Ana SayfaAnne ve ÇocukTerörü Çocuklara Nasıl Anlatmalı?

Terörü Çocuklara Nasıl Anlatmalı?

Son dönemlerde yaşanan terör olayları hepimizde travmaya sebep oldu. Hayatını kaybedenler ve yaşanan acılar, derin üzüntüyle birlikte hepimizin kaygı ve endişelerini en yüksek seviyeye taşıdı. Böylece günlük hayatımız kadar, çevremizdeki sohbetler ve medya organlarından verilen haberler, terör olayları çevresinde dönmeye başladı.

Yetişkinlerin bile, düşündükçe dehşete düştüğü, kaygılandığı bu acı olayları, çocuklarımızın anlaması, idrak etmesi imkansız. İşte bu durumda ne yapmamız gerektiğini uzmanlar sıralıyor…

• Evimizin içinde, çocuklarımızın en çok zaman geçirdiği alanda, sürekli bu tip acı terör olaylarını konuşmamalıyız.
• Bu süreçte, onların maruz kalabileceği şekilde ve zaman diliminde haber programlarını seyretmemeliyiz. Çocuğunuzun seyretmediğini veya dinlemediğini düşünseniz de emin olun, mutlaka hafızaları bu olayları kaydediyor.
• Çocuğunuz, terör olayları ile ilgili okulda veya dışarıda konuşulanları duyup, size bu konuda sorular sorabilir. Bu durumda asla çocuğunuzun sorularını geçiştirmeyin, olabildiğince basit ama tutarlı cümlelerle anlatmaya çalışın.
• Her çocuk birbirinden farklıdır, bazı çocuklar sözel olarak gelip sorabilecekken, bazı çocuklar ise sizinle paylaşamadığı ancak bir türlü anlamlandıramadığı gündemdeki kaygı ve endişeleri çizerek ve resim yaparak sizlere gösterebilir. Bu dönemde çocuğunuzun çizdiği resimleri gözlemleyin ve ona çizdiği resimlerde ne anlatmak istediğini sorun.
• Çocuğunuzun şu dönemde, sosyal medya ve bilgisayardan daha az veya limitli şekilde faydalanması, sosyal medyada veya internette görüp anlam vermediği acı olayların etkisi düşünüldüğünde çok daha iyi olacaktır.
• Çocuğunuz ile geçirdiğiniz zaman diliminde, aile ve gelecek ile ilgili umut dolu ve olumlu sohbetler yapmanız, günlük akışın normal yürüdüğü hissi yaratacaktır.
• Çocuğunuz, “Bu hafta sonu x filmine/ aktivitesine gidelim mi?” diye sorduğunda, çekincelerinizi ona uzun uzun dile getirmek yerine, bazı alanların kısa bir dönem için bile olsa güvenli olmadığını ve sizin güvenliği önemsediğinizi dile getirin. Dürüst olun ancak açıklamalarınızı çok fazla derine dalmadan basit cümlelerle yapın.
• Siz de ebeveyn ve yetişkin olarak inanın. Çocuklarımız kadar bizim de ruh halimiz, dengemiz çok önemli. Onların geleceği ve psikolojisi için bizim de olumlu olmaya ve olumsuz sohbetlerin olduğu ortamlardan uzak durmaya, bizi rahatlatacak aktiviteler ile kendimizi rahatlatmaya ihtiyacımız var. (Spor yapmak, resim yapmak, yazmak, yemek yapmak gibi.)
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI