Üzücü olan hayatı bu şekilde yorumlamaya açık çok az insanla paylaşıyoruz bu coğrafyayı. Sosyal medya bize bu konuda iyi bir istatistik sunuyor.
Gündeme gelen haberlere ve bu haberlere yapılan yorumlara bakmak genel bir tablo çizmek için yeterli oluyor. Bir de her sabah ekrana çıkan medya maymunları var tabii. Sözde kendilerini her şeyin uzmanı olarak gören bu kimlikler, hayata baktıkları at gözlükleriyle diğer kişilerin kendilerini ifade edişlerini, ilişkilerini, evliliklerini, ebeveynliklerini, yaşama biçimlerini değerlendirme görevi yürütüyorlar. Her konuda fikirleri olan ama asla bilgileri olmayan; herkes onları sevsin, alkışlasın diye sözde toplumsal normlara göz kırparak konuşan ve alkış almak, bulundukları yeri ellerinde tutmak adına her türlü tavizi vermeye hazır bir grup insan, her gün ekranda kendilerini eğliyorlar.
Son günlerde kadın sanatçıların kıyafetleri üzerinden ülkede (aslında yıllardır yapılan ve şiddeti her geçen gün artan) ataerkil sistemin dayattığı bir zihniyet kol geziyor. Ataerkil zihniyet ne demek hadi bir bakalım:
“Erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. Bu düzenin temelini erkeğin üstünlüğü fikri oluşturur; soy erkekler tarafından belirlenir, hakimiyet erkeklerindir. Bu toplumlarda erkeklere kadınlardan daha çok saygı gösterilir. Bu erkek üstünlüğü ilkesi etrafında, toplumun kültürü, adetleri, inancı ve mitolojisi, anaerkil düzenli toplumunkinden farklı bir biçim oluşturur.” (Wikipedia)
Sadece şu tanıma bile bakıp hala daha bir şeyleri sorgulamıyorsak; kendimizi var etme yolculuğumuzdan çoktan vazgeçmiş, sistemin kölesi olmuş, bir kimliği ve duruşu olmayan insanlar olarak şu hayatta zamanımızın dolmasını bekliyoruz demektir. Bu kadar açık ve net! Ülkemizdeki tüm kadınlar ataerkil sistemin ortaya çıkardığı ve o düzenin normlarıyla şekil almış namus kavramıyla sürekli etiketleniyor. Bunu hala görmüyor muyuz? Frida ne de güzel demiş vakityle: “Ahlak, namus deyince sadece kadından konuşan herkes ahlaksız ve namussuzdur.” ve Nietzsche de ne güzel eklemiş: “Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa bilin ki en namussuzu odur!”
Biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları üzerinden insanlara biçilen roller ve insanların o rolleri sorgusuz, sualsiz kabulü açık bir zihne sahip olmanın önünü kapatıyor. Ön yargılar, inanç kalıpları ve el alem ne der baskısı tüm gerçek duygu ve düşüncelerimizin önüne geçiyor. Ve bu her geçen gün büyüyor, katlanıyor ve bir gün bir bakıyorsunuz ki; insanlara sırf sizinle aynı yolda yürümüyorlar diye yoldan çıkmış insan muamelesi yapmaya başlamışsınız.
Zaten ülkedeki en temel problemlerden biri bu!
İnsanlar sırf bizimle aynı yolda yürümüyorlar diye yoldan çıkmış sayılmazlar. Tek yapmamız gereken farklılıklara saygı duyup, kendi yolumuzda ilerlemek!
Sen kendi değer yargılarınla kendi yolunu çizseydin eğer yani bir değer duygun oluşmuş olsaydı şayet, başkalarının hayatlarını yargılamaman gerektiğini de zaten çoktan öğrenmiş olurdun ama sen kendi seçtiğin yolu değil, sana öğretilenleri yaşadığın ve bunun farkında olmadığın için taşıdığın öfkeyi, kendin olamama cesaretini, senin yapamadığını yapan kişilerden nefret olgusuyla çıkarmaya çalışıyorsun.
Konuşmamız ve tartışmamız gereken o kadar çok kavram var ki; biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyetten başlayıp, ahlak/namus/kültür ilişkisine kadar giden ve her birini ders niteliğinde bu ülkenin her bir ferdine öğretmemiz gereken bir süreçteyiz. Ama biz hala bayan/kadın tartışmasından öteye bile geçemiyoruz. Neyse ki ülkemin güzel ve güçlü kadınları var.
Geri adım atmayan, kendi olmaktan vazgeçmeyen, üreten ve ürettikleriyle değer katan kadınlar.
Demem o ki bugün yepyeni bir pencere açın hayata.
Kalbinizi, beyninizi, ruhunuzu size ait olmayan tüm duygu ve düşüncelerden arındırın. Aklınızın, kalbinizin ve ruhunuzun bir bütün olduğunu hissettiğiniz ve sizi mutlu eden bütün güzel enerjilere yer açın.
Hayatın şahane renkliliğini partner edinin kendinize ve onunla tam da bugün dans edin.
Fonda hangi şarkı mı çalıyor?
“Dudaklar lolipop al, kucaklar dolusu love” 😉