Ana SayfaSağlıkMeme Kanseri Farkındalık Ayı

Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Daha önce mutlaka dikkat etmişsinizdir: Özellikle Ekim ayında biz kadınların üzerlerinde, küçük de olsa minik bir pembe kurdele ilişmiştir. Bu konuyu daha da detaylı düşünürseniz, her gün kullandığınız ürünlerin üzerinde 1-31 Ekim arasında yine bu minik pembe kurdele ile karşılaşabilirsiniz. 

Peki, dünya üzerindeki tüm markaların Ekim ayında “pembe kurdele” simgesi ile neye farkındalık yaratmak istediklerini “gerçekten” biliyor musunuz?  

Ne yazık ki hala çoğumuzun gördüğünde anlam veremediği bu “Pembe Kurdele” 1993 yılından bu yana “Meme Kanseri” konusunun ne kadar ciddi olduğuna dikkat çekmek için kullanılır. 
Sakın her Ekim ayında olduğu gibi yine aynı konuları okuyacağınızı düşünüp şu an bu haberi görmezden gelmeyin. Ne yazık ki Meme Kanseri teşhisi konmuş çoğu kadın aynı sizin –geçmişte de bizim- gibi bu konuyu ciddiye almamış, tam tersi “Benim başıma gelmez” diyerek hayatına bilinçsizce devam etmiş… 

Tabii ki de hiçbir kadın ayna karşısına geçip de “Acaba, Meme Kanseri olma riskim var mıdır?” diye düşünmez. Hatta “Kanser olma” düşüncesini aklından bile geçirmek istemez. Ama teşhis konulup, bu acı gerçekle yüzleşmek zorunda kaldığı zaman ne kadar kitap, makale varsa okur, doktor doktor gezer, çevreden moral desteği ihtiyacı duyar. Gelin, düşüncesi bile korkunç olan kanser riskini ortadan kaldırmak için bir ilki yapalım ve Meme Kanseri farkındalık ayında bu kanser türünü tanıyalım, öğrenelim, okuyalım, okutalım ve önlemini alalım.

İşte adım adım Meme Kanseri üzerine bilmeniz gereken her şey…
Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var! Ne kadar yüksek bir oran farkında mısınız? Meme hücrelerinde başlayan ve dünyada Akciğer kanserinden sonra en çok görülen bu kanser türüne yakalanmamak için en büyük görev size düşüyor. 

Ne kadar genç olduğunuzu düşünseniz de her kadın 20 yaşına bastıktan sonra kendi kendine bile olsa muayene etme alışkanlığı kazanmalıdır. Erken teşhis için büyük önem taşıyan bu muayene aslında çoğumuzun doktora gitmeye üşenmesini de ortadan kaldırmış oluyor. Yoğun temponuzu kendinize bahane etmek yerine, aynının karşısında 5 dakikanızı ayırın: 

Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
En büyük şansımız vücudumuzu sadece biz en iyi tanıyabiliriz. Olağan dışı bir görüntü olduğunda hemen dikkat edebilirsiniz. İlk öncelikle adet döngünüzden 5. ile 7. günleri arasında, ayda bir kez yapılmalıdır. Unutmayın, üşenmek yok aynı bu işin hiç şakası olmadığı gibi…  

Kendi kendine muayeneyi 3 aşamada yapabilirsiniz: 
Gözle değerlendirme, 
Yatar pozisyonda elle değerlendirme, 
Ayakta elle değerlendirme.

Yukarıda okuduğunuz değerlendirmeleri yaparken; 
Memede veya koltukaltında ele gelen kitle (sertlik, şişlik),
Meme ucunda akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli),
Meme ucunda içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu,
Meme ucu derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma),
Meme cildinde yara veya kızarıklık,
Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü),
Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.), gibi belirtiler arayın. 
 
40 Yaştan sonra… 

Elle muayeneyi alışkanlık haline getirmek şart ama evde kolayca uygulayabileceğimiz bu teşhis yöntemleri 40 yaşına kadar geçerli. Büyük 4’lü rakamlarla tanıştıktan sonra her yıl mutlaka “mamografi” çektirmeniz gerekiyor. Çünkü bazı hastalarda yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin hiçbiri olmuyor ve kanser adındaki bu kabus sadece mamografi incelemesiyle tespit ediliyor. 

Meme kanseri olma riskini azaltın! 
Meme kanseri ile ilgili her geçen yeni ve daha etkili tedavi yöntemleri su yüzüne çıksa da siz kendi üstünüze düşen görevi yaparak, kanser riskini azaltabilirsiniz. İşte geç olmadan, bir gün değil her gün dikkat etmeniz gereken 6 önemli unsur: 

1-    Kilonuzu kontrol altında tutun! 
Biz kadınların en büyük dertlerinden biri; kilo yine karşımıza çıkıyor işte! Kilo almak kolay, vermek zor ama kilonuzu kontrol etmek tahmin ettiğinizden daha da zor olabilir. Fakat fazla kilolar sadece meme değil diğer tüm kanser tiplerinin riskini artırıyor. Özellikle de menopoza girdikten sonra! Şimdi dolaptaki tüm abur cuburları çöpe atmanın vakti! 

2-    Spordan şaşmayın! 
Bildiğinizi biliyoruz ama biz yine de söylüyoruz: Sağlıklı olmanın altın kuralı eğersiz yapmaktan geçiyor! Ev ile iş arasındaki yoğun tempo içerisinde spor yapmaya ne kadar üşenirseniz üşenin günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, meme kanser riskini azaltıyor.

3-    Meyve-sebze dostunuz, alkol düşmanınız olsun!
Sağlıklı beslenmeyi hayatınıza adapte ettiğiniz an hem yaşam standardınızı yükseltecek hem de sadece meme değil birçok kanser tipinin önüne büyük bir bariyer koymuş olacaksınız. Kalorili yiyeceklerin tadı sizi fazlasıyla cezbedebilir. Hayatınızdan tamamen çıkarın diyemiyoruz (bunun ne kadar zor olduğunun farkındayız) ama zararlı yiyecekleri azaltıp, meyve ve sebzeyi daha fazla tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu sırada da “tüm kötülüklerin anası” olan alkolü de haftada 1 ya da 2’ye düşürmeye çaba gösterebilirsiniz. 

4-    Sigaraları kırıp kırp çöpe atın! 
Sigara içenler de içmeyenler kadar farkındadır ki sigara tüketimi kendi sağlığınız açısından yapabileceğiniz en büyük kötülük. En az 15 kanser tipine davet çıkartan sigaralarınıza artık elveda demenin tam vakti! 

5-    Emzirin! 
En az bir yıl emzirmenin, meme kanseri riskini azalttığını biliyor muydunuz? Çocuk için de fazlasıyla faydalı olduğunu düşünürsek, doğum yapan annelere tavsiyemiz: Hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için emzirin! 

6-    Menopozdan sonra hormon tedavisi… 
Kadınlar menopoza girdikten sonra kronik rahatsızlıkların önüne geçmek için mutlaka uzun süredir devam ettirdiği östrojen hormon tedavisine ara vermelidir. Özellikle de genetik geçmişinde meme kanseri teşhisi varsa… O yüzden bu konuda acilen doktorunuza başvurmanızda fayda var. 

Sıra farkındalık yaratmakta! 
“Kanser” kelimesi yeterince tüy ürpertici! Bir de bunun vücudunuzun içerisinde sizi tüketmek için gezindiğini düşünsenize. Bu kötülüğü kendinize asla ama asla yapmak istemezsiniz! İşte bunun önüne geçmek, erken teşhis etmek için hareket geçin. Günlük rutininizde çoğu şeye üşenmediğiniz gibi, meme sağlığınız için 5 dakika ayırın! 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI