Elbette boyalı saçlarınız varsa sülfattan kaçınmanız doğal. Sülfatın saç rengini soldurduğu ve boyanın ömrünü azalttığı bilinen bir gerçek. Ama diğer zamanlarda, sülfat gerçekten bizim için büyük bir düşman mı?
Kapak: @matildadjerf
Sülfat nedir?
Sülfatlar, diş macunu, temizleyiciler, vücut yıkama ürünleri ve şampuanların yanı sıra sıvı bulaşık deterjanı gibi ev eşyaları da dahil olmak üzere tüm kişisel bakım ürünleri yelpazesinde yaygın olarak kullanılan bir içerik kategorisidir. Bunlar, köpürtmeye ve kir, yağ ve ürün kalıntılarını gidermeye yardımcı olan yüzey aktif madde (iki yüzey arasındaki sürtünmeyi azaltan bir madde) olarak bilinen maddelerdir.
Sülfatlar bir grup olarak gayet etkilidir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. SLS ise aynı zamanda sülfat olarak da sınıflandırılır, ancak bu amaç için formüle edildiğinden hassas ciltler için yumuşaklık ve uyum sağlayan yapısal farklılıklara sahiptir.
Neden sülfat kötü olarak kabul edilir?
Sülfatların yapay saç rengi üzerindeki etkisinin yanı sıra, içeriğin güvenliği konusunda da bazı endişeler var. Tüketiciler, insan ve çevresel toksisitesi hakkındaki yanlış bilgilerden dolayı kozmetikte bir bileşen olarak sülfatların güvenliği konusunda endişe duymakta. Ancak sülfatın tahriş eden bir yapısı olsa dahi gayet kolay durulanabildiği için büyük bir sorun teşkil etmemekte, ve bu yüzden de durulanamayan ürünlerde de genelde kullanılmamakta.
Sülfat kansere neden olur mu?
Bilimsel literatürün bir dizi yanlış yorumlanmasından sonra sülfatların kansere neden olabileceğine dair spekülasyonlar vardı, ancak içiniz rahat olsun, bu iddiayı destekleyecek hiçbir kanıt yok ve SLS, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından kanserojen olarak listelenmedi. Ayrıca, bağımsız olarak çalışan Kozmetik Bileşen İnceleme Uzman Paneli, sodyum lauril sülfatın (SLS) cilt ile temas halinde yıkama kapasitesinde güvenli olduğunu belirtti.
Saç bakımında sülfatların faydaları nelerdir?
Yağlı saçlarınız varsa veya saç rutininizde çok fazla şekillendirici ürün kullanıyorsanız, üstün temizleme güçleri için sülfatları kullanmayı düşünebilirsiniz. Çevresel toz ve saç bakım ürünlerinin kalıntıları suda çözünmez ve tek başına su ile etkin bir şekilde uzaklaştırılamaz. Doğru formülasyon teknikleriyle sülfatlar veya bunların türevlerini içeren temizleyiciler, hafif ve nazik temizlik ile çok etkili ürünler olabilir. Sülfatların yardımı olmadan, kafa derisinde kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesine neden olabilecek bir kalıntı birikimi fark edebilirsiniz.
Benzer bir diğer yazı >>>>> Yeni makyaj trendi “blonzer” hakkında bilmeniz gerekenler