Ana SayfaYazarlarGöbek havasından fazlası Mastika!

Göbek havasından fazlası Mastika!

 Hepimiz biliriz bu şarkıyı, 1 kelimesini 1 cümlesini. Hiçbir zaman söylemesek de biliriz işte, aklımıza kazınan olgulardan biridir Mastika şarkısı. Peki ama nedir bu mastika? Yenilir mi içilir mi göbek mi atılır…



Mastika aslında, Sakız Adası`nda bulunan sakız ağaçları özünden toplanan damla sakızları ile birlikte yapılan rakının adıymış. Bizim ilgilendiğimiz kısım tam da burası, damla sakızı. Özellikle Sakız Adası ve Ege kıyılarındaki sakız ağaçlarının özlerinden elde ediliyor. Bizim coğrafyamızda olmasına rağmen çok kısıtlı kullanılmış bugüne kadar. Damla sakızı mutfaktan kozmetiğe kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip aslında. 



Artık sadece göbek havası olmadığını bildiğimize göre gelelim kullanım alanlarına. Mutfak dünyasında damla sakızı kullanımının ucu bucağı yok. Çünkü o kadar çeşitlendirilmiş ki neredeyse tuz ya da şeker gibi her şeyin içine tat katmak için kullanılabilir. Şu an masamda damla sakızlı süzme zeytin yağı, damla sakızlı domates sosu hatta her yemeğe ekleyebilmeniz için toz halinde çekilmiş olanı bile var.



Ben geçtiğimiz akşam damla sakızı ile yapılmış yemekleri tatma imkanı buldum, hem de ustasından. Yunanistanlı şef Stathis Ntapiapis, denizin tanıdığımız sevdiğimiz ünlülerini tabaklarımıza bambaşka tatlar olarak getirdi. Özellikle damla sakızlı tatlı su kereviti açık ara yediğim en iyi deniz ürünüydü. Şefin restoranını öğrendim, ilk fırsatta ordayım.



Gelelim akşamın mönüsüne…



Damla sakızlı enginar çorbası ile başladık. Enginara olan aşkımı ileriki yazılarımda zaten anlayacaksınız ama bu çorba bambaşka. Damla sakızı aroması çok derinden geliyor, varla yok arası. Ama o zaten burada enginar için var. Emin olun, hiç bu kadar yoğun enginar tadı kokusu almamıştım. Enginar havuzunda yüzmek gibi bir şey.



Çorbadan sonra ağzımızdaki tadın değişmesi için klasik bir İtalyan çift geldi masamıza: Mozzarella ve domates. Ortamı değiştirmek için mükemmel bir ikili. Üzerlerinde damla sakızı aromalı zeytinyağı ile pesto sos onlara eşlik ediyordu. 

Deniz ürünleri sevenler için çok güzel bir başlangıç ile devam ettik. Taze istiridye dolma, damla sakızlı zeytinyağı ile marine edilmiş ve yer fıstığı ile birlikte. Dünyanın en hafif tüketilebilen lezzetleri bir araya gelmiş gibi. Yapması oldukça kolay, bence evde kesinlikle denenmeli.
 

 

Ve, ve sözün bittiği yerdeyiz. Deniz ürünleri mutfakta hem yaparken hem yerken ilk tercihimdir. Damla sakızlı tatlı su kereviti bugüne kadar yediğim en iyi, en en en iyi deniz ürünüydü. İlk başlangıçla birlikte Şef Stathis Ntapiapis saygımı kazanmıştı, ama kerevit bambaşka. Bu tarifi nerede yiyebiliriz, nasıl hazırlayabiliriz, hala şeften öğrenmeye çalışıyorum.



Yine deniz mutfağına bayılanlar, somona `hayır` diyemeyenler için poşe somon ve buharda pişmiş kinoç damla sakızı ve kremalı sos ile servis edildi. Evde somon ızgara/buğlama yapanlar için denenmesi gereken farklı bir tarif. Ne ızgara, ne fırın ne de buğlama gibi. Somonu `iyi arkadaşım` olarak tanıtan ben bile, onu ilk defa bu kadar tatlı gördüm.

Kapanışı mandalina soslu ve damla sakızı tozlu brownie ile yaptık. Şef mastika tozunu hamuru yoğururken içine katmış, içi harika bir brownie ve dışı çok çıtır çıtır olmuştu.
 

 

Şimdi bu kadar güzel yedik içtik, peki ya evde ne yapabiliriz? İster iş çıkışı yorgun bir akşam, isterseniz güzel bir hafta sonu, hatta isterseniz çok şık bir kokteyl için yapabileceğiniz basit bir tarifim var.

Damla sakızlı şiş karides.

Malzemelerimiz
Mastiha Shop Damla Sakızı Tozu
Jumbo karides
Biraz terayağ
Haşlamak için su
Tuz, karabiber
Çöp şiş
 

İşten eve döndünüz, bütün gün müşteri ile uğraşmaktan yorulmuşsunuz. Ya da müdürü ile uğraşmaktan yorulmuş kız arkadaşınız eve geliyor ve morali bozuk. Hadi lezzeti bişeyler yiyelim!



Tencereye çok abartmadan su doldurup altını yakalım. Karides suda çok çabuk pişer ve dağılır, bu yüzden su fokurdamaya başlamadan karidelesleri içine atmayın.



Su kaynadığında karideslerinizi yüzdürmeye başlayın, isterseniz biraz tuz ekleyebilirsiniz. Benim bugünlerde mineral oranım biraz yüksek o yüzden tuzsuz tercih ediyorum. Unutmayın, karideslerimiz suda en fazla 2 dakika kalmalı.



Haşlama tamamladığında karidesleri tencereden alın ve çöp şişlere dizmeye başlayın. Oldukça keyifli. Şişe dizmemizin sebebi, karidesleri ızgara yaparken her yönünü eşit pişirmek ve tabii ki daha güzel servis edebilmek.

(Eğer, "Karidesin yanında makarna harika olurdu," derseniz, makarnayı karidesleri haşladığınız su ile yapın!)





Şişe dizdiğimiz karidesleri, balıkları unlarmış gibi, damla sakızı tozu ile buluşturalım. Merak etmeyin kızartma yapmıyoruz ama daha yoğun bir deniz tadına ulaşıyoruz.



Ben evde elektrikli ızgara kullanıyorum. Eğer bunu mangalda yaparsanız lezzet iki katına çıkacaktır, garantisini verebilirim 🙂 Izgaramızı en sıcak dereceye alalım ve ısındığında şişlerimizi üzerine koyalım. Damla sakızı, tereyağı ve karides üçlüsü harika bir koku bırakıyor.



Yanında damla sakızlı zeytinyağı ile yapılmış makarna ve güzel bir kadeh kırmızı şarapla gecenin sonunu mutlu sonla bitirebilirsiniz.

 
Damla sakızlı Mastiha Shop ürünlerine Lokum.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Afiyet olsun ve ekmeksiz yiyin!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI