KİŞİSEL SINIRLARIN KEŞFİ
Kişisel sınırlar deyince, aklınıza önce hangisi geliyor? İçeriden genişletilebilecek sınırlar mı yoksa dışarıdan ihlaline izin verilmemesi gereken sınırlar mı?
Kişisel sınırlar kavramı; iş yaşamında olduğu kadar, özel hayattaki başarıyı da etkiliyor. Kişisel sınırlarla ilgili farkındalık ve gelişim, kişinin hayatta nerede olduğunun ve nereye kadar gidebileceğinin en önemli belirleyicisidir. Kişisel sınırlar kavramında 2 önemli konu var:
1- İçeriden genişletilebilecek sınırlar
Ben asla topluluk önünde konuşamam, kural koyamam ama iyi uygularım, yapabileceğimden emin değilim… gibi kendimizi sınırladığımız alanlar, içeriden genişletilebilecek sınırlarımızı ifade ediyor. Gelişim anahtarı; korkularımızı, sınırlarımızı önce farkedip sonra dönüştürmek. Başarıyı sınırlayan korku ve yetersizlikleri fark etmek çok önemli, çünkü farkına varmak ve kabul etmek gelişim göstermekten çok daha zor… Tüm agresiflerin ‘ben bağırmıyorum’ diye bağırdığını, tüm sarhoşların da komik duruma düştüklerinden habersiz ‘ben sarhoş değilim’ dediklerini hatırlayın… Farkındalık gelişimin en önemli adımı!
2- Dışarıdan ihlaline izin verilmemesi gereken sınırlar
Bir de dışarıdan ihlal edilmesine izin verilmemesi gereken sınırlar var. Savunma duvarlarımız, kurallar, prensipler… İnsanı eğilip bükülmekten, her rüzgarda sallanmaktan koruyan omurgamız ne kadar sağlamsa, o kadar net duruşlar sergileyebiliyoruz hayatta. Ortada bir fırsat ve alınması gereken riskler varsa, zaman zaman sınırlarımız ve kurallarımız esneyebilir elbette. Zaten başarı ve kişilikli olma tanımı da; fırsata bağlı risk almakla, hayır diyememekten kaynaklı esnemelerde gizli.
Kişisel sınırların keşfi, artık hem kişinin kendisine yatırım yaptığı hem de kurum hedefleriyle bireysel hedeflerin örtüşmesini sağlayan bir kişisel gelişim eğitimi konusu.
http://www.pli.com.tr/kurumsal-egitimler/kisisel-gelisim-egitimleri/