Ana SayfaYaşamNasıl Yapılır?: Hayır Demeyi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Nasıl Yapılır?: Hayır Demeyi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

İçinizden “hayır” diye bağırdığınız halde kendinizi “evet” derken buluyorsanız bu yazımız tam size göre! İşte “Hayır” demeyi öğrenmenin yolları…. 

"Sınırları kaldırmaya cesaret etmek; başkalarını hayal kırıklığına uğratma riski olsa bile kendimizi sevmek için cesarete sahip olmaktır" demiş Brené Brown. 

Kendimizi sevip sınırları kaldırmanın en önemli adımlarından biri de “hayır” demeyi öğrenmek!  

İster sevdiğiniz biri olsun ister bir yabancı ya da iş yeri ya da ailenizden biri; çoğunlukla nezaketten, bazen boşvermişlikten veya korkudan ötürü her şeye evet demek genelde daha kolay geliyor.  

Yorgun, tükenmiş ve verecek hiçbir şeyim kalmayana kadar herkese ve her şeye evet diyorsanız bu önerilerimizi dinleyin!

İşte "Hayır deme sanatının incelikleri!"

Temel değerlerinizi tanımlayın 

Planlamalardaki en büyük sorun; enerjimiz değişkenken takvimlerin sabit olmasıdır. İki ay sonra nasıl hissedeceğimiz nasıl tahmin edebiliriz? Gelecekte ne gibi yeni fırsatlar ve ihtiyaçlar ortaya çıkabileceğini nasıl bileceğiz?

Tutamadığınız sözler verip planlar yapmaktan kaçının ve kendiniz için fazla rezervasyon yapmayın. Örneğin, cumartesi günü ailenizle birlikte gezip eğlenmeyi planlıyorsanız, aynı güne arkadaşınızla bir ziyareti de sıkıştırmaya çalışmayın.  

Ya da hiçbir şey yapmamak için ayda bir hafta sonu planlayın. Açık bırakın. 

İşleri uzaya bırakın ve zamanın doğal olarak akmasına izin verin.  

Vücudunuzu dinleyin 

Eğer kendimizi tükenme noktasına zorlarsak vücudumuzun isyan etmeye başlaması kaçınılmazdır. Baş ağrısı, kas ağrısı, sindirim sorunları, döküntüler; hepsi vücudumuzun bizimle iletişime geçme yollarıdır. 

Çok fazla şey yapmak için strese girdiğinizde, vücudunuz da bir noktada patlak verecektir. 

Vücut yalan söylemez. Bu yüzden vücudunuzun size söylediklerini anlamak için zaman ayırın. Genellikle bu da daha fazla dinlenme ve bakım anlamına gelir. 

Sezgilerinizi takip edin 

Her birimiz sezgilerimizi, bir şeyler doğru hissetirmediğinde midemize giren o içgüdüsel duyguyu anlama yeteneğine sahibiz. 

Diyelim ki bir ziyaret planladınız. Yolculuk yaklaştıkça içinizden bir şeyler gitmemenizi söylüyor. Arkadaşlarınızla endişeleriniz hakkında konuştunuz ama onlar hayal kırıklığına uğradığı için yine de gitmeye karar verdiniz. 

İçinizdeki kötü his daha da beter bir hal alacaktır. Hayır demeyi öğrenin ve eğer o gün hisleriniz böyle söylüyorsa onu dinleyin! 

Bahane uydurmayı ve özür dilemeyi bırakın 

Ne zaman hayır deseniz beraberinde kendinizi bir bahane de uydurmak için zorunlu mu hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Ancak bu sizi uzun vadede bir yalancıdan daha fazla bir şey yapmaz. Bahaneye ihtiyacınız yok. "Hayatımda daha iyi bir yer edinmek için çok fazla çalışıyorum ve bu da daha az plan yapmamı gerektiriyor" demenizde yanlış bir şey yok. 

Fiziksel alanınıza dikkat edin 

Yaşadığınız alana bakın ve zamanınızı harcayın. Mesela çok mu dağınık? Fiziksel alanınız iç mekanınızı yansıtır. 

Dolabınızı ve hurda çekmecelerinizi temizlemek için zaman ayırın. Bir şeylere hayır deme ve artık ihtiyacınız olmayan şeyleri bırakma alıştırmasıdır bu. Sonrasında ne kadar hafif hissettiğinize bakın.  

Kendinizi başka birinin gözlerinde görün 

Plan yapmak istediğinizde sizi yeterli enerjiye sahip olmadığı için bekleten bir sevgili ya da arkadaşınız mı var? Muhtemelen bu sizi çıldırtıyor çünkü size öncelik vermesi için beklentiniz var. Ama aslında karşı tarafın tek yaptığı kişisel sınırlarını belirlemek. Gücenmek yerine önceliklerinizin uyumsuz olduğunu kabullenebilirsiniz.  

Eğer kendi kişisel sınırlarınız yoksa muhtemelen böyle bir duruma alınırsınız. Bu harika bir test! 

Başkalarının hayal kırıklığına uğrayacağını kabul edin 

İnsanların mutluluğundan sorumlu olmadığımız gibi, hayır deme sanatını icra ettiğimizde de onların hayal kırıklığından sorumlu değiliz. 

Zaman ve enerji ile sınırları belirlediğinizde kaçınılmaz olarak birinin hayal kırıklığına uğrayacağını kabul edin. 

Bu sadece karşı karşıya olduğumuz bir değiş tokuş. İddialı ve dürüst olun. 

Eğer dürüstçe gerçeği paylaşıp, kendi ihtiyaçlarınınız için iletişim kurduğunuzda bunu anlamıyorlarsa; bu arkadaşlığınız için başka şeyler de ifade ediyor olabilir. 

Hayır deme sanatını öğrenmek için ilk adım farkındalıktır. Bir yanıt vermeden önce kendinize check-in yapmak için zaman verin. 

Sizden istenen şey temel değerlerinize uygun mu? Vücudunuzun nasıl hissediyor? Sezgileriniz size ne söylüyor? Maliyetini bile değerlendirin. Evet diyerek nelerden vazgeçersiniz? Tepkinizde başkalarına ve kendinize karşı dürüst mü oldunuz? 

Bunlar kendinize sormaya başlayabileceğiniz sorulardır.  İlk başta rahatsız edici gelebilir, ama en yüksek ilgi alanımız olmayan şeylere ne kadar hayır dersek, en önemli şeylere evet demek için o kadar çok yer ediniriz. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI