Şişmanlık veya fazla kilonuzun nedeni fazla yemek yemeniz, ya da az hareket etmeniz olmayabilir. Günümüzde şişmanlık, çok farklı sebepleri olabilen ciddi bir hastalık olarak kabul ediliyor. Son zamanlarda normalin dışında kilo aldıysanız, mutlaka doktora gidin ve kan sayımı yaptırmayı ihmal etmeyin. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya şişmanlığa yol açan hastalıkları anlatıyor:
1.POLİKİSTİK OVER
2.HİPOTİROİDİ
Tiroit bezinin az çalışarak yetersiz hormon üretmesi demek olan hipotiroidi de şişmanlığın en önemli sebeplerinden biridir.
Sıcağa dayanamıyor, ellerinizde titreme varsa, duygularda ciddi değişiklikler fark ediyor, kendinizi huzursuz hissediyorsanız, hiçbir şeye konsantre olamıyorsanız, saçlarınız dökülüyorsa, kabızlık sorunu yaşıyor ve kilo aliyorsaniz, tiroit beziniz yavaşlamış olabilir.
3.İNSÜLİN DİRENCİ/DİYABET
Tip 2 diyabet ile obezite arasında çok yakın bir ilişki var ve diyabetlilerin yüzde 80’i şişman. Şişmanlık insülin direncine, insülin direnci de diyabete sebep oluyor. Eğer şişmansanız, kan şekerini kontrol altına almanız gitgide zorlaşacağı için diyabet tedavisi görmeden kendi kendinize kilo vermeniz neredeyse imkansız olacaktır.
Tip 2 diyabetten kaçınmanın en iyi ve en kolay yolu kiloyu kontrol altında tutmaktır.
4.D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Aileniz size her gece horladığınızı, hatta uyurken nefesinizin durduğunu söylüyorsa, sabahları yorgun ve dayak yemiş gibi kalkıyorsanız, pijamanızın özellikle boyun-ense-göğüs kısmı sırılsıklam oluyorsa, gündüzleri her fırsatta uyukluyorsanız, sabahları baş ağrısı hissediyorsanız uyku apnesi hastası olabilirsiniz. Hemen bir uyku laboratuarına yatmalı ve uyku kalitenizi ölçtürmelisiniz.
6.BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİNİN ÇOK ÇALIŞMASI
Sık sık enseden başlayan baş ağrılarınız oluyorsa, boyun bölgesinde kalınlaşma ve yağ birikmesi oluyorsa, yüzünüz yusyuvarlak ve sivilceli bir hale geldi ise, özellikle bel çevresinde yağlanma ve menekşe renkli çizgiler ve çatlaklar oluşuyorsa işte artık böbrek üstü bezlerinizi control altına almanın vakti gelmiş demektir.
Böbrek üstü bezlerinden stress hormonunun yüksekliği ile karakterize bir hastalık. Çok sık görülmese de kilonun önemli nedenlerinden biri. Eğer yukardaki şikayetler varsa bir an once doktora başvurmakta fayda var.