Dekorasyona bayılırım. İsterim ki sürekli ev için bir şeyler alayım, torba torba getirip yerleştireyim. Tabi evde daha fazla eşya koyacak yer olmadığını fark edince ve evin bir ambara dönüşmesini göze alamayınca mecburi fren yapıyor insan. Her ne kadar sade dekorasyondan hoşlansam da, araya çarpıcı parçalar katmaya da bayılırım. Özellikle zarif bir antika beni benden alabilir. İstanbul, antika keşfine çıkmak için mükemmel bir şehir. özellikle antika dükkanlarının yoğun olduğu bazı bölgeler var ki, buralarda ne arasanız bulabilirsiniz. Bu ara blogumda size sırayla bu bölgelerden ve oralardaki dükkanlardan bahsedeceğim. Öncesinde ise, madem bir konudan bahsedeceğiz, bir şeyler bilerek konuşalım diye İstanbul Müzayede`nin sahibi Uğur Yeğin ile antikalardan bahsetmeye gittim.
Bir antikanın kriterleri nedir?
Tabi her eski eşyanın antika olmadığı aşikar. Antika olabilmesi için, üretildiği dönemde de bir değer içeriyor olması gerekir. Bu değer sanatsal değer olabilir, üretimine harcanmış ağır bir emek olabilir, malzemenin kalitesi, işçilik olabilir. Mesela herkes eski ütüleri getirir, bu antika mı diye sorar. O eski bir eşya ama antika değil. O dönem herkeste varmış ve kullanılmış. On kişi merak salıp o ütüleri toplasaydı belki çok kıymete de binebilirlerdi.
İstanbul’daki antika piyasasının işleyişini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknolojinin ilerlemesi ve insanların zamanının da azalması insanların dükkan dükkan gezmek yerine, halihazırda katalogdan görebilecekleri ürünleri tercih etmelerine sebep oldu. Dolayısıyla artık antikacı gezmek yerine antikayı müzayededen almayı tercih ediyor insanlar. Antikacılar da birebir müşteriyle diyalog yerine, çok daha geniş kitleye ulaşan müzayedelerle muhatap olmayı tercih ediyorlar. Bu durumda zaten ürünün tadilatıyla, müzayedenin tanıtımı, pazarlamasıyla da müzayedeci uğraşıyor. Tüm bunların sonunda artık sistem antikacı dükkanı formatından müzayedeci formatına doğru hızla ilerliyor. Dolayısıyla iyi ürünler müzayedeye ayrılır.
Türkiye’de çok değerli antikalar bulmak mümkün mü?
Evet, Türkiye’de çok değerli antikalar var. Özellikle Osmanlı’dan kalma çok önemli antikalar var ama şu an antika yerine çağdaş resim daha yükselen bir değer. Bunun bir sebebi; çok önemli antika parçaların kurumlar tarafından satın alınması. Çok değerli antikaların sirkülasyonda olma şansı böylece düşmüş oluyor. Bir piyasanın da ayakta kalması için sirküle olabilecek bir miktar malzemenin olması lazım. Gittikçe azalan malzeme demek de; bu işe merak salacak potansiyel insanların kaybı anlamına geliyor. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şu an çağdaş sanat eserlerinin değeri artıyor.
Antika alıcısı olan kitle Türkiye’de büyük bir kitle mi?
Evet antika alan çok insan var ama Türkiye’nin nüfus büyüklüğüyle kıyaslandığında o derece büyük bir kitle oluşturmuyorlar. Bu iş biraz burjuva işi ve Türkiye’de de siyasi dönemler değiştikçe burjuvanın yapısı da değişiyor. Yani bu işe meraklı eski ailelerden gelen zengin insanların sayısı az. Yeni zenginler ise bir anda bu işe sarılamazlar çünkü bu kültür ağırlıklı bir alan.
Antika almak isteyenler tavsiyeniz nedir?
Tek bir tavsiyem var; sürekli çalışabilecekleri insanlardan bir şeyler alsınlar. Bunun iki sebebi var. Birincisi; bu afaki bir konu çünkü altının değerini ölçer gibi gramla falan ölçemiyorsunuz bu eşyaların değerini. Antikanın değeri zamana göre de kişiden kişiye göre de değişiyor. İkinci sebep ise şu; özellikle yeni başlayan insanlar bir süre sonra aldıkları şeylerden sıkılıp geri götürebiliyorlar. Bunu kabul edip, parasının belli bir kısmını geri alabileceği insanlardan alışveriş yapsınlar