Ana SayfaYazarlarSoğukla Yüzleşme, Somon

Soğukla Yüzleşme, Somon

Vücudumuzun yüzde kaçı sudan oluşurdu hatırlamıyorum, ama bir gün ölümsüzlük iksiri bulunursa %98`i sudan oluşacaktır. Denizin altında ucu bucağı olmayan bir hayat ve bir o kadar da lezzet var. Bu sonsuzluk içinde somon hem "Denizden çıksa babamı yerim" hem de "ıy balık şimdi kokar yani" diyenleri mutlu edecek türden bir canlı…

Bizim için ne kadar faydalı olmasa da, yağı bol olan etleri yemeyi daha çok seviyoruz. Epey yağlı bir balık olan somonu yağına göre çok basit bir şekilde ikiye ayırabiliriz. Güzel yağlı ve kötü yağlı… Bilinen adıyla Norveç somonu ve Karadeniz-Çiftlik somonu. Şimdi Norveç somonunu öveceğim için kimse milliyetçilik yapmasın. Üzgünüm, somon bizim buraların balığı değil. Ülkemize sonradan getirilmiş ve yerindeki gibi olmamış-olamamıştır.

Somon, balık dünyasının en zeki üyelerindendir. Öyle 6 saniyelik bir hafızası yoktur. Aksine tüm hayatı unutmamak üzerine kuruludur. Somonlar tatlı suda dünyaya merhaba der, ordan da dünyaya açılıp o okyanus senin bu deniz benim gezerler. Ama ne kadar gezerse gezsin, yumurtlamaya doğduğu yere geri dönmeye çalışırlar. Büyük çoğunluğu bu yolculuk sırasında hayatlarına veda eder. Yumurtlama dönemine doğru bu balığın rengi dışardan gözle görülür şekilde değişir.

Somonun her türlü gideri vardır. Sulu-kuru, ızgara-füme… Karadeniz somonları bütün olarak, Norveç somonları fileto ya da nal şekilde kesilmiş olarak satılır. Yok, ben fırında bütün somon ya da mezar somonu (evet mezar) yapmalıyım diyorsanız, cüzdanı balıkçıya devretmeye hazır olun. Ben bugün sizi o kadar zorlamayacağım. Tercihim filetodan yana olacak. Somonu mümkünse kuyruğuna doğru olan daha az yağlı kısmından seçin. Balık pazarlarında fiyatlar Karadeniz somonunda adet olarak 12-14TL, Norveç somonunda ise kilo olarak 22-30tl arası değişir.

Tarifimiz ızgarada fesleğenli çıtır somon, tane hardallı patates püresi ve roka-domates salatası ile.

Malzemeler
Marine için; zeytinyağı, kaya tuzu, karabiber.

Yemek için; somon fileto, limon, taze fesleğen yaprakları, tane hardal, baby patates, kaya tuzu, roka, kokteyl domates.

Balığı ızgaraya almadan önce üzerine hafif hafif zeytinyağı sürüyoruz. Çok abartmamak için fırça kullanabilirsiniz. Pullu yüzünde 2 cm aralıklarla bıçakla çok derin olmayan (yarım cm kadar) çizikler yapıyoruz ve açılan yerlere kaya tuzu koyuyoruz. Bu işlem balığımızın derisinin çıtır çıtır cips gibi olmasını sağlayacaktır.

Ben su ile çalışan ızgaralardan kullanıyorum, ev ortamı için ideal yardımcılardan biridir. Izgarayı açıp ısınmasını bekliyoruz, ızgara kızgınlaştığında balığın etli tarafını üzerine bırakıyoruz. İşte o mükemmel ses… Sesi duyunca telaş yapıp balığı çevirmeye kalkmayın, unutmayın balık 1 defa çevrilir. Balığın yukarda kalan kısmına isteğe göre fesleğen yaprakları ve 1 dilim limon koyabiliriz.

Cızırtılar eşliğinde baby patatesler için tencereye suyumuzu koyup, ocakta kaynatıyoruz. Bırakalım kabuklarıyla güzelce haşlansınlar. Bir yandan da roka ve domateslerimizi yıkıyoruz. Fazla işleme gerek yok. Eğer varsa, rokaları kurutmada sebze kurutucusu kullanılabilir. Kurutma sonrası rokaları biraz zeytinyağı harmanlayıp tabağa alıyoruz.

Balığın ön yüzünün piştiğinden emin olduğunuzda derili yüzeyini kızartmak için çeviriyoruz. Pişmiş olup olmadığını anlamanın en kolay yolu renk değişimini gözlemlemektir. Unutmayın balığınızın rengi ilk başta turuncuydu.. Balığı çevirmeden önce yaptığımız gibi, yukarda kalan bu yüzüne de fesleğen yaprakları ve 1 dilim limon koyabiliriz.

Patatesler haşlandığında tencereden alıp kabuklarından ayırıyoruz. Biraz tuz ve karabiber ile ezmeye başlayabiliriz. İsteğe bağlı biraz tereyağı da ekleyebiliriz, ama unutmayalım balığımız zaten yağlı… Tam olarak ezme işlemi bitip püre kıvamına geldiğinde tane hardalları ekleyip şöyle bir karıştırıyoruz.

Balığı tabağa alırken parçalamamaya dikkat etmeliyiz ve unutmayın, ızgara balık çabuk soğur. Balığı tabağa aldıktan sonra, pişirirken kullandığımız fesleğen yapraklarını tabakta yatak olarak kullanıp, somonun çıtır tarafı üste gelecek şekilde fesleğenlerin üzerine yerleştiriyoruz. Hadi şimdi tane hardallı patates püresi ve roka-domates salatası ile servis tabağını renklendirelim. Yemeğin biraz daha tatlı olmasını istersek üzerine hafifçe bal damlatabiliriz.

Ekmeksiz yiyin ve afiyet olsun!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI