Meme kanseri, süt bezleri veya sütü memebaşına taşıyan kanalları döşeyen hücrelerden gelişiyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor.
Meme kanseri kadın kanserleri arasında en yaygın olan ve akciğer kanserinden sonra en sık ölüm nedeni olan kanserden birtanesi. Tüm kadın kanserlerinin %24 ünü ve kanserden ölümlerin %14 ünü oluşturmaktadır. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Nadir olarak erkeklerde de meme kanseri görülmektedir. Her 100 kadına karşılık 1 erkek meme kanseri tanısı almaktadır. Meme kanseri görülme sıklığının her yıl arttığı saptanmıştır. Meme kanserinin sık görülmesi, sıklığın giderek artması, erken evrede tedavi edilebilir olması ve erken evrede tanı koyulabilmesinin günümüz koşullarında mümkün olması meme kanserinin önemini arttırmaktadır.
Meme kanserinin belirtileri ise;
Meme kanseri meme ve meme ucunda farklılık yaratır. Bunlar genellikle
Memenin içinde veya koltuk altında kitle, meme dokusunda kalınlaşma
Meme ucunun hassaslığı
Memenin boyutunda ve şeklinde değişiklik
Meme derisinde veya ucunda şişlik, pullu ve kızarık görünüm
Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü
Meme ucu akıntısı dır.
Bu belirtiler her zaman kanser belirtisi olmamakla beraber kadının doktora başvurmasına sebep olmaktadır. Bu başvurular sırasında yapılan incelemelerde erken tanı şansı yakalanmaktadır.
MUTLAKA ;
20 Yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı.
20`li- 30` lu yaşlardaki kadınlar 2-3 yılda bir klinik meme muaynesine gitmeli.
40 yaş ve üzeri kadınlar her yıl mamografi yaptırmalı ve muayne olmalıdır.
Meme kanseriyle ilgili merak edilenleri Prof. Dr. Vahit Özmen`e sorduk. Röportajı okumak için burayı tıklayın!