Ana SayfaAnne ve ÇocukBebeğiniz İştahsız Mı?

Bebeğiniz İştahsız Mı?

Aslında annelerin çoğu bebeklerinin yemek yemediğinden şikayetçilerdir. Ancak zayıf bebek demek her zaman yetersiz beslenen bebek demek değildir. 

Bazı bebekler diğerlerine göre çok daha hareketli olabilir veya genetik faktörlerden ötürü ufak tefek olabilir. Genel olarak bebeğinizin keyfi yerindeyse, yeterince hareketliyse, yorgun görünmüyorsa, sürekli uyumaya meyilli değilse, küçük bebekler için günde en az 5-6 kez bez kirletiyorsa endişe etmeye gerek yoktur. 

Eğer yeni doğmuş bebeğiniz günde 5-6 kezden daha az bez kirletiyorsa, idrarı koyu sarı renkteyse, balık gibi kokuyorsa veya bezinde kiremit rengi lekeler varsa yetersiz besleniyor demektir. Bunlar ciddi su kaybı belirtileri olabilir. Bebeğinizin emdiğini zannediyor olabilirsiniz ama ememiyor olabilir. Derhal sütünüzü sağarak kaşıkla bebeğinize verin. Bu şekilde beslendiğinden emin olursunuz. Doktorunuza danışarak emzirme problemlerini çözmeye çalışın. Bebeğinizin emdiğine emin olana kadar öğününü kaşıkla tamamlayın.

Bebeğinizin iştahsız olduğunu ve yetersiz beslendiğini düşünüyorsanız;

Bebeğinizin iştahı tıpkı sizinki gibi hep aynı değildir. Kimi zaman daha iştahlı kimi zaman da iştahsız olabilir. Onu beslerken iştahının size yön vermesini sağlayın. İştahlı olduğu anlarda yedirin. Yemeye hevesli gözükmüyorsa ve yemeyi reddediyorsa asla zorlamayın. Ertesi gün veya ertesi öğün mutlaka yiyecektir. Bu konuda endişelenmeyin. Endişelerinizi ona yansıtmayın. 

Zamanla bebeğinizin bir damak tadı oluşur. Bebeğinizin öğünlerini hazırlarken onun tercihleri size rehberlik etsin:

  • Örneğin yoğurdu çok seven bir bebeğe sebzesini yoğurtlu sebze çorbası yaparak yedirebilirsiniz. 
  • Meyveyi çok seven ama sebzeyi yemeyen bir bebeğe sebze yerine meyve takviyesi yapabilirsiniz. 
  • Peynir yemeyen bir bebeğin kahvaltısını yumurta ve kendi hazırladığınız kayısı marmelatıyla tamamlayabilirsiniz. 
  • Bezelye sevmeyen bebeğe mercimek çorbası yapabilirsiniz. 
  • Mercimek çorbasını yemiyorsa pirinçli mercimekli çorba yaparak mercimek tadını gizleyebilirsiniz. Alternatifleri yaratmak sizin elinizde. 

Bebeğiniz diş çıkardığı dönemlerde iştahsız olabilir. Hatta bu iştahsızlık 2-3 gün sürebilir. Böyle dönemlerde bebeğiniz ne yemek istiyorsa onu yemesine izin verin. Tabii abur cubur türü besleyici niteliği olmayan besinler hariç. Örneğin bütün gün sadece muz ve ekmek yiyen bir bebek bile yeterince beslenmiş sayılır.

Eğer katı gıdayı kabul etmiyorsa ona ayran ve meyve suyu sunun. Kuru incir ve kayısı hem çok faydalıdır hem de bebekler çok sever. Bunlardan verebilirsiniz. 

Bu dönemde sabırlı olun ve onu zorla beslemekten kaçının. Bebeğiniz 2-3 gün içinde hatta belki de ertesi gün tekrar yemeye başlayacaktır ve yemediği günleri telafi edecektir. Bebekler kolay kilo kaybettikleri gibi kolay da kilo alırlar.

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI