Değişen Dünya düzeninde, internetten alışveriş yapmanın ne kadar popüler olduğunu söylemek artık demode bile oldu. Bu demodeliğin aksine kullanım ise hala popülaritesini korumaya ve arttırmaya büyük bir hızla devam ediyor. Çoğunlukla Amerika ve Kanada`da başlayan fırsat siteleri çılgınlığı akıllı girişimcilerle beraber ülkemizde kendilerine önemli yerler edinirken dikey alışveriş pazarına giriş yapan internet siteleri de su yolunu bulur misali hayatımıza dipten ve derinden yerleşti. Özellikle plaza hayatı yaşayan, belli gelir ve internet eğilimine sahip insanoğlu herşeyini ama herşeyini hızlı ve kolay kullanımla internet üzerinden satış yapan markalardan almaya başladı. Tüketim ve para harcama tercihleri uzun zaman önce değişti. Özellikle dikkatimi çeken ise alışveriş sitelerinin güçlü marka etkileri. Örneğin alışveriş merkezlerindeki sevdiğimiz markalardan alıveriş yaptığımızda, bunu Zara`dan aldım diyoruz, Mango`dan, Mavi Jeans`den satın aldım diyoruz, aldığımız yer ise Kanyon, İstinye Park v.s… Alışveriş siteleri ise bu algıyı dahi yıkmış durumdalar. Artık markası ne olursa olsun, nerden aldın sorusunun ilk cevabı; Markafoni`den aldım, Trendyol`dan aldım, bunu da Limango`dan aldım, şu bu marka orda bu fiyata diyoruz. Marka-Mağaza algısı e-ticaret yapısında Magaza-Marka`ya dönüştü. Bunun gelecekteki marka konumlandırmalarını da etkileyecek olan önemli bir değişim ve gelişim olduğunu düşünüyorum. Alışveriş siteleri ve dikey alışveriş siteleri bakımından ciddi bir patlama yaşanıyor, değinilmemiş konu neredeyse kalmadı, özellikle fırsat sitelerinden ziyade dikey alışveriş pazarında oldukça ilginç girişimler var. Konuyu bağlayacağım noktada ise şu sorunun cevabı bahsedeceğim konunun ta kendisi. Bu girişimler nasıl oluyor da hayata geçip, varlıklarına devam ediyorlar? Cevap; çoğu e-tohum sayesinde.
E-Tohum 2008 yılında Burak Büyükdemir tarafından kurulan ve bilgi temelli ekonomiye katkıda bulunmak, kendi deyimleri ile de yeni ekonomi hakkında bilgi ve fikir sahibi, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimciler ile, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaç edinen bir pazar yeri. E-tohum girişimcilerine yatırımcı bulmak, yapacağı iş konusunda bilgilenmek, tecrübeli isimlerden destek almak ve sektörün kanaat önderleri ile tanışma fırsatı bulmak isteyen tüm girişimcilere açık bir platform.
E-Tohum`un altını çizdiği en önemli nokta ise, bunun bir fikir yarışması olmadığı. Amacın girişimin fikri değil, girişimin nasıl devam edeceği konusunda hedef odaklı yaklaşım ve yöntemleri olduğunu açıkça dile getiriliyor. Sonuçta çok basit görünen bir fikir bile, doğru zaman ve doğru yöntem ile beraber çığ gibi büyüyebilen platformlara dönüşebiliyor. Bu yıl gelen 3000 girişimci ve 1500 girişim arasından 40 girişim bir kampa katılıp farklı oturumlarda tecrübeleniyor ve yine içerisinde sektördeki önemli kişilerce oluşturulmuş bir seçici kurul tarafından 15`e indiriliyor. En sonunda pek çok yerli ve yabancı yatırımcının da hazır bulunacağı 5 günlük “ Startup Turkey“ e-tohum kampına katılan girişim sahipleri yatırımcıların karşısına çıkıp önemli kontaklarda bulunabiliyorlar. Bu anlamda E-Tohum organizasyonlarının, e-Ticaret`e meraklı girişimci, yatırımcı, ya da benim gibi izleyici olan herkes için takip edilmesi gereken bir platform olduğunu söylemek kaçınılmaz. İzlediğim kadarıyla da burada seçilen tüm girişimcilere, yer almaları gereken ortamlar, pr&pazarlama faaliyetleri dahil her konuda her zaman samimi ve gerçek bir destek söz konusu.
2012`nin yatırım yapılması olası 15 internet girişimini merak ediyorsanız buradan inceleyebilirsiniz.
Benim de bir marka maceram var ne yapmalıyım diyorsanız da doğru adresiniz;
Twitter @burakbuyukdemir