Vintage Parçaları Nasıl Saklarız?
Küçük yaşlarda annemizin gardırobu en çok ilgimizi çeken yerlerden biriydi. Ayakkabılarını giymek, takılarını takmak… Biraz daha yaşımız ilerlediğinde ise büyük annemizin gardırobundaki hazineleri keşfetmeye başladık! Benim de en çok ilgimi çeken şeylerden biridir eski dönemlerin moda ve zamansız parçaları. Günümüzde de eski dönem moda tasarımlarının değeri çokça anlaşıldı ki pek çok vintage dükkanı ve alışveriş sitesi açıldı. Bu vintage parçaları bulmak kadar korumanın da ayrı bir önemi var. Bununla ilgili bir kaç araştırma yaptım ve sizinle paylaşmak istedim. Londra ve Çukurcuma`daki popüler vintage mağazaları ve parçalarını ele almadan önce bu parçalar nasıl muhafaza edilir, nasıl temizlenir bir bakalım.
- Vintage giysileri, güneş ışığı, köklü sıcaklık değişimleri, ısı, nem, aşınma ve tozdan korumak gerekir. Bunlara maruz kalmaları bu giysilerin ömrünü kısaltır, zarar verir.
- Toz ve kir kumaşa güve ve diğer zararlıları çeker. Bu sebeple giysinin temizlenmesi ve tozdan korunması önemlidir. Öncelikli olarak giysinin etiketine bağlı kalarak kuru ya da ıslak temizleme yapmak gerekir. Giysi hassas bir kumaştan oluşuyorsa soğuk su ve yumuşak bir sabun ile yıkayın. Eğer kumaşın cinsinden emin değilseniz ve herhangi bir etiket barındırmıyorsa profesyonel bir kuru temizlemeye götürmelisiniz.
- Eğer giysiniz temiz ama tozundan arındırmak istiyorsanız, Elektrik süpürgesi ile temizleyebilirsiniz. Giysinizin elektrik süpürgesine kaçmasını önlemek için de süpürgenin ucuna çorap geçirip en düşük ayarda kıyafetin üzerindeki tozları çekin.
- Giysiyi düz olarak saklayın, bu mümkün değilse kollarından giysinin önüne çapraz gelecek şekilde katlayın.
- Düğme, boncuk veya metal süslemesi olan giysilerinizi saklarken metal kısımları bez ile sarmaya çalışın. Zamanla bu metaller kumaşa leke bırakabilir.
- Vintage giysilerinizi 15-25 derece arasında, karanlık, kuru ve dumansız ortamlarda muhafaza edin. Çamaşır odası, soğuk bodrum katlarından kaçının.
- Her 4-6 ayda bir vintage giysilerinizin olduğu dolabı temizleyin, tozlarından arındırın. Özellikle güve ve kelebek kontrolü yapmanız önemli ancak burada güve için naftalin kullanmanız yanlış bir yöntemdir. Çünkü naftalindeki toksit oranı giysilerinize daha çok zarar verebilir.