Ana SayfaRöportajKariyer Röportajları: Ersun Uysal

Kariyer Röportajları: Ersun Uysal

Güzel ve bakımlı bir genç kadın. Güler yüzlü ama kariyerini istediği doğrultuya çevirmek için atlayıp İran`a tek başına çalışmaya gidecek kadar da gözü kara. Türkiye`de etkileyici bir kariyer yaptıktan sonra, önce İran`a, sonra da Dubai`ye telekomünikasyon projelerinde çalışmaya giden Ersun Uysal, şu anda Vodafone Group`ta Bölgesel Marka Yöneticisi olarak çalışıyor ve zamanının büyük bölümünü milletler arası yolculuklarda geçiriyor. Hiçkimseyi tanımadan gittiği ülkelerden ayrılırken ardında yeni edinilmiş dostluklar bırakan Ersun Uysal, empati ve yumuşak tavrıyla, erkeklerin domine ettiği bir sektörde başarıyla ilerliyor. Genç, başarılı, single, özgür ve güçlü kadın figürüne harika bir örnek olduğu için de kariyer sohbetlerimizi onunla başlatmak istedik.

 

Başka birine eziyet gibi gelebilecek, sık ve uzun uluslar arası yolculuklarıyla oldukça yorucu olan bir görev onun için büyük keyif. Çocukluğundan beri yabancı kültürleri keşfetmeye düşkün olduğunu söyleyen Ersun Uysal, Vodafone Group tarafından Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika’nın Marka Yöneticiliği görevine getirilince dünyanın en ilginç ülkelerini dolaşmaya, kültürleri en gerçek yüzüyle tanımaya başladı. İşte, 33 yaşında Vodafone Group Global Marka Yönetimi takımındaki yerini alan Ersun Uysal’ın seyahatler üstüne kurulu görevi ve ilginç kariyerinin öyküsü.

 

Biraz kendinizden bahseder misiniz? “Hayal ettiğim işi yapmam lazım” deyip Dubai’ye gitmeden önce neler yaptınız, önce kısaca bahseder misiniz?

Ankarada doğdum. AÜ Siyasal Bilgiler Fakultesi Ekonomi bölümünden mezunum. Selanik, Arnavutluk ve Mardin kökleri olan bir aile ortamında büyüdüm. Sanırım çok çeşitli kültürlere olan merakımın da kökleri burada atılmış. Ailemin, özellikle babamın hayatımdaki rolü ve önemi büyük. Her türlü konunun açıkça, demokratik şekilde konuşulduğu, sevginin ve güvenin açıkça gösterildiği ve hissettirildiği, kendine olan değer ve inançla, kararlılığın, cesaretin ve risk alabilmenin motive edildiği bir aile ortamında yetiştim. Bunun, hem benim hem de kardeşimin küçük yaşlarımızdan beri ne istediğimizi bilmemizde ve tereddütsuzce amacımıza odaklanmamızdaki en önemli faktör olduğunu düşünüyorum.

Çocukluğumdan gelen keşfetme duygusu ve diğer kültürlere olan merakım beni diplomat olmak arzusuyla Siyasal Bilgiler’de okumaya itmişti. Ancak öğrencilik yıllarımın son dönemlerinde uluslararası bir görev üstlenmeye olan motivasyonumun üzerine pazarlama ve komünikasyona başlayan ilgim ekenince rotamı çok uluslu şirketlerde görev almak yönünde çizdim. Henkel, TeliaSoneraGroupZed ve Turkcell’de satış ve pazarlamada çeşitli görevler aldıktan sonra bitmez tükenmez merak ve heyecanla önce İran’da, sonra da Dubai’de lansmanı planlanan bir projede görev aldım.

Kariyeriniz çok iyi bir yolda ilerlerken bir anda işinizi bırakıp başka bir ülkeye yerleştiniz. Böyle kökleri sarsarak hayatınızı tamamen değiştiren bir kararı nasıl aldınız?

Seçilen mesleğin hayat amacına uyumlu olmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Kişinin kendisini gerçekten heyecanlandıran, keyif veren, mutlu eden alanları keşfederek bu yönde adım atacak kararlılığı göstermek, başarı ve tatmini de beraberinde getiriyor.

Dubai’de telekomünikasyon şirketi DU’da çalışırken Vodafone Group’tan gelen teklifle Dublin’e gittiniz. Şu anda Vodafone Group’daki göreviniz nedir?

Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde bulunduğumuz pazarlarda marka yönetimi ve müşteri deneyiminden sorumluyum. Markanın global tutarlılığı,  pazarlama iletişimleri, Vodafone markasının imaj ve konumlandırmasından mesulüm. Ortak çalıştığımız yerel pazarlama ekipleriyle birlikte Vodafone markasının yerel kullanıcıya her noktada en iyi hizmeti sunabilmesi için çalışıyoruz. McLaren Mercedes, Laureus gibi sponsorluklarla global aktivitelerle, yerel pazar konumlandırmasının desteklenmesini sağlıyoruz. Kısaca, yerel partner ve Vodafone Group ortaklığını yerel pazara azami fayda sağlayacak hale getirmeyi amaçlıyoruz.

Göreviniz farklı ülkelerde bulunmayı gerektiriyor. 3 ana bölgenin mesuliyeti nasıl bir tempo istiyor?

Şu anda zamanımın yüzde 80’i kıtalar arası seyahatle geçiyor. Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu’da sorumlu olduğum pazarlar arasında tabiri caizse mekik dokuyorum. Bir haftam Güney Afrika’da geçerken, başka bir toplantı için Dublin’e, Londra’ya, Santiago’ya uçtuğum oluyor. Lansmanlar, basın toplantıları, marka konumlandırma çalışmaları, sponsorluklar… Sadece son 1,5 yıl içinde 3 yeni pazarda Dubai, Azerbaycan ve Libya’daki partner market’larla Vodafone markasının lansmanını yaptık. Bir taraftan var olduğumuz pazarlarda marka yönetimi ve Formula 1 GP’de McLaren Mercedes ve Laureus gibi global sponsorluk aktivitelerimiz devam ederken diğer taraftan buna yeni pazarlarda marka konumlandırma heyecanı ekleniyor. Ve böyle devam ediyor.

Şu anda “Up in the Air” tarzı bir hayat sürüyorsunuz. Gittiğiniz ülkelerde karşılaştığınız kültürel farklılıkları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok farklı kültürlerle kaynaşabilmek ve onları anlayabilmek öncelikle iyi bir ön hazırlık gerektiriyor. Buna ek olarak esneklik, empati yeteneği, dışadönüklük, iyi bir gözlemci ve dinleyici olmak; kısaca karakter özelliğiniz farklı kültürlere uyumu “mesleki zorunluluktan bir keyfe dönüştürüyor. Ben her seyahatimde özellikle yerel halkın gündelik hayatına karışmak için büyük bir heyecan duyuyorum. Bir keresinde Zanzibar’da bir Ramazan günü sokaklar arasında dolaşırken oyunlarına girdiğim çocukların ailesinin kapısını çalıp iftar sofrasına katılmıştım. Ortak lisanımız olmamasına rağmen çok keyifli bir akşam geçirdik. Önümüzdeki ay benim misafirim olarak Londra’ya geliyorlar. Bu aile hayatında Dar es Saalam dışına hiç yolculuk yapmamış. Bu çocukların hayatına ufak da olsa bir renk katmış olduğumu düşünmek beni çok mutlu ediyor.

 Hayatı sürekli seyahat ederek, yerleşik olmadan yaşayan biri olarak mutlak bir düzen ve yerleşik hayata geçmeyi dusunuyor musunuz? Yeni yerler görmek, keşfetmek, seyahat etmek sizin için ne ifade ediyor?

Seyahatlerin insana kattığı çok şey var. “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” diye sorarsak bence her ikisi de.. Hem çok okumak hem çok gezmek insana yeni, yepyeni pencereler açıyor, ufkunu genisletiyor, Bu insanın kanına bir kez girdi mi kolay kolay vazgeçilebilecek birsey değil.

Kariyerinizi her zaman istediğiniz rotada ilerletiyorsunuz. Başarı için tecrübelerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Öncelikle kendini tanımak çok önemli. Ben kimim, hayallerim, korkularım ne, ne yapmaktan hoşlanıyorum. Hedef  koymak.Hayal kurmak, hedef koymaktır. Hayalperest olmak, iyimser, pozitif olmak. Egolarımızın yerine hayallerimizin peşinden koşmak.eğişime uyum sağlamak. Çesitliliğe, farklılıklara ve aykırılığa fırsat tanımak.

Bunu takiben en önemli nokta: Harekete geçmek. Harekete geçerken içinden gelen sesi dinlemek. Çok önemli konularda karar verirken rasyonel tercihlerle hareket etmemiz gerektiğini öğrendik. Ancak içimizden gelen ses, eğer o sese inanıyorsak bizi  “doğru” yerlere götürebilir. Risk alabilmek, ama aynı zamanda sürekli öğrenebilme yeteneğine sahip olmak, değişime uyum sağlamak.

Başkalarını ve dış dünyayı suçlamak yerine sorumluluk almak.

Endişe, korku, kızgınlık gibi negatif duygular yerine pozitif ve iyimser olmak, hatalarımızın yaşam enerjimizi yok etmesine izin vermeden onları birer ders imkanı olarak görerek hayalimize odaklanmak.
 Her düzeyde, her ülkede ilişki kurabilmek, bunu sevmek.
Bir de profesyonel zindelikle birlikte, kişisel zindelik. Sadece çalışmaya odaklanmamak.

Bu kadar çok yolculuk yapınca bavul hazırlama konusunda en efektif yöntemleri bulabiliyor insan. Ersun Uysal, yaptığı ülkeler arası yolculuklarda farklı iklimlerle karşılaştığı gibi, gündüz toplantıları, lansmanlar ve formal akşam yemeklerine katılmak durumunda. Normalde birkadın bu tür yolculuklara bir orta boy bavul, bir de ayakkabı çantasıyla çıkarken, Uysal tüm ihtiyaçlarını bir kabin çantasına sığacak şekilde hazırlıyor. 

Ersun Uysal`dan ilk çıkacağı yolculuk için hazırladığı bavulunun fotoğrafını çekmesini istedik. Görmek için fotogaleriye tıklayın

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI