Kazancınız yalnızca borçlara ve zaruri ihtiyaçlara gidiyorsa buna bir dur demenin vakti gelmiş demektir! Mevcut ekonomik durumunuzu iyileştirebilecek ve birikim yapmanızı kolaylaştıracak bütçe planlaması önerilerimize kulak verebilirsiniz.
Harcamalarınızı önceliklendirin.
Bütçe planlama denildiğinde sayılarla ve ekstrelerle dolu yorucu bir süreç hayal etmeyin. Durumu çok daha basit tutun ve ihtiyaçlarınıza odaklanın. Kazancınızdan ilk ödemeleri önemli ihtiyaçlarınıza ve önceliklerinize ayırın. Kira ve faturalar gibi barınma masrafları, benzin, taksi ya da toplu taşıma kartı gibi ulaşım masrafları, beslenme ihtiyacınız için gıda alışveriş bütçesi ilk önceliğiniz olmalı.
İkinci sırada ise borç ödemeleriniz geliyor. Kredi kartı, kredi ya da varsa kişisel borçlarınız harcama önceliklerinizde ikinci sırada geliyor.
Son harcamalar ise kendinizi şımartmak için çıkacağınız bir yemek veya kısa bir tatil gibi ödemelere ait olacak.
20’ye 80 kuralını uygulayın.
Bütçe planlamasında sizi rahat hissettirecek bir tasarruf hesabına gidin. Bankanızda bir yan hesap açın ve her ay kazancınızın %20’sini buraya aktararak görünmez hale getirin. Bunu bir banka kumbarası gibi düşünebilirsiniz. Böylece her ay gelirinizin %20’si birikmiş olacak ve %80’ini harcayabileceksiniz. Acil ve öngörülemez durumlarda buradaki paranın varlığı sizi rahatlatacak.
Bir gider günlüğü tutun.
Yazılı bir şekilde giderlerinizi ve bütçe planlamanızı görmek işleri daha uygulanabilir kılacak. Bir telefon uygulaması, Excel tablosu ya da bir defter kullanarak giderlerinizin günlüğünü tutun. Böylece bir ay fazla gereksiz harcama yaptığınızda bir sonraki ay için birikim yapmak adına motivasyon sağlayabilirsiniz.
Kredi kartı kullanımınızı sınırlandırın.
Kredi kartlarının gerçek bir kurtarıcı olduğu yadsınamaz. Ancak nakit kullanımı harcamalar konusunda bizleri dizginliyor. Yapılan birden fazla araştırma, nakit kullanırken %10-15 oranında daha az harcama yapma eğiliminde olduğumuzu gösteriyor. Bunun bir anlamı olmalı, öyle değil mi?