru mu? 

Botox’un Çin’de üretimi yoktur. Bahsedilen maddenin üzerinde Botox yazmamaktadır. Bu madde uzak doğu kökenli bir botulinum toksindir. FDA onayı ve Sağlık Bakanlığı onayı yoktur, lisanslı bir ilaç değildir. Dolayısıyla bu uygulamayı yapan hekimler tıbbi ve hukuki sorumluluk almaktadır. Kişiler, uygulamayı yapacak doktordan Allergan Botox’u kullandığını sorabilir, kullanılan ilacı görmek isteyebilir. Bunun dışında sağlık bakanlığı onaylı İngiliz ürünü olan Disport’da mevcuttur.

BOTOX aynı zamanda bir dolgu maddesi midir? Ünlülerin yanaklarını botox ile dolgunlaştırdığı yazılıyor. 

Botox bir dolgu maddesi değildir. Başka uygulamalar yapılmasına rağmen ( yağ enjeksiyonu, dolgu malzemeleri v.b) en çok bilinen botox olduğu için  sorulduğunda en fazla akılda kalan Botox oluyor. Bütün bu uygulamalardan sonra doğal olarak birkaç gün şişlik kızarıklık oluşabilir. Bu doğaldır ve geçici bir durumdur, botoxla ilgisi yoktur. Botox yanağa uygulanmaz, doldurma işlemini yapmaz. Bu amaçla kullanılan malzemelere dolgu maddeleri denir.

Botox domuzlardan elde edilen madde içeriyor mu? 

 Botox domuz kaynaklı herhangi bir içerik bulundurmamaktadır. Saf 900kD nörotoksin protein kompleksinden oluşmakta ve sodyum klorid ve insan serum albumini katkısı içermektedir. Uzak doğu menşeli botulinum toksin tip A formülasyonu katkı olarak domuz jelâtini içermektedir.

Yaz ayları mimiklerin çok kullandığımız bir dönemdir.

Kırışıklık tedavisine başlamak için tatil öncesi ideal bir dönemdir. Böylece yaz tatili sonrası çevrenizdekiler sizin ne kadar dinlenmiş olduğunuzu görecekler.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI