Ana SayfaYaşam2020 Yılında Yapılacaklar Listesi

2020 Yılında Yapılacaklar Listesi

Kasım ayı neredeyse bitiyor. Yeni yıla çok az bir vakit kaldı. Yeni yılın gelmesi demek, birçok kişinin yeni kararlar alması ve bunu hayata geçirmesi için çabalaması demek. Yeni yıl listenize eklemeniz gereken birkaç maddemiz var; bu maddeleri uygulayarak daha pozitif ve daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Zihne kök salmış düşünceleri ve alışkanlıkları değiştirmek zor olabiliyor. Bu nedenle, 2020 yılı için yeni bir yapılacaklar listesi hazırlamadan önce bir adım geri gidin ve olumsuz düşünce tarzınızı nasıl değiştirebileceğinizi düşünün. Değişim ilk zihinde başlıyor. Zihin aynı kaldığı sürece olumsuzluklar ve karamsarlıklar hayatın birçok alanını ele geçiriyor. 2019 senesinde yaptığınız hataları bu yıl da tekrarlamamak adına birkaç çalışma yapmanızı önerebiliriz; ilk olarak kendinize birkaç soru sormakla başlayabilirsiniz:

1-      Geçen sene ne yapmak için yola çıktım?

2-      Hangi alanda ilerleme gördüm?

3-      İlerleme kaydedemediysem bunun sebebi nedir?

4-      Hangi konularda ve alanlarda ciddi duraksamalar yaşadım? Bu duraksamaların sebebi ne olabilir?

Cevaplarınızı şansızlık, kısmet değilmiş, zamanı değilmiş gibi klişeleşmiş, kabul gören cümlelerden uzak tutmaya çalışın. Derinlere inin ve kendinizden net cevaplar almaya çalışın. Hatalara, yanlışlıklara ve duraksamalara neden olan şeyleri net bir biçimde yanıtlamak, daha rahat ilerlemenize yardımcı olur.

Tabii bir de ilerlediğiniz ve başarılı olduğunuz, kendinizi geliştirdiğiniz alanları da düşünmeden geçmeyin. Çünkü bunlar sizin başarılarınız ve onlarla gurur duymak en büyük hakkınız. İnsan en çok kendine karşı acımasız davranırmış; sanıyoruz ki bunu birçoğumuz da oldukça iyi başarıyor. Kendinizi tebrik etmeyi ve ödüllendirmeyi de sakın ihmal etmeyin. Bu mutlu duygular kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.

Şimdi de gelelim “zihni olumsuz düşüncelerden nasıl arındırabilirim?” sorusunu cevaplamaya.

Pozitif kal! Günümüzde bu kelimeleri herkesten duyuyor, her yerde okuyoruz. Problem şu ki, bunu nasıl yapabileceğimizi tam olarak bilmiyoruz. Etkili birkaç yöntem önerebiliriz, ama bu önerileri düzenli bir şekilde denemeli ve ondan sonra işe yarayıp yaramadığına karar vermelisiniz.

–          Meditasyon: Anda kalmanıza ve olumsuz düşüncelerinizden arınmanıza yardımcı olacak en etkili yöntem. Çünkü meditasyon sırasında kendinizle baş başa kalıyorsunuz. Meditasyon başlangıcı birçok kişi için zor olabiliyor, ama biraz zaman tanır ve meditasyona şans verirseniz pozitif düşüncenin ne demek olduğunu doğru bir biçimde kavrayabilirsiniz. Meditasyon zihninizdeki tüm olumsuz düşünceleri akıtmanıza yardımcı olacak muhteşem bir yöntem.

–          Yürüyüş: Rahatlamanın en etkili yöntemlerinden biri de yürüyüş yapmak. Yürüyüş yaparken birçok olumsuz düşünceyi dökebilir ve bu düşüncelere neden olan iç sesinizle iletişime geçebilirsiniz. Kendi kendinize sorular sorup bir yandan da cevaplamak, müthiş bir rahatlama hissi yaratacaktır.

–          Yoga: Hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirecek muhteşem bir yöntem. Yoga diğer uygulamalardan daha zor olabilir çünkü birçok farklı beden hareketi var. Ama bir yerden başlamak gerekiyor değil mi?

–          Mindfulness Uygulaması: Anda kalmayı amaçlayıp, zihni rahatlatan diğer yöntemlerden biri de mindfulness. Bu pratik sayesinde farkındalığınızı artırabilir, olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirebilir ve geçmiş, gelecek kaygısından kurtulabilirsiniz.

–          Psikolojik Destek: Bazen de ihtiyaç olunan tek şey konuşmak oluyor. Eğer kendi başınıza olumsuz düşüncelerinizden arınamıyorsanız, psikolojik destek alabilirsiniz.  

Hızlı değişimler yapmamaya çalışın. Yaşam tarzınızı, işinizi veya kendinizi değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki hızlı ve anlık verilmiş kararlar terazinizi bozabilir. En azından kendinize biraz zaman tanıyın. Önce ne istediğiniz karar verin, sonra ufak adımlarla bu isteklere doğru ilerleyin. Değişiminizi kademeli bir biçimde gerçekleştirin.

Sabırsız olmayın. Sabırsızlıklar da olumsuz düşünceleri doğuran en büyük etkenlerden. İstenilen şey hemen olsun isteriz ve bu şey için zaman tanımakta biraz zorlanırız. Sonrası da zaten karamsarlığı ve negatif düşünceleri zihnimize yerleştirir. Sabırlı olun. Bir önceki maddede de değimiz gibi, değişim ve istekleriniz için zamana ihtiyacınız var.

Küçük şeyleri kabul edin. En çok da bunda zorlanırız; küçük başarılarımızı görmezden gelir, sevinçlerini yaşamadan üstünü kapatırız. Küçük mutluluklarınızı yakalayın. Onlarla mutlu olun ve kendinizi takdir edin.

Hata yapmaya izin verin. Deneyim dediğimiz şey zaten hatalarımıza verdiğimiz isim değil mi? Hatalarınıza bağımlı kalıp, onlar için sızlanmayı bırakın. Dersinizi aldıktan sonra tekrar etmemeye özen göstermeniz yeterli.

Birçok kişi hedeflerini kendisi belirleyemiyor; aile, arkadaş, eş ve hatta yöneticiler karar verebiliyor.

Küçük miktarlarda dışarıdan destek almak kötü olmayabilir ama bu etkenler bütün hayatınızı etkiliyorsa ciddi bir sorun olabilir. Tutkularınız, keyif aldığınız alanlar çok farklı olabilir. Burada size düşen tüm bu etkenlere bir dur deyip, kendi isteklerinize yoğunlaşmak.

Hayallerinizin ve tutkularınızın peşinde koşun, mutluluk ancak bu şekilde gelebilir.

Kararların arkasında durulamama sebeplerinden biri de kaybolmak. Hepimiz aynı anda beş dil öğrenmek, daha fazla ülke gezmek, farklı farklı uğraşlar edinmek için can atıyoruz. Sakin olun, bizler süper kahraman değiliz. Bu sadece kafa karışıklığına neden olur.

Önceliklerinizi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Şu an öğrenmeniz gereken dil hangisi, şu an hangi ülkeye gitmek istiyorsunuz ya da hangi alanda kendinizi geliştirmeyi istiyorsunuz? Kendinize bir liste hazırlayın ve şu soruları sorun:

–          Kişisel gelişimim için neler yapmak istiyorum, nereden başlamalıyım?

–          İşimde hangi noktada olmak istiyorum, ne yapabilirim?

–          İlgi alanımı belirlemek için kimlerden veya hangi okullardan yararlanabilirim?

–          Öğrenmek istediğim dil için neler yapmalıyım?

–          Gitmek istediğim ülke için ne kadar para biriktirmeliyim? Başka engellerim varsa, ortadan nasıl kaldırabilirim?

–          Daha fazla para kazanmak için ek iş yapabilir miyim, nerelere başvuru yapabilirim?

Tabii ki öncelikleriniz farklı olabilir. Kendinize en uygun soruları seçip, cevaplarını yazın ve bu hazırladığınız listeyi her an gözünüzün değebileceği bir yere yapıştırın. Umutsuz olduğunuz anlarda listenize bakın ve hedeflerinizi kendinize tekrar tekrar hatırlatın.

Değişimin oluşmasını sağlamak zor olabiliyor demiştik. Düştüğümüz zaman her şeyi unutur ve tekrar aynı döngünün içine gireriz. Yeni yılda bunu engellemek adına kendinize küçük sürprizler hazırlayın.

Hedeflerinizi, hayalleriniz ve yapmak istediğiniz her şeyi uzun uzun yazın; bu yazdığınız metni e-posta adresinize ekleyin ve kendinize göndermek için belirli tarihler belirleyin. Süreyi iki veya üç ayda bir olarak düzenleyebilirsiniz. Belki de umutsuz olduğunuz bir anda o e-postayı alacak ve aya kalkmak için bir bahaneniz olacaksınız.

Arkadaşlarla paylaşımda bulunmanın en harika yanı da, size asla hiçbir şeyi unutturmazlar. Yaşamın o koşuşturmasında bazen aldığımız kararları unutabiliyoruz. Ama sevdiğiniz insanlar unutmaz.

Kararlarınızı, hedeflerinizi ve isteklerinizi etrafınızdaki insanlarla paylaşın. Hem belki ulaşmak istediğiniz alanlar için size yardımcı bile olabilirler.

Bütün bunlara ek olarak kendinize karşı inançlı olmanızı önerebiliriz. Eğer isterseniz her şeyi değiştirebilir ve istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz. Kendinize güvenmeniz ve birazda cesaretli olmanız yeterli olacaktır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI