Ana SayfaRöportajRöportaj: Şermin Yılmaz

Röportaj: Şermin Yılmaz

Yirmi yılı bulan mesleki birikimi ile kişisel inovasyonun Türkiye’deki en önemli öncülerinden biri olan Şermin Yılmaz, Trendus okurları için sorularımızı yanıtladı..

İlk olarak bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Şermin Yılmaz kimdir?
Şermin Yılmaz insan kaynakları profesyoneli ve yazardır. İnsan kaynakları profesyoneli olarak kişisel inovasyonun Türkye’deki öncüsüdür.

Üniversiteyi 1997 yılında ODTÜ’de bitirdim. Okulda yaptığım tüm çalışmalarda, inovasyon ve strateji geliştirme konularına odaklanıp bu çalışmalarda çok önemli başarılar elde ettim. İş hayatına atıldığım ilk yıllarda inovasyon kavramını hayata geçirebileceğim alan olan insan kaynakları konusunda çalışmamın beni kariyer yolculuğumda inovasyon ve strateji alanına götüreceğine inandım ve insan kaynakları alanında inovasyon ve strateji geliştirme üzerine çalıştım.

Yaklaşık 20 yıllık iş hayatımda birçok sektörde, yerli ve çok uluslu şirketlerde kurumların stratejilerini gerçekleştirebilmeleri için insan kaynakları profesyoneli olarak kurumların inovasyon yolculuklarında bireyler düzeyinde şirketlerin yol haritalarını oluşturdum ve kişisel inovasyondan başlayarak kurumsal inovasyonu gerçekleştirmeleri için yol gösterici oldum.

Bugün geldiğim noktada, insan kaynakları profesyoneli olarak çalıştığım yerli ve çok uluslu şirketlerin pazar payı artırma, büyüme, karlılık gibi hedeflerini gerçekleştirmek için oluşturduğumuz stratejiyi, bireyler aracılığıyla kişisel inovasyon adımları ile hayata geçirmeyi amaç edindim.

Peki kişisel inovasyon nedir? Kişisel gelişim ile arasındaki farkdan bize biraz bahsedebilir misiniz?
Kişisel inovasyon, bireyin her gün hayatının bütününe bakıp daha başarılı, mutlu ve iyi bir birey olması için kişisel gelişim ve değişim sürecini her an alışkanlık haline getirmesini hedeflemektedir. Kişisel inovasyondaki en büyük kriter, bireyin hayatının bütününe yayılmış olan yaklaşımının bireyin daimi mutluluğunun anahtarı olmasıdır. Bu nedenle kişisel gelişim anlık ve durumsaldır, kişisel inovasyon ise bireyin geliştirici gücünü başarıya dönüştüren bir alışkanlıktır.

Sizi kişisel inivasyona yönlendiren ne oldu?

Yıllarca kendi gelişimimi önemsedim ve hedefledim. Bu amaçla pek çok kişisel gelişim metodu ve yöntemi ile çalıştım. Ancak hep iki konuda tıkandım. Birincisi yaptığım çalışmalarda çare ve cevaplar dışarıdan geliyordu. Dışarıda bir kişi, nesne ya da enerjiden cevap ve çare geldiği sürece, dışımdaki o şeye bağımlılığım artıyor ve beni o olmadığı zaman eksik hissettiriyordu. Ancak asıl gelişimin, kişinin dışarıdaki kişi ya da metodlara bağımlılıklarının azaldığı ve kendi soru, sorun ve konuları için cevaplarını kendi içinde bulabilmesi olduğuna her gün daha çok inandım. Tıkandığım ikinci konu ise yaptığım kişisel gelişim çalışmalarının cevap aradığım konuya iyi geldiği halde hayatımın tamanına yayamadığımı görmem oldu. İhtiyacım olan ise o an yaşadığım zorluğa cevap bulmanın ötesinde, o zorluğu yaşamama neden olan içimdeki kişisel nedenlerimi bularak, değişimi hayatımın bütününe yayabilmem gerekliliği idi. Bu nedenle hem cevapları kişinin kendisinin bulmasını sağlayan hem de kişisel gelişimi bireyin hayatının bütününe yaymasını sağlayan kişisel inovasyona inancım her gün daha da çok arttı. 

Kişisel gelişimin yeni adı kişisel inovasyon mu?
Şu an dünyada kişisel gelişim yerini bir adım ötesi olan kişisel inovasyona bıraktı. Kişisel inovasyon bireylerin gelişimini anlık ve durumsal olmaktan biraz daha öteye taşıyarak, bireylerin hayatının bütününe yaymasını ve bireylerin bu yeni durumu alışkanlık haline getirmesini hedeflemektedir. Bunu hedefleyen kişiler, zaten kendilerini kişisel gelişimin de bir adım ötesine taşımış oluyorlar.
Bu nedenle bu bakış açısına sahip tüm kişisel gelişim profesyonellerini kurmuş olduğum kişisel inovasyon platformuna katılmaya davet ediyorum.

Sizce kurumların başarıya ulaşmasında kurumsal inovasyonun ve kişisel inovasyonun önemi nedir?
Şu an geldiğimiz durumda kişisel inovasyon kurumsal inovasyondan çok daha önemlidir. Çünkü kurumları oluşturan bireylerdir. Globalleşmede önce ülkeler önemliydi, sonra şirketler önem kazandı şimdi ise bireyler önemli. Çünkü her an dünyanın öbür ucunda olup bitenlerden etkileniyoruz ve bugün bireyler tüm dünya ile karşı karşıya ve her an herşeyi global düzeyde yaşıyorlar. Bu nedenle de gelişim, değişim ve yenilenme, yerini daha sürdürülebilir, bütünsel ve geniş bir düşünme şekli ve yaklaşım olan kişisel inovasyona bıraktı.

Bize biraz son kitabınız Güneş Sarısı hakkında bilgi verir misiniz?
Şu an yayınlanmış olan 4 kitabım var, Fikir Satıcısı, Her Gün yeni Bir Ben, Aşk-ı Can ve yeni kitabım ‘Güneş Sarısı’.

Kişisel inovasyon yolculuğu, ne sorusunu sorarak başlar, nasıl ve neden soruları ile devam eder. 2012 yılında yayınlanan ilk kitabım Fikir Satıcısı ile birey kendisi ile buluşur ve kendisine ‘Ne’ sorusunu sorarak kişisel inovasyon yolculuğunu başlatır, ardından 2014 yılında yayınlanan ‘Her Gün yeni Bir Ben’ ile ‘Nasıl’ sorusunu sorarak kişisel inovasyon yolculuğunda ilerlemeye devam eder ve 2016 yılında yayınlanan ‘Aşk-ı Can’ ile ‘Neden‘ sorusunu sorarak yolculuğunda kendi derinliğine bakarak kişisel inovasyonunu alışkanlık haline getirmeyi başlatır. ‘Güneş Sarısı’ ile ise artık bu soruları sormayı hayat alışkanlığı haline getiren kişi, hayatında kendi ayak izlerini bırakmayı başlatır.

Güneş Sarısı, kendisini sevmeyen, mutsuz bir kadının tesadüfen eline geçen bir kitap sayesinde kişisel inovasyonunu gerçekleştirmesinin hikayesidir. Güneş, Şebnem Işılay adlı bir yazarın ‘Sonsuza Kadar Genç Kalmanın 7 Sırrı’ adlı kitabını okurken, ilk sır ile birlikte hayalini bulur, ardından ikinci sırda harekete geçer, üçüncü sırda yenilmemenin sırlarını keşfeder ve yolculuğuna herkese ve tüm zorluklara rağmen nasıl devam edeceğini deneyimlemeye başlar.
Sonraki sırda kendi potansiyelini ortaya çıkararak güçlü ve geliştirmesi gereken yönleri ile yüzleşir. Beşinci sırda hayatındaki insanlardan oluşan çemberlerinin farkına varır ve onları korumayı ve diğer insanlarla ilişkisini nasıl şekillendireceğini öğrenir. Altıncı sır ile birlikte rakipleriyle işbirliği yapmayı başlatır.
Son sır olan kendine vakit ayırmada ise artık Güneş kendisi ile barışmıştır ve kendisini sevmeyi başlatmıştır. Kendisine vakit ayırırken hayatı sadeleşir ve yükleri hafifler, spor yapmaya başlar, bir hobi edinir ve dahil olduğu sosyal sorumluluk projeleri ile kendi dünyasından daha büyük ve bambaşka bir dünya ile ilişki kurar.

Güneş Sarısı kitap içinde bir kitaptır ve Güneş ile birlikte okurlar da Şebnem Işılay’ın sarı kapaklı kitabındaki sonsuza kadar genç kalmanın sırlarını keşfederler.

Bu kitabı yazmadan önce, şifa teknikleri denediniz mi? Eğer denediyseniz bunlar neler? İçlerinden hangisi size en iyi geldi?

Güneş Sarısı’nı yazmadan önce yıllarca ulaştığım ve duyduğum tüm şifa tekniklerini ve enerji çalışmalarını denedim. Eğitimlerini aldım, okudum, çalıştım ve hayata geçirdim. Ancak hepsinde cevapların dışarıdan gelmesi ve bulduklarımın anlık ya da durumsal olması nedeniyle hayatımın bütününe yayamamam nedeniyle tıkandığım için, kitabımı yazmadan önce keşfettiğim kişisel inovasyonu hayatıma geçirmeye başlamıştım. Bu nedenle, Güneş Sarısı kişisel inovasyonun ne olduğu ve nasıl hayata geçirildiğine dair bir romandır. Ana karakterler olan Güneş ve Güneş’in okuduğu kitabın yazarı Şebnem Işılay, hayatlarında sıkıştıkları ve zorlandıkları anlarda kişisel inovasyonlarını hayata geçirmektedirler. Kişisel inovasyon, tüm kişisel gelişim, şifa ve enerji yöntemlerinin dahi ötesine geçerek, kişinin kendi cevaplarını ve şifasını kendi içinde keşfetmesini ve kişisel gelişimi anlık ve durumsal olmanın ötesine taşıyarak kişisel inovasyon sayesinde hayatının  bütününe yaygınlaştırmasını sağlamaktadır. Güneş ve Şebnem Işılay, bu yaklaşımı benimseyerek hayata geçirmiş ve bu sayede sonsuza kadar genç kalmanın sırlarını keşfetmişlerdir.

Son olarak okuyucularımıza daha mutlu ve başarılı olmaları için ne tavsiye edersiniz?
Hangi sektörde çalışıyor olursanız olun, ya da pozisyonunuz ne olursa olsun, inove edilmesi gereken ilk ürün kişinin kendisi, kendi hayatı ve kendi kariyeridir. Bu nedenle herkesi kişisel inovasyonunu başlatmaya davet ediyorum. Kişisel inovasyonumu nasıl gerçekleştireceğim diye soranlara ise kitaplarımı ama özellikle yeni kitabım Güneş Sarısı’nı tavsiye ediyorum.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI