Ramazan ayı boyunca sıkça tüketilen ve iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen hurma gerçekten masum bir besin mi? Kimi kaynaklarda hurma az kalorili yiyecekler arasında sayılırken bazıları hurmanın yüksek kalorili bir besin olduğunu ve kilo artışına sebep olacağını belirtiyor. Peki hangisi doğru? Konuyu uzmanından dinleyelim istedik ve Uzman Diyetisten Işın Sayın`a sorduk…
Işın Hanım, bu konuda glisemik indeks kavramına değindi. Glisemik indeks tanım olarak karbonhidratların kandaki glükoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi şeklinde açıklanabilir. Yani kanda şekeri yükselten besinlerin tablosu. Glisemik indeksi düşük besinler uzun süre tok kalmayı sağlarken; yüksek olanlar kandaki insülin miktarını hızla yükseltmekte ve sonucunda da hızla düşmesine neden olarak ani yükselen kan şekerinin vücutta depolanmasına neden olmaktadır. Bu durumun getirdiği yağlanma kilo almaya sebep olur. Bir yandan da glikoz aşırı ve dengesiz salındığı için pankreas insülin miktarını ayarlamak için aşırı insülin üretir ve sonuçta kan şekerindeki bu ani değişiklikler yıllar içinde genetik yatkınlığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasına, hipertansiyona, damar sertliğine yol açmaktadır.
Hurma da glisemik indeksi yüksek olan besinlerden. Yani kana çabuk karışıyor ve hızla yağa dönüşüyor. Bu yüzden sürekli tüketilmesi kilo alımına neden oluyor. Hatta hurma ve benzeri besinler bağımlılık yapma özelliğine sahip. Tükettikçe daha çok yemek isteği yaratıyor. Beyinde tat duyusunu hızla uyarıp porsiyonu kontrol edememeye yol açıyor. Aslında maksimum 1-2 tane tüketmek çok sakıncalı değil, yani tüketilebilir. Örneğin ramazanda günde 1-2 adet tüketilebilir, ancak diğer 11 ay boyunca bu kadar sık tüketilmemeli. Devamlı el altında olması sakıncalı, çünkü bu porsiyonu ve tüketim sıklığını ayarlamayı engelliyor.
Küçük bir not daha; hurma bu anlamda yalnız değil. Hurma gibi glisemik indeksi yüksek ve sık ve çok tüketildiğinde kilo aldırıcı başka meyveler de var. Muz, karpuz, kavun, üzüm ve incir bu besinlerden bazıları…