Kontrol altına alınmadığında ise kişiyi tamamen kısıtlayan ve hayatını yaşamasını engelleyen bir argümana dönüşen sosyal fobiyi Reem Nöropskiyatri Merkezi’nin Kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr.Mehmet Yavuz anlatıyor.
- Bütün insanlar hata yapar. Hata yapmak insan olmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Hiçbir insan kusursuz değildir. Bu yüzden mükemmele ulaşmak için uğraşmak boşunadır. Özellikle sosyal fobi sahibi olan kişiler Mükemmeliyetçiliği bir yana bırakmalıdır. Mükemmellik iyinin düşmanıdır; var olanın en iyisi ile yetinmeyi öğrenmek son derece faydalı olabilir.
- “Ya hep ya hiç” anlayışıyla hareket etmeyin. Bir şeyin hepsini elde edemiyorsanız, tümünden de mahrum olmayın. Zorunda olmaktan vazgeçin. “Mutlaka yapmalıyım” yerine “Yapmak istiyorum ve elimden gelenin en iyisini yapabilirimi’ koyun.
- Kendinizi geliştirmeye açık olun ki, yapabildikleriniz giderek daha da iyi hale gelsin. Beklentilerinizi ulaşabileceğiniz seviyelerde tutun. Böylece sürekli olarak hayal kırıklığı yaşamaya mahkûm olmazsınız. Kendinizden daha az şey beklerseniz başarılarınızdan daha çok tatmin sağlarsınız. Nitekim mükemmeliyetçilikten vazgeçmedikçe kendinizden asla memnun olamazsınız.
- Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, sizi ve yaptıklarınızı onaylamayacak, beğenmeyecek, reddedecek birileri mutlaka olacaktır. Öyleyse herkesi memnun etme çabasını bırakın. Hayır demeyi öğrenin. Size teklif edilen her yükü, hiç istemediğiniz halde sırtlanırsanız zaman ve enerji kaybınız bir yana insanların sizi kullandığını, sömürdüğünü düşünerek zayıflık ve acizlik hislerine kapılabilirsiniz.
- Yeryüzünde sizi hiç tanımayan ve sizin ne yaptığınızı hiç umursamayan milyarlarca insan yaşıyor. Çevrenizdeki insanların da sizi düşünüp durmaktan daha önemli meşguliyetleri var. Bu yüzden sürekli “Başkaları ne der?” diye düşünüp kaygılananlar, biraz da “Başkaları ne derse desin!” düşüncesine yoğunlaşmalı.
- Bütün bunlara ek olarak, basit bir durum gibi gözükse de hayatı kısıtlayan, okul, arkadaşlık, eş bulma ve kariyer edinme gibi isteklerinizi engelleyen bir noktaya ulaşan sosyal fobiniz varsa, mutlaka bir uzmanla görüşün. Gerek özgül gerekse sosyal fobilerde profesyonel destek uygulamaları ile psikoterapiler, ilaç tedavileri, TMS, duyarsızlaştırma veya alıştırma programları yapılabilmektedir. Bu nedenle dilerim ki, fobinizi yaşamın bir cilvesi ya da kişiliğinizin bir parçası gibi görmeyip, bir an önce tedaviye başlarsınız.