Ne zaman tatile ya da seyahatlere gidecek olsam en az 2 gün önceden kendi yemeklerimi hazırlarım. Ama bunu hiç bir zaman bir zorunluluk olarak değil damak zevkim olduğu için yaparım. Türkiye’de Vegan beslenen kişiler, zeytinyağlı ve etsiz pişen sebze ve bakliyat yemekleriyle hiç de aç kalmadan seyahat edebilirler.
Peki, ben neler hazırlarım tatile ya da seyatlere gidince? En başta, kahvaltıda peynirimi yani vegan( tofu) peynirimi ve bol omega 3 deposu olan çekilmiş keten tohumumu alırım. Şu ana kadar yurt dışı dahil, çok az otelin kahvaltı menüsünde tofu gördüm. Ancak tofu olmadan da sadece kızarmış ekmek, zeytin, domates, biber çeşitleri, maydanoz, dereotu, kuru kayısı, reçel, ceviz, fındık, badem gibi alternatiflerine de yönelebilirim. Yanına da taze sıkılımış meyve suyu veya bitki çayı alarak, aç kalmadan ve son derece sağlıklı ve doyurucu bir şekilde kahvaltı edebilirim. Eğer , soya sütü bulabilirseniz meyveli müslinizi de yaratabilirsiniz.( ya da bulamama ihtimaline karşı sütünüzü de yanınıza alabilirsiniz)
Aynı şekilde öğlen yemeklerim de bol alternatiflidir. Ya kocaman bir salatanın içine kuru yemiş, kuru meyve, yaş meyve ilave edip, onu zenginleştirebilirim ve yanına da yine kızarmış ekmekle birlikte zeytinyağlı yemeklere yönelebilirim. Tabii, çorba alternatiflerini de seçebilirsiniz. Ama çorbalarda veganları bekleyen en büyük sürpriz tereyağıdır. Bunun için mutlaka yemeklerin içeriklerini sormanızı tavsiye ederim.
Akşam yemeklerimi seyahatten önce evde hazırlamış olurum . Kepek ya da çavdar ekmeğinin arasına soya etiyle yapılmış vegan köftesi,ketçap ve hardal. Ve sonrasında yine evde hazırladığım bol kakaolu vegan kekimden büyükçe bir parça. Tabii bol yeşillikli salatayı, varsa ızgara sebzeleri, zeytinyağlıları ya da pilavı da bolca tüketmeye çalışırım.
Vegan tarzı beslenen biri olarak halimden hiç şikayetçi olmadım. 4-5 gün çok rahat evde hazırladıklarımla idare edebiliyorum. Eğer daha uzun bir seyahat olacaksa bazen gittiğim yerlerde kendime özel sebzeli hamburger yaptırabiliyorum ki bunun tarifini de aşağıda verdim.
Vegan yemeklerin de bozulma riskleri olması ve hatta bakteri oluşması sebebiyle öncelikle seyahatlerimde ilk ihtiyaç duyduğum şey buzdolabı olur. En uzun seyahat mesafem en fazla 4 saat olacağı için yemeklerim bozulmadan ve tazeliğini yitirmeden buzdolabına girmiş oluyor. Ancak vegan mutfak da tıpkı diğer mutfaklarda olduğu gibi bozulma riski taşır, size tavsiyem; saklama koşullarını çok iyi takip edin ve hijyen kurallarını diğer mutfaklarda olduğu gibi aynen uygulayın.
Örneğin kendinize taze soya etinden köfte hazırlayıp derin dondurucuya kaldırdın ama daha sonra yiyeceğiniz kadarını çıkarın ve yemediğinizi tekrar buzolabına kaldrmayın. Bu çok fazla bakteri üremesine sebeb olur. Aynı şey keten tohumu içinde geçerli. En fazla 24 saat çekilmiş halde keten tohumu tüketin ve onu da buzdolabında saklayın. Kalanını tüketmeyin.(ben seyatlerimde en fazla 48 saatlik taşıyorum)
Diğer kuruyemişler, kuru meyveler ve tabii ki sebzeler de buzdolabında saklanmalıdır. Kuru yemişlerin de aflatoksin( kısaca küf maddesidir) içerebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurun. Uzmanlar bu yüzden,özellikle çiğ fındığı, ceviz, antep fıstığını ve bademi çok dikkatli bir şekilde tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar. Bu yüzden sağlıklı koşullarda saklanmayan yerlerden bunları satın almamaya özen gösterin.
Vegan olmanın en güzel taraflarından biri, bir gün mutlaka mutfağınizin Einstein’ı olursunuz. Her gittiğim yerden mutlaka bir yemek tarifiyle dönerim. Ve bu vegan mutfağı olmak zorunda da değildir. Marifetin tüm dünya yemeklerinin vegan versiyonunu yapabilmek olduğunu savunurum. Eğer meraklıysanız ve sırf vegan olmadığı için yiyemediğiniz bir yiyecek özlemi çekiyorsanız bilin ki bu boşunadır. Bana bununla ilgili danışabilirsiniz, ben de size sihriyle yemekleri dönüştüren vegan yemeklerinin sırlarını verebilirm
SEBZELİ VEGAN HAMBURGER
2 kişilik
MALZEMELER
½ paket TOFU
1 adet rendelenmiş ve suyu alınmış Kabak
1 adet rendelenmiş, ve kararmaması için limonlu suda bekletilecek Patlıcan
1 adet haşlanmış rendelenmiş Havuç
150 gr haşlanmış brokoli ve ya karnabahar
1 su bardağı çok ince dilimlenmiş mantar
200 gr iyice haşlanmış kepekli pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
HAZIRLANMASI
Tüm malzemeleri hep birlikte rondodan ( eğer yoksa elinizle yoğurup ezebilirsiniz) geçirin. Eğer sulu kaldığını düşünürseniz mutfak tülbentiyle suyunu sıkabilirsiniz. Ancak bu suyu atmayın, hamburgerinizin yanına yapacağınız pilav gibi yemeklerin suyuna baharat gibi katabilirsiniz.
Daha sonra istediğiniz şekli vererek köftelerinizi yapın ama daha iyi pişmesi için çok büyük olmamasına özen gösterin.
Şimdi hazırladığınız hamburgerlerinizi en az 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün hepsini ister yağsız tavada isterseniz fırında pişirin ve öylece saklayın. Piştikten sonra geriye kalan olursa, onları derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Hamburgerinizin durdukça daha çok lezzetlendiğini göreceksiniz.
Hamburgerinizi ister pirinç pilavı ile, isterseniz fırında pişmiş elma dilimli patates ile ya da fotoğraftaki gibi hamburger ekmeği ile hazırlayarak servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN.