Ana SayfaRöportajTrendus Özel Röportajı: Merve Bayındır

Trendus Özel Röportajı: Merve Bayındır

Öncelikle sizden bahsedelim, Türkiye’nin sayılı şapka tasarımcılarından birisiniz. Şapka tasarımı yapma fikri nasıl aklınıza geldi?

Çocukluğumdan beri hep kafama bir şeyler takmayı sevmişimdir sanırım çocukluktan gelen bir şey şapka sevdası. Ama ilk olarak, bize ait olan bir markanın tanıtım defilesinde kıyafetlere bütünlük olsun diye benim deyimimle “şapkamsı aksesuarlar”, dışardan bakanlara göre de şapka tasarladım. Amacım hem defileyi hem de elbiseleri bütünlemekti. Sanırım dikkati en çok şapkalar çekti, o arada da annemin ve sevgili Lappart PR’dan Feride Tansuğ’nun ısrarlı yönlendirmeleriyle sadece şapka yapmaya karar verdik.

Son yıllarda adından çokça bahsettiren bir tasarımcı haline geldiniz. Moda haftasında sunulan tasarımlardan en çok akılda kalan defile sizinki oldu. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Olmayan bir şeyi yapıyor olmak birinci neden sanırım, ikincisi ise, giyilebilir parçalar sunmuyorum koleksiyonumda. Satılabilir parçalar beraberinde giyildikleri kıyafelerle wouv efekti yaratır, oysa ben bunu sadece şapkayla yapmayı hedefliyorum MBFWI sırasında dolayısıyla parçalar şov odaklı oluyor. Kısaca şov yapıyorum benim değimimle. Sanatsal olarak değerlendirirlebilecek  parçalar sunuyorum, her sezon farklı teknikler kullanmaya özen gösteriyorum. Bazılarına çok inandırıcı gelmesede bu işe girdiğimden beri 7/24 çalışıyorum. Sektörümdeki yenilikleri aralıksız tak,p ediyorum, kendinizle yarışmak da ayrı bir zorluk eğer kendimi yenileyemez, sizleri şaşırtamazsam bu noktaya getirdiğimiz markaya ve bizi destekleyenlere haksızlık etmiş olurum.

Tasarımlarınızı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle dediğim gibi sektörümü çok yakından takip ediyorum. Dünyada farklı şapka alışkanlıkları ve trendleri var bunların tamamını takipdeyim. Devamlı yeni malzemeler bulup kullanmaya çalışıyorum, yeni teknikler öğreniyorum ve uyguluyorum. MBFWI sırasında uçuk parçalar sunuyorum, bireysel çalışmalar ise çok farklı. Yarattığınız şapka kişinin yüzüne yakışmalı, kıyafetle bütünlük içinde olmalı, ve bütünde bakıldığında kişiyi görsel anlamda bir basamak yukarı taşımalı. Zerafet, görsellik, sadelik ve asalet bireysel tasarımlarda en öncelikli olan şey.

Son koleksiyonunuzdan bahsedelim biraz. 2015 İlkbahar/Yaz koleksiyonunuza “2015`de Osmanlı” ismini verdiniz. Çıkış aşaması nedir bu ismin?

Bir sezon önceki koleksiyonum yurtdışı basınından çok ilgi gördü, durum böyle olunca yurtdışına bizimle ilgili birşeyler göstermek istedim, ne de olsa Osmanlı bizim tarihimizin bir parçası. Bu bizim çıkış noktamız oldu. Koleksiyon şekillenirken güncel gündemden ve Osmanlı kostüm tarihinden ciddi olarak etkilenildi. Gelelim neden 2015’de Osmanlı olduğuna, gündemden kopuk olamayız sonuçta ve bugün Türkiye genelinde ciddi bir Osmanlı’yı canlandırma, yeniden Osmanlı olma hevesi ve Osmanlı torunu olmanın önemi gibi konular ön planda. Peki Osmanlı’yı gerçekten ne kadar tanıyoruz, veya Osmanlı bugün olsaydı olabilir miydi? Gösterişi, abartısı, süsü, yaşam şartları bu gün olmaya kalkarsa ne olurdu acaba…. Derken böyle bir koleksiyon çıktı dev parçalar, gösterişli modeller, flaş renkler… Bunlar benim algım ve yorumumdu asıl izleyicilerin yorumu daha önemli ben çıkışı yaptım onlar nasıl bir sonuç çıkardı acaba?

2015’de Osmanlı koleksiyonunuzda neler göreceğiz?

Koleksiyondaki 4 önemli Osmanlı figüründen esilenerek yapılan parçalar hariç (tura, lale, karanfil ve çini), tamamı Osmanlı saray ve halkının giydiği şapkalar baz alınarak yeniden yorumlanmıştır. İki parçada fiber optik kullanarak ışık oyunları yapılmıştır, bir parçamız yarı akvaryumdu ve içinde balıklar yüzüyordu. Altın, turkuaz, kırmızı gibi osmanlı renklerini ön planda tutarken, Osmanlı’ya elimizden geldiğince sadık kalmaya çalıştık tarihin dokusunu yorumladığımız detaylarla dolu bir koleksiyon diyebiliriz. 

Koleksiyonunuzda favori parçanız hangisi?

Şallı Türk sanırım çok ayrıcalıklı bir parça oldu, her ne kadar Harem ağası da yurt dışında çok beğenildiyse sanırım şallı Türk’ün görseli benim en hoşuma giden parça.

Şapkayı kullanmakta çok önemli? Türk kadınlarına şapka kullanırken dikkat etmeleri gereken püf noktaları verir misiniz?

Parçının kıyafetini bütünlediğinden emin olmalı. Kotun üstüne şık bir fötr veya keçe vintage tarzı şapka tercih ederken, özellikle yazın günlük kullanımına geniş çeperli güneşden koruyan hasır veya sinamay’dan yapılan şapkaları tercih etmeli. Son dönemde parti ve kokteylerde tercih edilecek parçalara gelirsek de bütün kafayı kaplayan parçalar yerine başın yanınada duran ve boylarını uzaten parçalar tercih etmeliler.

En çok beğendiğiniz Türk ve yabancı tasarımcılar/markalar hangileri?

Phillip Treacy, Stephen Jones, John Galliano

Eklemek istediğiniz bir şey varsa lütfen ekleyin.

Bizi destekleyen, takip eden ve şapka takmayı seven herkese teşekkür ederiz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI