Ana SayfaRöportajTrendus Özel Röportajı: Boyarde ile çanta boyama sanatı

Trendus Özel Röportajı: Boyarde ile çanta boyama sanatı

Tasarım bir ürüne sahip olmak istiyor ve sizdeki ürünü bir başkasının kombininde görmek istemiyorsanız Boyarde`ın sanatıyla tanışma vaktiniz geldi demektir.

Tasarımlarında kadın formundan ve onlara bağlı olan sembollerden ilham alan Boyarde, sıradan bir ürünü bambaşka bir boyuta getirebiliyor. Sanatını kağıt ya da tuval yerine çok etkilendiği insan vücudu üzerinde deneyen daha sonra da başka alanlara geçen tasarımcı, markalarla yaptığı işbirlikleriyle de dikkat çekiyor.

Boyarde`ı ve sanatını yakından tanımak için onunla gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı okuyabilir, boyarde.com`dan sanatına ait diğer bütün detayları da inceleyebilirsiniz.

– Kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Bugünlerde dünyaya yayılan bu sanata başlamaya nasıl karar verdiniz?
Ben her zaman kadını güçlü gösteren şekillere ve sembollere hayran olmuşumdur. Bu hayranlığımın kaynağı kendi arzularım ve büyürken yaşadığım güvensizlikler olmuştur.  Öncelikle kadınların nü fotoğraflarını çekerek başladım. Bu şekilde insanların güvensizliklerini ve korkularını ele aldım. İlhamımı; 2007’de gittiğim Orta Amerika’da bulunan Belize’nin insanlarından ve şehrin çevresinde bulunan güzelliklerden aldığımı söyleyebilirim. Belize’de yaşayan yerel kadınlarla yaptığım çalışmalarda, kadınların çıplaklığına bağlı olarak verdikleri olumsuz semboller, ve benim vucutlarının üstüne resim yapabilme arzum ile birleşince; boyayı bir zırh gibi kullanıp kadını daha da güçlü gösterebilme fırsatı sundu. Kağıt olmayan tuvalleri kullanarak bir hikaye yaratmanın başlangıcı da bu oldu. 

– Neden kağıt değil de ayakkabı, çanta ya da insan vücudu?
İnsan vücudunu bir tuval gibi kullaranak keşfetmiştim. Çalışmalarımı ileri götürmek ve bir sonraki tuvalimi bulmak zorundaydım. Charlotte Olympia tarafından sınırlı olarak üretilmiş 100 adet el boyamalarını (hand paint) görünce bir sonraki tuvalimin ne olacağına karar verdim: Çanta.

– Tasarımlarınızda pop art akımını uyguluyorsunuz. Pop-art’a olan bu sevginiz nereden geliyor?
Popüler terimini kullanma nedenim; sinemanın altın çağı ile Raphaelite dönemi öncesi arasında bulunan bilinen bilinçaltında olan scopophilic görüntüleri uygun bir hale getiriyorum. Bunu yaparken, ister bir kadının vücudu ister muhteşem bir çanta olsun; cinsiyet stereotip tarihini söküp, yeni bir tuval üzerinde başka bir şeye dönüştürüyorum. Sanatsal bir araç olarak “kitsch” (ucuz edebiyat) kullanarak, güç ve kırılganlık arasındaki dengeyi sağlayıp, mizah ve anlamsızlık üzerinden bir eser inşa ediyorum.

– Yeni projeniz “Scopophilia” hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?
Üniversite yıllarında film eleştirmeni Laura Mulvey’in bir kitabında keşfettim. Kitap her açıdan bakışı ele alıyordu. Erkek gözünden, narsist gözünden veya bir röntgenci gözünden, genel anlamda ise kadın gözünden bakmanın keyfinin anlatıyordu. Bu bakış açısı da benim çalışmamda çok etkili oldu diyebilirim.

–  İnsanların yanı sıra markaların da dikkatini çektiniz. Bugüne kadar kimlerle çalıştınız? Gelecekte yeni işbirlikleri var mı ?
Benefit Cosmetics için özel bir sergi yaptım. Ayrıca Charlotte Olympia tarafından yaptırılan el boyası (hand paint) koleksiyonunda Neiman Marcus ile birlikte çalıştım. Ayrıca çalışmalarım, Londra’da Saatchi ve Cork Street galerilerinde sergilendi. Gelecekte, kadın şekline ve sembollerine olan aşkımı, ilgimi paylaşan markalarla çok çalışmak isterim…

– Markanızı mağaza zinciri haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?
Henüz bu konu ile ilgili bir düşüncem ve çalışmam olmadı. 

–  Çantalarınız ve ayakkabılarınız büyük ilgi görüyor? Bir siparişin hazırlanması ortalama olarak ne kadar zaman alıyor?
Sürecin fazlasıyla detayı ve birçok basamağı bulunuyor. Öncelikle tasarımın araştırma ve geliştirme kısmında müşteri (alıcı) ile tasarımın ne üstüne olacağına dair kısa bir fikir alışverişinde bulunurum. Çanta üstüne boya yapmanın pratik bir tarafı var ancak çok dikkatli bir hazırlık süreci ve en az iki hafta gerektirdiğini söyleyebilirim. Eğer sergiler varsa bu süre daha da uzayabilir.

–  Tasarımlarınızı takip eden veya satın alan insanlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Müşterilerden sürekli olarak aldığım güzel tepkilerden ötürü şaşkınlığa uğradığımı söyleyebilirim. Yapmış olduğum sanatın dünya genelinde insanlara keyif ve zevk verdiğini görmek kişisel olarak çok tatmin edici oluyor.

– Dünyanın nerelerinden sipariş verebiliyoruz? Türkiye’ye gönderim yapabiliyor musunuz?
Şu anda, bir parça alabilmenin tek yolu benimle direkt olarak mail adresim olan boyarde@boyarde.com ‘dan iletişime geçmek olacak. Dünyanın her yerinden sipariş alabilirim. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’ye de talep olursa gönderebilirim.

– Özel tasarımlarda fiyat söylemek zordur ancak Boyarde imzalı bir ürüne sahip olmak isteyen biri ortalama olarak ne kadar bir miktarı gözden çıkarmalıdır?
Fiyatlar çantanın büyüklüğüne ve üstündeki tasarımın zorluluğuna bağlı olarak değişiyor. Ancak bir tasarımının başlangıç fiyatı £1700’dır.

Boyarde`ın sanat eseri niteliğindeki çanta ve ayakkabılarını fotogaleriye tıklayarak yakından inceleyebilirsiniz. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI