Ana SayfaSağlıkDünya Doğum Kontrol Günü

Dünya Doğum Kontrol Günü

26 Eylül Dünya Doğum Kontrol Günü, doğum kontrola dikkat çekebilmek adına önemli bir gündür. Ülkemizde gebelik önleyici yöntemlerin kullanılması oranı yüzde 70’in üzerine çıktı. Ama hala birçok soru işareti mevcut. Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ebru Dikensoy, doğum kontrolü hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Sıkça kullanılan yöntemler nelerdir?

Spiral: Spiral en sık kullanılan yöntem. Spirallerin hormon salan tipleri, kanama ve dolayısıyla enfeksiyonu azalttığı için yoğun olarak tercih edilen bir yöntem.
 
Prezervatif : Diğer doğum kontrol aracı prezervatif ise Türkiye’de ikinci en sık kullanılan yöntemdir.
 
Doğum kontrol hapları: Endişeyle yaklaşılan doğum kontrol hapları artık daha düşük doz hormon içeriyor. Bu nedenle de daha az kilo aldırıyor. Antiandrojenik özelliği olan, vücutta su tutmayan ve akneleri tedavi eden progesteronlu haplar daha yaygın kullanılmaya başlandı.
 
-Bir diğer doğum kontrol yöntemi olan aylık iğneler ise sadece progesteron içeriyorlar. Emziren anneler veya adet kanaması yoğun olanlar tarafından tercih edilebiliyor.
 
-Vajinal hormonlu halkalar son geliştirilen yöntemlerden biridir. Vajene yerleştirilen bu halkalar, 3 hafta süreyle vajende kalıyor ve bir haftalığına çıkarılıp atılıyor.
 
-Deri altına yerleştirilen progesteron çubukları da nadiren de olsa ülkemizde kullanılıyor.
 
-Tüplerin bağlanması veya erkeklere yapılacak vazektomi ise günümüzde kullanılan kalıcı cerrahi doğum kontrol yöntemleridir.

***Doğum kontrol yöntemlerinde hala en güvenilir olanlar prezervatif ve vazektomidir.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI