Ana SayfaSağlıkTüp Bebekte Çay ve Kahve İçmek Tedaviye Zararlı mı?

Tüp Bebekte Çay ve Kahve İçmek Tedaviye Zararlı mı?

Tüp bebek tedavisi (IVF), normal yöntemle gebelik şansı olmayan çiftlerde gebelik şansını arttıran önemli bir üreme tedavi yöntemidir. Tüp bebek uygulaması, özel yöntemlerle kadından alınan yumurtaların, erkekten alınan spermler ile laboratuvar ortamında döllenerek, sağlıklı embriyo gelişimi sağlanarak, seçilen en kaliteli embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Bu işlem tecrübeli bir ekip ve tüp bebek için özel olarak çalışan embriyo laboratuvarında yapılır. Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi için “ tüp bebek nedir nasıl yapılır? “ başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Tüp Bebekte Çay Kahve Miktarı Önemli mi?

Tüp bebek bir tedavi yöntemidir ve hem öncesi hem sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar olacaktır. Öncelikle tüp bebek tedavisi öncesinde sağlıklı beslenme kuralları geçerlidir. Tüp bebek embriyo transferi sonrasında da aynı şekilde yenmesi ve yenmemesi gereken, içilmesi ve içilmemesi gereken bir çok besin maddesi olacaktır. Maliyeti yüksek ve psikolojik açıdan da yıpranmamak adına tüp bebebk tedavisi süresince doktorunuz tarafından verilen her öneriye uyulmalıdır.

Özellikle çay ve kahve konusu biz Türk insanları için tüketimi en yüksek oranda olan içeceklerdir. Bu tip içeçeklerin içinde bulunan kafein ise gerek tüp bebek tedavisi sırasında gerekse hamilelik sürecinde çok da tüketimi istenen bir madde değildir.

Kahve ve çay tüketmek tüp bebek tedavisinde önemli midir?

Kahve ve çay gibi içeceklerin içerisinde kafein bulunmaktadır. Kafein, tüp bebek tedavisinde başarı oranını düşürebilen bir maddedir. Hamile kalma şansını azaltan kahvenin tüketimi konusunda tüp bebekte tutunma sürecinde uzak durmak gerekebilir.

Hamilelik sürecine giren anne adayının tamamen kahve ve çaydan uzak kalmasına da gerek yoktur. Gün içerisinde çayı ve kahveyi minimum düzeye indirmek yeterli olacaktır. Çayı açık ve mümkünse limonlu içmek; kahveyi kafeinsiz ya da sütle beraber bir ya da en fazla iki fincan olmak üzere tüketebilirsiniz. Aşırı kahve, genel sağlık açısından da metabolizmayı hızlandırıp, çarpıntıya neden olduğu için tüp bebek tedavisinde genel olarak tavsiye edilmemektedir.

Aynı şekilde hamilelikte gün içinde aşırı çay tüketimi, vücuttaki demirin azalmasına yol açabilir. Bu sebeple de tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının çay tüketimini minimuma indirmesi, çayı açık ve limonlu içmesi önerilmektedir.

Tüp Bebekte Kahve Tüketimi Kontrol Altında Olmalı

Aslında hem çay hem kahve tüketimi için çok kesin sonuçlı çalışmalar bulunmamakla birlikte, bunları fazla tüketmenin vücuda olan genel zararları göz önüne alınarak tüketim miktarı düzenlenmelidir. Özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınlar için bu konu daha da önem kazanmaktadır.

Kafein tüketimi ve doğurganlık ile ilgili çapraz veriler çok sınırlıdır. Hamile olan kadınlarda yapılan araştırmalar, ağır kafein tüketicilerinin (günde 5-6 kahve fincana eşdeğer) düşük oranının daha fazla olduğu ortaya çıkardı. Günde bir ila iki bardak sütlü, mümkünse kafeinsiz kahve tüketilmelidir.

Günde 4-6 fincan kahve daha fazla düşük yapma riski yaratır.

Yeni veriler, günde beş veya daha fazla fincan kahve içen kadınların tüp bebekte başarı oranlarının ciddi şekilde azaldığını gösteriyor.

Yapılan araştırmalarda tüp bebek (IVF) tedavisi gören yaklaşık 4.000 kadında ve gebelik oranının % 50 düştüğünü ve canlı doğum oranının günde beş veya daha fazla fincan kahve içen kadınlarda % 40 gerilediği tespit edildi. Bu ciddi rakamlar da bize aslında önemli veriler sunuyor.

Güney California’da doğurganlık tedavisi gören 221 çocuğu inceleyen Human Reproduction dergisinde 2002 yılında yayınlanan bir araştırmada, bir kadının tüp bebek (IVF) ile hamile kalma yeteneği üzerinde kafein tüketiminin önemli bir etkisi bulunmamıştır; ancak, orta derecede alınan günde 2 mg.lık kafein miktarı, araştırmanın popülasyonu arasında düşük konusunda güçlü bir risk faktörüdür. Önemli miktarda kafein tüketiminin, günde 2 miligramdan daha az kafein tüketimi olan kadınlardan üç hafta daha erken doğum yapma eğilimi gösterdiklerini belirttiler.

Medical Science Monitor dergisinde yayınlanan Suudi Arab araştırmacıları tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırmada, kahve ile çay tüketimi ve IVF uygulanan kadınların gebe kalma özellikleri arasında bir ilişki bulunmadığı da bildirildi. Araştırmacılar ağır kahve içilmesi ile düşükler arasında bir ilişki bulsa da kesin sonuçlar için araştırmalar devam ediyor.

Sağlıklı Bir Hamilelik Süreci Önemli

Sonuç olarak her zaman herşeyin azı karar çoğu zarar olarak düşünülmesinde fayda var. Özellikle bu tip araştırmalar çay ve özellikle kahve için, hamile kalma ve hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Tüp bebek tedavisi de hassas bir tedavi olduğu için gereken önemin verilmesi gerekiyor. Lütfen hamilelik öncesi ve hamilelik sürecinde bu tip konulara özen gösterelim.

Kaynak: https://www.bulenttiras.com/
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI