Ana SayfaSağlıkTüp Bebek Tedavisinde PRP

Tüp Bebek Tedavisinde PRP

Tüp bebek tedavisi 40 yılı aşkın süredir uygulanan üremeye yardımcı tedavi yöntemi olmakla birlikte bu amaçla kullanılan en başarılı tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde her geçen gün geliştirilen yeni uygulamalarla başarı oranı daha da artırılmaktadır. Tüp bebek tedavisini desteklemek için uygulanan ekstra işlemler gebelik elde edebilme ve canlı doğum olanağını artırıyor. Bu bağlamda uygulanan ekstra işlemlerden birisi olarak PRP işlemi de başarı oranını artırabilmektedir. 

Tüp bebek tedavisinde PRP nedir?
PRP, kişinin işleme alınan kanından elde edilen trombosit bakımından zengin plazmanın tekrar kendisine verilmesiyle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Şöyle ki; tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmaya yönelik yapılan bilimsel çalışmalar; rahim zarında kalınlaşmanın sağlanmasında ve yumurta kalitesinin artırılmasında, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma tedavisinin (PRP) başarıyı artırdığını göstermektedir. Bu bakımdan normalde gebelik şansı az olan çiftlerin PRP uygulaması ile çocuk sahibi olma şansı yükselebilmektedir. 

Tüp bebek tedavisinde rahim zarının olgunlaşmasının önemi
Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için öncelikle sağlıklı bir embriyo elde edilmeli, bu sağlıklı embriyo sağlıklı rahim zarına sahip olan rahim içine transfer edilmelidir. Embriyonun rahme tutunması için uygun bir rahim ve rahim zarı reseptivitesi (alabilirlik) denilen embriyonun yerleşmesini sağlayacak mikro çevre olması gerekiyor. Rahim zarının embriyoyu tutabilme kapasitesi tüp bebek tedavisinin başarısı için önemli bir aşamadır. Çünkü rahim içi zarında gerekli olgunlaşma olmazsa embriyo tutunamaz.

PRP nasıl yapılır?
Başarılı bir gebelik için gerekli olan rahim zarı kalınlığının yeterli olmaması, rahim zarının istenenden daha ince kalması ve önceden rahim zarında oluşan yapışıklıklar gibi sorunlar gebeliğin tutunmasını engeller. Uygulanan tedaviyle kalınlaşmayan rahim zarı sorununda da kadının kendi kanlarından elde edilen trombositten zengin plazma tedavisi uygulanır. Tüp bebek tedavileri sırasında rahim zarı kalınlığı gereğinden ince olan hastalara, mevcut tedaviye ek olarak hastanın kendi kanından elde edilen PRP serumunun rahim zarına uygulanmasının gebelik başarısını artırmaktadır. Uzmanlar, tüp bebek tedavisi sırasında PRP tedavisi uygulanarak, rahim zarı kalınlaşması sağlanması durumunda gebelik olasılığını yaklaşık % 61 oranında arttığını belirtmekteler. 

PRP, yumurta kalitesini de artırabilir!
PRP; kadının kendi kanından elde edilen trombosit bakımından zengin kanın tekrardan kadının rahmine verilmesi işlemidir.  Bu sayede tüp bebek tedavisinde rahim zarı uygun kalınlığa erişirken, kötü yumurtalık rezervi de iyileşebilir. Araştırmalar, kötü yumurtalık rezervine sahip olan, serum AMH ve FSH düzeyi bozulmuş olan ve bir yıldan daha uzun süredir adet görmeyen kadınlara PRP desteği yapıldığında serum AMH ve FSH düzeylerinde düzelme sağlandığını, 2,5 ay sonra yapılan tüp bebek denemelerinde de başarılı bir yumurta toplama süreci elde edildiğini gösteriyor. Bu bakımdan PRP işleminin yumurta kalitesinin artırılmasında da etkili olabileceğini söylemek mümkündür. 

PRP kimler için uygundur?

  • Daha önceki tüp bebek tedavisi denemeleri başarısız olanlar, 
  • Rahim zarı yeterince kalınlaşmayanlar, 
  • Yumurtalıklarında ufak tefek sorunlar olanlar,
  • İleri yaşta olan ve yumurtalık rezervleri azalmış olanlar,
  • Menopoza giriş döneminde olduğu halde yumurtalık fonksiyonunu yeniden başlatmak istenen kadınlar

PRP ile daha sağlıklı ve kaliteli yumurta
PRP tedavisinden sonra kök hücre aktivasyonu ile yeni hücre oluşumu sağlanabilirse, elde edilenlerin genetik açıdan doğru bölünebilmesi çok önemlidir. Bu bakımdan PRP tedavisinden hemen sonra 2 aylık bir hormon tedavisi yapılır. Bu sayede yumurta oluşumu ve gelişimi safhalarında gerekli büyüme faktörlerinin takviyesinin yapılması hedeflenir. Böylece yumurtaların kalitesinin yükseltilebilmesi amaçlanıyor. Bir de tüp bebek tedavisi ile gebelik olursa pre-implantasyon genetik tanı ile kromozomsal analiz yapılır ve bu şekilde embriyoların kromozom yapısı incelenir ve sağlıklı olanları seçilebilir. 
Kaynaklar:
 
https://www.bulenttiras.com/tup-bebekte-tedavisinde-prp
 
http://www.prptupbebek.com/tup-bebek-tedavisinde-prp/
 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI