Ana SayfaYazarlarVEGAN YAŞAMIN TOHUM SIRRI-2

VEGAN YAŞAMIN TOHUM SIRRI-2

 
Dünyaya gelen her birimiz beslenme biçimimizi de bir şekilde oluştururuz. Aslında daha tadları almaya ilk başladığımız zaman beslenme biçimimiz kendisini belli eder ama ailevi alışkanlıklar daha belirleyici olur. Kimimiz daha kuru gıdaları, kimimiz sebze ve meyveleri kimimiz de vegan-vejetaryan ya da etçil beslenmeyi diğer besin gruplarına göre daha fazla tercih ederiz.
Aslında veganların tohumlara olan düşkünlüğü tüm sağlıklı beslenen insanların da merceği altındadır. Örneğin ününü gittikçe duyuran keten tohumu balığa ve yumurtaya en yakın alternatif olunca vegan tarzı beslenenler için çok heyecan verici bir gelişme olmuştu. Adı bazı kaynaklarda siyah kimyon tohumu olarak da geçen çörek otu (kısaca değineceğim)  tohumu da neredeyse sihir gücüne sahip tohumlarda son yılların gözdesi durumundadır. Ancak tüm bunların içinde öyle bir tohum var ki o da tartışmasız bitkisel-hayvansal proteinlerin imparatoru diyebileceğimiz buğday tohumudur.
Bu bağlamda yazı dizimin 2.cisinde sizlere buğday tohumunun eşsiz faydalarını kısaca bahsederken aynı zamanda bu tohumun, değişik lezzet olarak keşf edeceğiniz çimlendirme tarifini de vereceğim.
Buğday çimi tohumundan elde edeceğiniz suyunun da, tüm besinlerden alacağınız faydaların 5 veya 7 katı daha fazla olduğunu da unutmayın.
Ve de özellikle protein açısından zenginliğinin yanı sıra, buğday tohumu çimi, %70 klorofil içerir ve bitkilerin kanıdır. Klorofilin kalp ve damar sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Araştırmacı bir bilim adamı, müslinin mucidi ve Zürih`te bulunan Bircher-Benner Kliniği`nin kurucusu olan Dr. Max Bircher, klorofilin "güneş ışığı konsantresi" olduğunu söylerdi. "Klorofil kalbin işlevini arttırıyor; damar sistemini, bağırsakları, rahmi ve akciğerleri etkiliyor. Bu yüzden, canlandırıcı özelliklerini düşündüğümüzde, başka bir şeyle karşılaştırılamayacak bir toniktir." demiştir.
Buğday tohumundan elde edilen çim suyunda; insanın ihtiyacı olan 100 den fazla besin vardır.
Çeyrek çay bardak buğday çimi suyunda 1,5 kilo yeşil yapraklı sebzeye eşit değer vardır. Günde 2 çaybardağı buğday çimi suyu yeterlidir.
Sedef ve egzema için olağanüstü fayda sağlar.
Her türlü kan problemlerinde çok etkilidir.
Topraktan bitkiye geçebilen 102 elementten 92 sine sahiptir.
Kalsiyum demir, fosfor, magnezyum kaynağıdır.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Kan şekerini dengeler.
Anti-aging ve antioksidon özelliği vardır.
Sindirime çok iyi gelir.
Yüksek miktarda enzim vardır vs. ( daha fazla bilgi için arama kaynaklarına baş vurabilirsiniz)
Buğday çimi suyunu  hazır bulabileceğiniz gibi kendinizde buğday çimi yetiştirerek suyunu elde edebilirsiniz. İşte size tarifi:
                                          Buğday Çimi Yapılması
Buğday çimi tohumlarını bir gece suda bekletin. ( en az 8 saat olmalı)
Sonrasında üzeri delikli kabın içerisinde ( çiçekçilerde bulabilirsiniz) ya da kapağı delik bir kavonoz da olabilir.) filizlendirin. Tohumu günde 3 kere ıslatın ve durulayın.
Tohumu küçük bir kuyruk göründüğünde  wheatgrass sprouter (bunu da rahatlıkla ülkemizde büyük ev eşyaları satan yerlerde bulabilirisiniz) tepsisine yarısına kadar toprak koyarak ve tohumlar sımsıkı olacak şekilde ekin. (Kendi tecrübeme göre en iyi toprak soya toprağı ve yine çiçekçilerde bulabilirsiniz)
Tepsiyi sulayın ve tohumları toprakla örterek kapatın. Çünkü 3 gün içinde kurumaya başlarlar.
3 gün boyunca günde 2 kere sabah ve akşam olmak üzere sulayın. Akşamları da su spreyi ile çıkan yaprakları nemlendirin.
4.günden sonra günde 1 kere sulayın. Ürününüz mutlaka gölgede olmalı. Güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yoksa çürür. Hatta mümkünse 21-26 derece arasında sıcaklıkta yetiştirin.
Çimeniniz kenarından ikinci bir uzantı verdiğinde kesebilirsiniz. Hatta bunu salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Çıkan bu uzantı çimenin olduğunun göstergesidir aslında ve 7-12 gün arasında bu uzantıya ulaşıyor olacaksınız. Bunu sadece 1 kere biçebileceğinizi de söylemeliyim. Kesilmiş çimen buzdolabında 7 gün saklanabilir.
En sonunda eğer profesyonel bir meyve sıkacağınız ya da buna yakın bir aletiniz varsa suyunu her gün taze taze sıkıp içebilirsiniz. Ancak sıkamadığınız için üzülmeyin sonuçta çimleriniz de size yeterli gelecektir.
Buğday tohumu çimlendirma tarifi umarım size çok eğleneceğiniz bir hobi olarak da gelmiştir. Mutfağımıza sokacağımız bu sağlık iksiri, dünyaya gelme amacımız için kendimize ve sevdiklerimize yapacağımız en büyük yatırım olacaktır. ( Ancak belirtmekte yarar gördüğüm önemli bir nokta var. O da her besin grubunda olduğu gibi buğday çiminin de bünyeye allerj yapabilme ihtimali. Bunun için bedeninizin vereceği reaksiyona da dikkat ederseniz çok daha iyi olur.)
‘Dünyaya gelmek’ terimi ağzımızdan hiç düşmez ama gerçekten dünyaya gelmekten ne anlıyoruz? Vegan yaşamın içinde olan biri olarak ben, dünyamıza gelen yiyeceklerden de ne anladığımız ile ilgili olarak aynı bakış açısıyla paralellik kurarım.
İnsanın özünün tohumda saklı olması, dünyamızda da tohumların sofralarımıza ulaşarak bizleri kutsaması bana göre hayranlık vericidir. Meyvelerin ve sebzelerin renkli dünyasını anlamak için gerçekten tohumlarına göz atan çok az sayıda insanın olduğunu biliyorum. Hatta benim gibi biraz daha derine inerek tohumlarla benzer yönlerimizi bulmaya çalışan kişilerin de çok az olduğunu tahmin ediyorum.
Tohumlar ait oldukları bitkinin her dalına, her yaprağına, bu yaprakların sayısına, şekillerinin nasıl olacağına, kabuğunun ne renkte ve kalınlıkta olacağına, besin ve su taşıyan borularının genişliğine, sayısına, bitkinin uzunluğuna, meyve verip vermeyeceğine, verecekse bu meyvelerin tatlarına, kokularına, şekillerine, renklerine dair kısacası bir bitkiyle ilgili olabilecek- bütün bilgilere sahip cisimlerdir. Tohumun içinde son derece üstün bir akıl ve kapsamlı bir bilgi gizlidir.
O halde tohuma bu bilgiyi kim koydu ve bizler tohum hakkında hiçbir bilgiye sahip olmasaydık ve onları ilk defa görüyor olsaydık, ne işe yaradıklarını nasıl anlardık? Gül ağacının tohumunu bilmeseydik onun açmasına nasıl izin verirdik? Bu bilgiyi biz nasıl biliyoruz?
Bu bağlamda,  acaba tohum ve insan arasında hangi benzer  özellikleri taşıyor olabiliriz?   Herhangi bir tohumla insan arasında, üstün bir akıl ve kapsamlı bir bilgi gizlidir diyerek aynı özelliklerde buluşturabiliriz miyiz? Mesela; elma ile en yakın benzerlik aramak istersek eğer; bu ikimizin de cennetten gelen ürünler olmamız sonucu dünyaya düşmemizdir diyebiliriz miyiz?
Bana göre evet. Ancak biri düşerken içinde tohum olduğunu biliyordu ve hemen bilinir oldu, diğeri tohumun içinde olduğunu unuttu ve bilinmez oldu.
Devam edecek…
 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI