Dövme enfeksiyonları neden olur?
Sterilize edilmemiş uygulama yüzeyleri ve ekipmanlar, tek kullanımlık olmayan iğne ya da eldivenler enfeksiyon riskini ortaya çıkarır. Dövme aslında baktığımızda açık bir yaradır ve bu açık yara bakteriler ile temas ederse enfeksiyona sebebiyet verir. Bu nedenle uygulama sonrası bakıma büyük özen göstermelisiniz.
Steril olmayan koşullar altında dövme yaptırırsanız Hepatit B, Hepatit C veya HIV gibi kandan geçen virüslere maruz kalmanız da olası. Enfeksiyon ihtimalinden şüphelendiğiniz gibi doktora gitmeniz oldukça önemli.
Enfeksiyon kapmış dövmede ne gibi belirtiler ortaya çıkar?
Dövmeyi yaptırdıktan sonrası çevresinin hafif hassas ve şiş olması tamamen normaldir. Ancak birkaç gün sonra dahi şişlik ve ağrı hissederseniz bu bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Bölgede kabuklanma, irin, vücutta ateş ve titreme enfeksiyonun belirtileridir.
Mikrop kapmış bir dövmeye nasıl tedavi uygulanır?
Yukarıdaki belirtiler halinde mutlaka doktora başvurun. Doktorunuz irin durumu halinde testle inceleme için laboratuvara gönderecektir. Böylece bakteriler tanımlanır ve uygun antibiyotik tedavisine başlanır.
Enfeksiyon kapmış bir dövme ne kadar sürede iyileşir?
İyileşme süreci değişkenlik gösterir. Daha ciddi vakalarda birkaç ay antibiyotik tedavisi gerekebileceği gibi hafif enfeksiyonlar iki hafta içinde tedavi edilebilir.
Enfeksiyonu önlemek için dövme uygulaması sonrası yapmanız gerekenler:
Dövmeli bölgeyi her zaman temiz tutmanız gerekir. Cilt her gün sabun ve suyla yıkanmalı ve ardından temiz bir kağıt havlu ile kurutulmalı ya da açık havada kurutulmalı. Dövmenize dokunurken veya yıkarken ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Liflerden, havlulardan, banyo süngerlerinden bu süreçte uzak durun. Zira bunlar belli oranda bakteri taşırlar. Dövmeniz kuruduktan sonra, bölgeye katman halinde merhem uygulayın. Özellikle de ilk gününde dövmenize ellerinizi yıkamadan dokunmamanız çok önemli. Çevrenizdeki kişilerin de aynı şekilde dövmeli bölgeye temas etmemelerini sağlayın.