Ana SayfaYazarlarSucuk is the new black!

Sucuk is the new black!

 

Meğer senelerdir sanatı destekliyor ve sanat yiyormuşuz da haberimiz yokmuş. Reklamdaki dedenin söylediklerine inanmayın siz, boşverin. Sucuki sucuk olarak kalsın. Zaten sucuğun sanatı olmaz, ızgarası olur, mangalı olur, tavası olur.

 

Türklüğümüzden olsa gerek sucuk; salam ve sosisten çok daha özeldir bizim için. Hemen hemen günün her öğününde tüketilebilir hazır et çeşidi sucuktur. Çok hızlı reaksiyon verir, protein değeri yüksektir, tuz ihtiyacını karşılar ve oldukça doyurucudur.  Büyük beyaz, yoğurt yazısında mini şortlu kızı etkilemeye çalışıyorduk ya, işte şimdi ona harika bir sabah kahvaltısı hazırlayıp sucuk yapabiliriz.

 

Orta-Doğu Avrupa’nın salam, sosis ve jambonları bizimkilerden lezzet ve görsel olarak üstündür ama sucuk konusunda gerçekten iyiyiz. Sucuk alırken dikkat etmemiz gereken en önemli faktör, ne zaman yiyeceğinize karar vermektir. Çünkü kahvaltı sucuğu ayrı, ızgara sucuğu ayrı, çorba ya da yemek içine karıştırılacak sucuk ayrıdır. En iyisine ulaşmak için Kayserili bir arkadaşınıza, ailesinin yaptığı ev yapımı sucuklardan almak için yalvarabilirsiniz, problem yok. Market raflarında 30 senedir gördüğümüz sucukların tat olarak birbirinden hiç pek farkı maalesef yok. Ben sucuk alışverişimi Lokum.com üzerinden yapıyorum. Bez sucuk(kahvaltılık) ve Karamavuşlar  sucuk (ızgaralık) favorilerim arasında. Değişik lezzetler peşinde olanlar için bol baharatlı Osmanlı sucuğu da çok iddialı bir lezzet.

Eveti doğru sucuğu aldık ve şimdi mutfağa gidiyoruz.  "Yahu sucuklu yumurtanın tarifi mi olur?" demeyin ve malzemeleri hazırlamaya başlayalım.

 

Tavada pideli sucuklu yumurta, taze soğan ve kişniş ile

 

Malzemeler:

Tırnak pide (pide/lahmacun satan yerlerden temin edebilirsiniz)

2 yumurta

Bez sucuk (lokum.com`dan temin edebilirsiniz)

Tereyağı

Susurluk tost peyniri (ben Ariste Peynir Dükkanı’ndan aldım.)

Taze soğan

Kişniş

 

Hazırlanışı:

 

Aynı anda 2 tava kullanacağız. İlk tavamızın altını açıp 1 tatlı kaşığı tereyağı koyuyoruz, yağ erirken tırnak pideyi parçalamadan şeritler halinde kesiyoruz. Tavanın kapağını kapatırsak pidelerimiz çok güzel bir kıvama gelecektir.

 

Diğer tavaya koymak için sucuklarımızı dilimliyoruz ve sucukları çok kısık ateşte ısınan tavaya yerleştiriyoruz. Sucuk dilimleri kendi yağıyla pişeceği için, tavaya ekstra yağ koymamıza gerek kalmıyor.

 

Yumurtalarımız bu yemeğin tamamlayıcıları, ana maddeleri değil. Bu yüzden kırıp karıştırıp omlet gibi baharat eklemeye gerek yok. Sucukların iki yüzü de kızardığında yumurtaların sarısını patlatmadan tavaya alabiliriz. 

 

Artık bu aşamada sucuğun kokusu çoktan kahvaltı hazırladığınız kişiye kadar ulaşıp, afrodizyak etkisini başlattı. Tamam tamam, afrodizyak olmasa da bir etki başlattığı kesin. Zaten genelde ben yemek yaparken insanlar içeride oturmak yerine gelip beni izliyor, afrodizyak etkisi ordan geliyor.

 

Susurluk peynirini biliyorsanız, en ufak ısıyı gördüğünde erimeye hazır olduğunu da biliyorsunuzdur. Peynirleri küp küp kesiyoruz ve tavaya alıyoruz. Ama burda önemli olan, hangi tavaya alacağınız… Hayır yumurtaların üzerine değil pidelerin üzerine ekliyoruz peynir küplerini. Artık bu tavanın altını tamamen söndürüp kapağını kapayabiliriz. Bir daha bakana kadar o peynirler biraz yayılmış olacak.

 

Taze soğan ve kişnişimizi çok küçük parçalara bölmeden doğruyoruz. Yumurtayı dağılmadan pidelerin olduğu tavaya, pidelerin üzerine yerleştiriyoruz ve en üstüne de soğan ve kişnişi ekleyip, tavanın kapağını kapatıyoruz. Hepsi bu. Şimdi biraz yalnız bırakın da pide dilimleri sucuğun kokusu ve yağıyla biraz kaynaşsın. Bu arada, tava ile servis etmenizi öneririm.

 

Afiyet olsun ve yanında bol ekmek yiyin!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI