Ana SayfaYaşamHayatınızda Sosyal Medyaya Sınır Koymanın 8 Yolu

Hayatınızda Sosyal Medyaya Sınır Koymanın 8 Yolu

Çevrimiçi olmak, etkileşimde bulunmak, öğrenmek ve sizin için önemli olabilecek şeyleri paylaşmak için birçok harika fırsat sağlayabilir, ancak aynı zamanda kendi dezavantajları da vardır.

Sosyal medya ya da internet yüzünden kendinizi hiç baskı altında, kıskanç ya da mutsuz hissettiyseniz ya da belki bir zamanlar düşük özsaygınız ya da sosyal kaygınız tavan yaptıysa, bilin ki yalnız değilsiniz.

Sosyal medya ile aşk-nefret ilişkisi yaşamak alışılmadık bir durum değil. Uzun ve stresli bir günün ardından çevrimiçi arkadaşlarınızla sohbet etmek kadar tatmin edici bir şey olmadığını biliyoruz. Ama sosyal medyanın günlük hayatımızın bu kadar büyük bir parçası haline geldiğini düşünürsek, sosyal medya hesaplarımıza bakmak için ne kadar zaman harcadığımızın farkında bile değiliz.

Birçoğumuz güne Twitter, Instagram, TikTok veya Facebook’ta gezinerek başlayıp bitiriyoruz, yatmadan önce kontrol ettiğimiz son şey ve uyandığımızda kontrol ettiğimiz ilk şey. Fakat bu durum zihinsel sağlığımıza zarar veriyor olabilir mi?

İşte zihinsel sağlığınıza nasıl bakacağınıza ve çevrimiçi ortamda kendinize ve başkalarına nasıl daha nazik davranacağınıza dair ipuçları.

Sosyal medyayı bilinçli kullanın.

Bir dahaki sefere telefonunuzu elinize aldığınızda Instagram’da ne yaptığınızı kendinize sormayı düşünün. “Can sıkıntısı veya alışkanlık” yanıtı verirseniz, dikkatinizi yeniden odaklamanız ve başka bir etkinliğe yönelmeniz gerekebilir.

Sosyal medyanın birçok avantajı vardır, ancak sosyal medya bir angarya haline geldiğinde bunun olumlu yönleri olumsuzların gölgesinde kalır. Bu, özellikle bir app2ten her çıkışınızda kendinizi güvensiz hissettiğinizde geçerli olan bir teori!

 

Meditasyon yapın.

Sosyal medyada çok aktif olmak, birçok kullanıcıyı günlük yaşamlarında dışarıda bulunma yeteneğine sahip olmanın zihinsel faydalarından uzaklaştırabilir. Küçük, kasıtlı değişiklikler, bu sosyal medya bağlarını kırmanıza yardımcı olabilir.

Farkındalık ve şükran meditasyonlarının tümü, günlük yaşamınıza anlam ve değer katabilecek tekniklerdir.

 

İnternette daha az zaman geçirin.

Telefonunuzu kullanırken bunu yapmak otomatik bir alışkanlık haline geldiğinde daha da zor olabilir.

Sosyal medyada ne kadar zaman harcadığınızı takip etmenize yardımcı olabilecek ve böylece hesap verebilirlik yaratabilecek çeşitli uygulamalar var. Ayrıca telefonunuzu her gün belirli bir saatte kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Belki telefonunuzu yemek masasına getirmemek veya telefonunuzdan uzak yatmak gibi kurallar koyabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya bildirimlerini devre dışı bırakabilirsiniz – bu şekilde herhangi bir bildirim sesi almazsınız.

 

Sizi iyi hissettirmeyen hesapları takip etmeyi bırakın

Vücudunuzun, evinizin veya yaşam tarzınızın şeklini onlarınkiyle karşılaştırıyorsanız ve bu sizi mutlu etmiyorsa Instagram ünlülerini ve Influencer’ları takip etmeyi bırakın.

Sosyal medyada takip ettiğiniz markaların ve hesapların temel değerlerinizle uyumlu olduğundan ve bunları takip etmenin size memnuniyet veya avantaj sağladığından emin olun.

 

Kendinizi iyi hissettirecek ilham verici hesapları takip edin.

Hesabınızda takip ettiğiniz kişilerin kontrolünüz altında olduğunu daima unutmayın! Sizi endişelendiren veya ruh sağlığınızı tetikleyen hesapları takipten çıkabilirsiniz. Kendinizi mutlu hissettiren hesapları takip etmeniz de önemli.

Komik görüntülerin olduğu, motive edici konuşmacıları, çarpıcı tatil hesaplarını veya ilham verici alıntı hesaplarını takip edebilirsiniz.

 

Kişisel bakımınıza öncelik verin.

Kişisel bakım, sağlığınızın her alanına özen gösterdiğinizden emin olmak anlamına gelir, böylece hayatın sizin için hazırladığı her şeyle yüzleşmeye hazır olursunuz.

Bu bakım mutlaka pahalı kaplıca tedavileri veya izole tatiller olmak zorunda değil; moralimizi yükselten, kendimize yaptığımız günlük basit iyilikler de kişisel bakımdır. Mesela küçük bir cilt bakımı molası!

 

Uygulama sınırlarınızı ayarlayın.

Sosyal medyadan tamamen uzak durmanın zor olduğu düşünüldüğünde, telefonunuzda geçirdiğiniz süreye zaman sınırlaması koymak çok yardımcı olabilir. Telefonunuzda sadece ayarlar yaparak telefonunuzda ve sosyal medyada ne kadar zaman harcadığınızı takip edebilir ve izleyebilirsiniz.

 

Bildirimleri kapatın veya “uyku zamanlarını” ayarlayın.

Sadece telefonunuzu veya tabletinizi kullanarak uyku saatiniz için bir zamanlayıcı ayarlayabileceğinizi hiç duydunuz mu? Zamanlayıcıyı “uyuma zamanına ayarlamak, tüm uyarılarınızı ertesi sabaha kadar kapatır ve gece bildirimlerine ve sürekli bip seslerine son verir. “Bed Timeé özelliği , iPhone’un Saat ayarları altından açılabilir. Bu özellik “Rahatsız Etmeyin”e benzer, ancak uyarılar kilit ekranında görünmez. Sonuç olarak, DM’lere yanıt vermek veya uygulamanızı açmak için aciliyet kalmaz ve kendi kendinize kalıp bir süre rahatlayabilirsiniz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI