Ana SayfaSağlıkTeknoloji Detoksu İle Nasıl Arınırsınız?

Teknoloji Detoksu İle Nasıl Arınırsınız?

Giderek daha çok insanı etkisine alan teknoloji detoksunu Nörolog Dr. Mehmet Yavuz anlatıyor.

Teknolojinin baskısından arınmak

Teknolojiden uzak kalmak neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak son zamanlarda ciddi semptomlara yol açan teknolojiden uzaklaşmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Bir çeşit teknoloji detoksu yapan insanlar, teknolojiyi zorunlu olmadıkça kullanmıyor ya da günlük kullanım oranına belli bir kota getiriyor. Ellerden düşmeyen telefonlar, tabletler bir kenara bırakılıyor çünkü teknolojiden arınmak, teknolojinin yarattığı baskı ve kaygıyı da azaltıyor.

Fizyolojik ve psikolojik etkileri var

Teknolojik aletler bir nevi bağımlılık yaratıyor. Özellikle de teknoloji ile çok erken yaşta tanışan geç nesil, teknolojiden kopamaz hale geliyor. Öyle ki, sadece bir saat bile akıllı telefonundan uzak kalmak büyük bir yıkıma yol açabiliyor. Diğer bağımlılıklarla büyük benzerlikler gösteren teknoloji bağımlılığı önlem alınmadığında yıkıcı sonuçlar yaratabiliyor. Çünkü teknoloji hem fizyolojik hem de psikolojik rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. Uzun süreli kullanımlarda;

v     Baş ağrısı,

v     Mide bulantısı,

v     Yorgunluk,

v     Gözlerde ağrı ve kızarıklık,

v     Görme bozuklukları,

v     Kamburluk,

v     Kalp krampları,

v     Dikkat dağınıklığı,

v     Zihinsel yorgunluk gibi sorunlara yol açıyor.

Teknoloji detoksu yapmak mümkün mü?

Teknoloji detoksunu; teknolojinin üzerimizde yarattığı psikolojik ve fizyolojik etkilerden arınmak, zararlı yansımalarından uzaklaşmak, belli bir süre teknolojiden izole yaşamak olarak tanımlayabiliriz. Son zamanlarda daha çok popüler olmaya başlayan teknoloji detoksuna, teknolojinin yaydığı elektromanyetik dalgaların vücutta yarattığı tahribatları önlemek için sıklıkla başvuruluyor. Teknoloji, her ne kadar sosyal hayatımızdan iş hayatına kadar her zaman yaşamın merkezinde yer alsa da ilişkileri minimumda tutarak bu etkilerden uzaklaşmak mümkün.

Teknoloji detoksu nasıl yapılır?

İş hayatının bir dayatması olarak mecburen teknolojik aletler ile iç içe yaşamak zorunda kalıyoruz. Ancak bu bir bahane değil. Çünkü teknolojik detoks ile teknolojik alet kullanmanın zorunlu olmadığı zamanların doğru şekilde değerlendirilmesi amaçlanıyor. Dolayısıyla böyle bir hedef ile yola çıkıyorsanız bahaneleri bir kenara bırakmalısınız. Zorunluluklar dışında teknoloji ile temasınızı minimuma indirmelisiniz. Örneğin işten gelir gelmez, telefonunuzu hemen elinize alıp sosyal medya hesaplarınızda takılmayın veya bilgisayar başına geçip oyun oynamayın. Çünkü bu durum zaten yorgun olan bedeni ve zihni daha da yorar. Teknoloji detoksu kapsamında bilgisayarda veya konsolda oyun oynamak yerine kitap okumak ya da arkadaşlarla vakit geçirmek, en azından gün sonunda teknolojiden kısa süreli de olsa uzaklaşma imkânı sağlıyor.

Kararlarınızın arkasında durmalısınız

Teknoloji detoksu yapmaya çalışan çoğu kişi, bir gün yapsa bile geri kalan günlerde kararının arkasında duramadığından yakınıyor. Oysa bu işte kararlı olmak anahtar kuraldır. Ancak sağlık sorunlarına da sebep olduğundan telefon ve bilgisayar gibi bazı cihazların kullanımına ara vermek ve azaltmak için ilk önce karar vermek ve daha sonra otokontrol sağlamak gerekiyor.

Sosyal medyaya ara verin, hayata değil…

Teknolojiden uzaklaşmayı, medeniyetten kopmak olarak görenler var. Öncelikle bu kararınızla ilgili olumsuz düşünceleri geride bırakın. Sizi teknolojiye bağlayan sanal gerçeklikten uzaklaşın ve gerçek anda kalın. Sosyal medya hesaplarınızı belli süreliğine dondurun ve sosyal medya yüzünden kaçırdığınız fırsatlara yönelin. Örneğin uzun zamandır merak ettiğiniz kitabı okuyun, seyahat edin, arkadaşlarınızla vakit geçirin, dergi okuyun. Hobi edinin. Sağlığınız için spora başlayın. Burada söylenen önerileri kulak arkası etmeyin, hayatınıza entegre edin.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI