Sivilce, dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen, iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Bireyler, bu hastalıktan farklı derecelerde etkilenmektedir ve uzmanlara göre sivilce, en yaygın cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyindeki küçük gözeneklerin bakteriler, ölü cilt hücreleri ve yağ ile tıkanması sonucunda ortaya çıkan sivilce problemi; hormonal problemlerin ya da diğer faktörlerin fazla sebum üretmesine neden olması durumunda da ortaya çıkmaktadır.
Sivilce; yüz, sırt, göğüs, boyun, kalçalar, omuzlar gibi yağ bezi bulunan herhangi bir bölgede oluşabilir. Yüzde sivilce problemi ise genellikle çene, alın ve yanak bölgelerinde görülmektedir. Tıp dilinde akne vulgaris olarak bilinen sivilce, genellikle genç yaşlarda görülür. Bir çocuğun büyümesi ile birlikte yükselen hormon seviyeleri, ergenlik döneminde oluşan sivilce probleminin en yaygın nedenidir.
Uzmanlara göre, 11 ile 30 yaş aralığındaki kişilerin dörtte üçü, bu yaş aralığının bir döneminde sivilce problemi yaşamaktadır. Bazen, sivilce problemi yetişkinliğe geçişte ve hatta 50’li yaşlarda bile gözlemlenebilir.
Sivilce neden olur?
Sivilceler; hormonal değişimler, genetik faktörler ya da cilt tipine uygun olmayan ürünlerin kullanımı gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak görülebilir. Ve bazen, sivilce bir gecede aniden ortaya çıkmış gibi görünse de; sivilcenin oluşum süreci biraz daha karmaşıktır.
Sivilcenin ortaya çıkıp cildi terk etmesine kadar geçen süreçte; leke ile sonuçlanmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır.
Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen sivilce, gençler arasında daha yaygın olma eğilimindedir. Çünkü; ergenlik ile birlikte hormon seviyelerinin artması, yağ bezlerinin daha fazla sebum üretmesine neden olur. Bununla birlikte, yaşanan hormonal değişimlerin sebum üretiminde bir artışa neden olması durumunda, gözenekler tıkanabilir. Sebum; ölü cilt hücrelerini ve bakterileri toplayarak cilt foliküllerini tıkayabilir. Bunun sonucunda da siyah nokta, beyaz nokta ve sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Hormonal Bozukluklar Sivilce Oluşumunu Tetikler!
Hormonal sivilce, hormonlardaki dalgalanmalara bağlı olarak ortaya çıkan sivilcedir. Bu sivilceler, genellikle ergenlik döneminde başlayan hormonal dalgalanmalar ile ilişkilendirilse de; hormonal akneler her yaşta görülebilmektedir.
Hormonal sivilceler, özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Özellikle regl ve menopoz gibi durumlar, hormonal sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir. Uzmanlar; 20 ile 30 yaş aralığında her iki kadından birinin ve 40 ile 50 yaş aralığında her dört kadından birinin sivilce problemi yaşadığını belirtmektedir.
Hormonal dalgalanmalar, yetişkinlerde görülen sivilce probleminin bir nedeni olarak gösterilmese de; altta yatan tıbbi durumlar, yetişkinlerde görülen sivilce problemlerine katkıda bulunabilir.
İlaç kullanımı sivilceye sebep olabilir!
Bazı ilaçlar, sivilce benzeri cilt problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Örneğin, yüksek dozda B12 vitamini takviyelerinin alınması, cilt yüzeyinde sivilce problemine neden olabilir. Bununla birlikte; hormonal ilaçlar ve kortikosteroid içeren ilaçlar da sivilce problemlerinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Bu tip ilaçların uzun süreli kullanımı; cilt yüzeyinde sivilce olumuna neden olduğundan, doktorunuzdan bu ilaçlara alternatif ilaçlar önermesini talep edebilirsiniz.
Sivilcelerin sıkılması neden önerilmez?
Evet, sivilceleri sıkmak cildiniz için gerçekten de kötüdür. İltihaplı bir sivilce; gözeneklerin aşırı sebum, ölü cilt hücreleri, bakteriler ile dolması ile ortaya çıkar. Aynaya baktığınızda, sivilcelerinizin sıkılmaya hazır olduğunu görüyorsanız; sıkmaya başlamadan önce derinin altında ne olduğunu bir düşünün. Çünkü, gözenekleriniz zaten tıkanmış olduğundan, çok fazla baskı altındadır.
Dolayısıyla, sivilcenin ve içindeki iltihabın hafiflemesi için, sivilceyi sıkmanın cildiniz için iyi olduğunu düşünmemelisiniz. Sivilceleri sıktığınız sırada; iltihabın cilt altına doğru itilmesine neden olabilirsiniz. Sivilceleri sıktığınızda, yalnızca cilt altında değil cilt yüzeyinde de hasar meydana gelir. Bir sivilceyi sıkmak, cilt yüzeyinde leke oluşmasına neden olabilir.
Cilt altındaki enfeksiyonların, bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Sivilceleri sıktığınızda, çok depresif yara izleri oluşmasa bile, kahverengi lekeler meydana gelebilir. Bu nedenle, bir sivilceniz çıktığında ona müdahale etmek yerine; mutlaka bir dermatoloğa görünmeli ve sivilcenizin tedavi edilmesini sağlamalısınız.
Kaynak: Ahu Çiler Çıkım