Antik A.Ş. birbirinden değerli eserlerin yer aldığı, 264. müzayedesini dün (5 Aralık) saat: 14:30`da İstanbul Swissotel`de yaptı. 260 parça eserden oluşan müzayede 3 saat sürdü. Çok sayıda katılımın gerçekleştiği müzayede salonunda, açık artırmalar kimi zaman salondan kimi zamanda telefon aracılığıyla yapıldı.
Müzayedenin günler öncesinden görücüye çıkarıldığı eserlerden en pahalı eser olan Nazmi Ziya`nın eski Türkçe imzalı "Kırmızı Giysili Çoban" konulu yağlıboya tablosu `1 milyon 110 bin Türk Lirası` rekor fiyatla sahibini buldu. Tabi eseri satın alan kişi telefon aracılığıyla müzayedeyi takip ettiğinden dolayı, tabloyu kimin satın aldığı ise merak konusu. Tam emin olmasamda eseri satın alan kişinin sosyetenin yakından tanıdığı ünlü işadamı Cengiz Çetindoğan olduğuyla ilgili duyum aldım. Antik A.Ş.`nin sahipleri Turgay Artam ve oğlu Olgaç, bu konu hakkında ser verip sır vermiyor. Bana cevap olarak tabloyu satın alan kişinin çok ünlü bir isim olmadığını söylediler. Nasıl olsa bugün, yarın kimin aldığı çıkar ortaya…
Müzayedenin yapıldığı gün aynı zamanda Beşiktaş – Bursaspor maçı oynandı. Karşılaşma otelin hemen yanında bulunan İnönü Stadı`nda yapıldığı için müzayede yaklaşık 1 saat geç başlatıldı. Koyu bir Beşiktaş`lı olduğunu her zaman belli eden Turgay Artam, müzayede aralarında katılımcılara maç skoruyla ilgili bilgi vermeyide ihmal etmedi.
Açık artırmada rekorlar Nazmi Ziya`nın eseriyle sınırlı değildi. Kazasker Mustafa İzzet`e ait Mekke-Medine minyatürlü `Hilye-i Şerife` `542 bin Türk Lirası`,Naci Kalmukoğlu`nun tuval üzeri yağlıboya tablosu `505 bin Türk Lirası`, Mahmud Celaleddin`e ait Hilye-i Şerife ise; `353 bin Türk Lirası` fiyatla sahiplerini buldu. Esseyid İbrahim Namık`ın 1837 yılına ait Kur`an-ı Kerim ise; `106 bin Türk Lirası` fiyata satılarak müzayedenin en pahalı Kur`an-ı Kerim`i oldu.
Sanat eserleri rekor fiyatlara satılırken; 250 bin Türk Lirası`ndan satışa sunulan Türkiye`nin ilk 1000 Lirası ise; alıcı bulmadı. Dünyada sayısı sadece 8 tane olan, piyasadan toplatmak için bile her birinin tanesine 500 reşat altın değer biçildiği paranın alıcı bulmamasını uzmanlar; `Koleksiyoncular paraya değil sanat eserlerine önem veriyor` diye yorumladı.
Fotoğraflar
Kamil Özet