Ana SayfaYaşamMutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap

Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap

Kafede, parkta, otobüs yolculuğu sırasında okuyabileceğiniz ve asla pişman olmayacağınız 10 romanı sizlerle paylaşıyoruz.

Norveçli usta romancı Knut Hamsun’un ününü oluşturan en büyük romanı Açlık’tır. Ünlü bir yazar olmak için çabalayan ve aynı zamanda yoksulluk ve açlıkla pençeleşen bir gencin trajik öyküsünü anlatan roman, dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alıyor.

Ne kadar insan varsa, o kadar da hayata bağlayan yol vardır. Aşk da insanı hayata bağlayan, hayata anlam veren, insanlık tarihinin en önemli sorunlarından biri olan; anlama, anlam verme meselesinin üzerine giden güzelliklerden biridir. Goethe’nin Genç Werther’in Acıları, kavuşamamanın yarattığı sarsıntıları, bireyin iç yaşantısında nelere mal olduğunu gözler önüne seriyor.

Kitabın isimsiz kahramanının bir devlet memuru olarak geçirdiği tekdüze günler, çevresine ve kendine yabancılaşmaya başlaması, küçük hesaplardan tiksinmesi ve toplumun sahteliklerine tahammül etmesini sağlayan görünmez iplerin yavaş yavaş kopması… Dostoyevski’nin “Rus çoğunluğunun hakiki insanı” dediği bir isimsiz kahramanın yalın ve karanlık düşünceleri. Dostoyevski’nin “Rus çoğunluğunun hakiki insanı” dediği kahramanın isyanı, sizi gerçekten çoğu şeyi sorgulamaya itecek.

Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Hayvanların amacı; eşit, adil ve özgür bir yaşam oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; her geçen gün ufak tefek oynamalar yapan domuzların bu eylemleri, aradan zaman geçtikten sonra korkunç tabloyu gözler önüne serer. Domuzlar da insanlaşmışlardır.

Küçük burjuva çevrelerindeki yozlaşmış aile ilişkilerini gözler önüne seren Franz Kafka’nın Dönüşüm romanı, toplumun sizden beklediği şeyleri yerine getirmediğiniz zaman sizi nasıl da böcek gibi gördüğünü anlatır.

Bir makinaya bağlanıp, çeşitli iğneler yapılıp; içinizden kötülük yapma hissi geldiği zaman iyilik yapan biri haline dönüştürülseniz? Bu kötülük size yumruk atan birine çiçek vermenizi de kapsıyor. Kötülük nedir, iyilik nedir, özgür irade nedir? Tüm bunların yanıtı Otomatik Portakal’da.

Steinbeck romanlarında Amerikan köylüsünü çok yalın ve gerçekçi bir dil ile anlatır. Usta yazar, eserlerinde “tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun” türküsünü dillendirir. Amerikan köylülerinin, işçilerini sınıfının durumunu ortaya koyar ve devrimci kimliğiyle birlikte hep bir mücadeleyi konu edinir. Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small’un öyküsünü anlatır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar, ünlü yazar Salinger’ın tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenleri konu eden romanda, Holden Caulfield’in masumiyet arayışını bulacaksınız.

Hiçliğin içinde kaybolmama savaşı veren bir adamın o hiçliğin içinden çıkmak için satranç’a tutunması…

Naziler tarafından esir alınan Doktor B, tutsak edildiği hücrede askerlerden birinden çaldığı satranç kitabını okuyup kendisiyle bu oyunu oynayarak delirmemeye çalışır. Daha önce hiç bilmediği bu oyunu kitaptan öğrenen Doktor B’nin, olaylardan yıllar sonra bir gemide satranç şampiyonu bir kişiyle karşılaşması ile geçmişe geri döner. Doktor B oyunu kitaptan öğrenmiş, karşısındaki şampiyon ise oynayarak. Doktor B için satraç, delirmeme aracı; satranç şampiyonu Czentovic için ise ün aracıdır. Teori ile pratiğin karşılaşması ve geçmişin derin yaraları.

“Bugün annem ölmüş belki de dün bilmiyorum” diye başlayan bu efsane kitap, hayatı yaşamaya değer görmeyen, ölümü bile ilginç bir soğukkanlılıkla karşılayan kahraman Meursault’un birinci ağızın anlatılıyor. Sade bir dille ve aslında basit bir olay örgüsüyle, ‘neredeyse tamamen nesnel’ biçimde anlatılan bu kitap, okuyucuya geçirmeyi başardığı duygularla en iyi edebiyat eserleri arasında yer alıyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI