Kapısında beyaz üzerine pembeyle The Loli Shop yazılmış olan bir dükkanın kapısından içeri girince gökkuşağındaki bütün renklerden oluşan harika bir manzara ile karşılaşacağınızı tahmin etmek çok zor değil. Ancak sizi bir renk cümbüşünün yanı sıra, şekerin farklı aromalarla birleşerek edindiği kışkırtıcı bir koku ve en az şekerleri kadar tatlı ve renkli bir kişiliğe sahip Alexandra Masis’in sıcacık gülümsemesi karşılıyor.
Alexandra Masis, iş adamı Dikran Masis’in kızı. Manchester Üniversitesi’nde sanat tarihi eğitimi alan Alexandra Masis tesadüfler eseri şeker yapmaya başlamış. Aslında yemek yapmak bile ilgi alanın tamamen dışında bir konuyken, Belçika’da gördüğü bir şekerci dükkanı tüm hayatını değiştirecek bir dönüm noktası olmuş. İlk zamanlarda bir şeker ustası bulup bu şekerlerin sadece pazarlamasını yapmayı düşen Alexandra daha sonra işler istediği gibi gitmeyince kolları sıvayıp kendisi bu renkli şekerleri yapmaya başlamış. Geri dönüp bakıldığı zaman tüm bu olaylar tesadüfler zincirinin bir sonucu gibi görünse de ortaya çıkan neticeye bakınca şeker yapmak Alexandra Masis’in kaderinde varmış gibi görünüyor.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz, kimdir Alexandra Masis, şeker işine nasıl girdi?
Aslında şekerin benim hayatıma girişi son derece alakasız oldu diyebilirim. Hatta annem hala bazen soruyor, nerden çıktı bu şeker işi diye. Ben aslında Mancshter Üniversitesi’nde sanat tarihi okudum ve aile işin olan müzayedecilikte çalışacaktım. Sonra babam bir gün kızım ne iş yapmak istiyorsun diye sordu. O an şaşırdım, ben hep aile işi olan müzayedecilik yaparım diye düşünüyordum. Ama babam bana ne iş yapmak istiyorsun diye sorunca yeniden düşündüm ve o sıralarda bir arkadaşımı ziyaret için Belçika’ya gidişim bütün hayatım değiştirdi. Loli Shop’la aynı konsepte sahip bir dükkan gördüm, şekerin yapılışını, ortaya çıkan sonucu gördüm ve işte yapmak istediğim iş bu diye düşündüm.
Belçika ziyaretine kadar şekercilikle herhangi bir alakanız yoktu o zaman?
Hayır, hiç yoktu. Hatta arkadaşlarım ilk duyduklarında dalga geçtiler, sen çikolata seversin şeker sevmezsin dediler. Aslında ben yemek yapmaktan bile fazla anlayan biri olduğumu söylemem. Evime gelen misafirler bile kendi yemeklerini getiriler.
Sanat tarihi okumanın ve sanatla iç içe bir ailede büyümenin bu işi yapmanıza katkısı olmuştur mutlaka, çünkü yaptığınız şekerlerin kuvvetli bir sanatsal yönü de var.
Sanat tarihi okumamanın, sanatla iç içe bir ailede büyümenin mutlaka katkısı olmuştur. Resim çizmeyi seviyorum, heykele yatkınlığım var. Şeker yapmayı da sanatsal bir aktivite olarak görüyorum. Artistik yanı son derece güçlü bir iş.
Aslında bizim kültürümüz çikolatadan çok, şekere yakın değil mi?
Aynen öyle, aslında bizim reçetemizde akide şekerinin reçetesine çok benziyor. Ama akide şekerinin üzerinde görebileceğiniz en karışık motif spiral motifidir. Biz bu anlamda çileğin çekirdeğinin gölgesinden, elma sapının iki ton kahverengisine kadar detaylı bir motif çalışması yapıyoruz.
Şekerlerinizin reçetesi tamamen Loli Shop’a ait öyle değil mi?
Evet tamamen Loli Shop’a ait. Ben Türkiye’de bu işi yapan hiç kimse olmadığını görünce, bavulumu topladım, Türkiye’ye gelmeye karar verdim ve dükkanı tuttum. Ancak bu sırada henüz şeker yapımı hakkında en ufak fikrim yoktu. Gazeteye bir ilan verdim ve akide şekeri ustası aramaya başladım. İlana bir iki dönüş oldu ve işe başladık. Ancak bir ayın sonunda ben ustadan daha lezzetli ve sanatsal yönü kuvvetli şekerler yapmaya başladığımı görünce bu işi kendim yapma karar verdim.
Bu şekerleri ortaya çıkaran ekip kaç kişi?
Grafik tasarımcı, mutfak sanatları mezunu ve ben antikacı olarak 3 kişilik ilginç bir ekibimiz var. Farklı sektörlerden bir araya geldik ama harika bir ekip olduk diyebilirim.
Burada geçirdiğim kısa sürede anladım ki şeker yapmak gerçekten zor bir iş, bu zorlukları biraz anlatır mısınız?
Şeker yaparken en zorlayıcı nokta kör ilerliyor olmanız aslında, çünkü şekerde bir motif çalışıyorsunuz, ama çekip uzatmadan ve onu kırmadan önce motifin doğru olup olmadığını anlayamıyorsunuz. Birde bazı müşterilerimiz şekerin üzerine motiflerin nasıl çalışıldığını bilmedikleri için örneğin bir elmanın tamamen aynısını bekliyorlar.
Ayrıca şeker yaparken zamana karşı yarışmak zorundasınız şeker donduğu anda cam kadar keskin bir malzeme haline gelir ve ona şekil vermek mümkün olmaz. Şekerin donmaması gerektiği içinde arada bir çay molası vermemiz bile mümkün olmuyor.
The Loli Shop’un en önemli farkı nedir?
Şekerlerimiz hiçbir makine ve kalıp yardımı olmadan yoğun bir emekle tamamen el yapımı olarak hazırlanıyor. Üretimin hiçbir aşamasında makine kullanmıyoruz. Şekerlerin kırma işlemini bile elle gerçekleştiriyoruz.
Dünyada başka örmekleri var dediğiniz bu işte sadece sizin yaptığınız veya geliştirdiğiniz bir yenilik var mı?
Evet, örneğin bizim bir surat serimiz var ve ben dünyanın hiçbir yerinde şeker üzerine surat çalışıldığını görmedim.
Şekerler nasıl koşullarda saklanmalı?
Ambalaj açıldıktan sonra 1 ay, ama ambalaj açılmadıysa 2 yıla kadar şekerlerin tadında herhangi bir bozulma olmuyor. Saklama için ağzı sıkı kapanan cam kavanozlar tavsiye ediyorum.
Özel siparişlerin minimum 2 hafta önce verilmesini istiyoruz. Çünkü renk ve motiflere karar verilmesi belli bir zaman alıyor.
Fiyatlandırma nasıl oluyor?
Favori bir şekeriniz var mı?
Özel zamanlara ait koleksiyonlar hazırlıyorsunuz değil mi?
Şekerde modadan söz edebilir miyiz?
Loli Shop’un şekerlerine nereden ulaşabiliriz?
Loli Shop ile ilgili en büyük hayaliniz nedir?
Bir sonraki adım Bebek ya da Nişantaşı’nda burası gibi hem üretim yapılan hem de satış yapılan yeni şubeler açmak.
Bilgi ve sipariş için: The Loli Shop Atölye
Okul Caddesi, Mutlu Sokak No:28/B
Kavacık / İstanbul
Telefon: 0216 680 0365