İlkbahar, yenilerin yetişme mevsimidir; yavaş yavaş, renkler ve yaşam dünyaya adeta geri döner. Havalar ısınır, ruh halleri düzelir ve mutluluk yeniden keşfedilir.
İşinizi de baharla gelen aydınlanma içinde düşünün. Dünyanın tüm duyguları ile taze bir başlangıç yapabilirsiniz. Birazdan okuyacağınız 12 yol ile kariyerinize ince ayar çekmenin ipuçlarını ve tavsiyelerini hayata geçirebilirsiniz.
1. Çalışma alanınızı temizleyin. İşe, masanızı toparlayarak başlayın. Araştırmalar karmakarışık masaların karmakarışık zihinlerler bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yaratıcı düşünme beceriniz alametifarikanız ise, ofisteki çalışma alanınıza biraz çekidüzen vermeniz şat. Eski notları ve çalışmayan kalemleri atın gitsin. Artık bir ilişkiniz olmayan insanların yer aldığı eski fotoğrafları da kaldırın. Çalışma alanınızı düşünsel sürecinizi destekleyecek şekilde organize edin.
2. Bilgisayarınızı temizleyin. Ofis bilgisayarınızda çok fazla gelişigüzel kaydedilmiş dosya olduğunu varsayıyoruz. Birçoğumuz gibi onları klasörlerine yerleştirmek yerine masaüstünde dağınık şekilde bırakıyorsunuz. Bırakmayın. Dosyalarınızı en efektif şekilde klasörleyin ve işinize yaramayacak dökümanları çöp kutusuna atın.
3. LinkedIn hesabınızı düzenleyin ve güncelleyin. Uzmanlar, en fazla altı ayda bir bilgilerini güncellemenizi salık veriyor. Aldığınız ödülleri ve kazandığınız başarıları güncel tutmak, olası kariyer sıçramalarını da beraberinde getirebilir. Sakın ihmal etmeyin.
4. Davranışlarınızı ve yaşam şeklinizi düzeltin. Eğer iş yerinizde monotonlaştığınızı düşünüyorsanız, buna bir ‘dur’ deme zamanı geldi. Sıkılmış, tembel ve işleri yokuşa süren bir tavırdansa pozitif davranmaya yönelin. Bu süreç bir kariyer kitabı okumayı veya yaşam koçu ile çalışmayı gerektiriyorsa, bunu hayata geçirin.
5. Pozitiflikle çevrelendiğinizden emin olun. Mutsuz iş arkadaşları ile çalışmak neredeyse imkansızdır. Eğer böyle bir yerde oturuyorsanız, yerinizin değiştirilmesini talep edin. Kariyerinizde ilerleme kaydetmek istiyorsanız etrafınızdaki insanların da sizin gibi düşündüğünden emin olun. Negatif enerji ile motivasyonunuzu düşürmektense yeni insanlarla tanışın veya temiz hava almak için kısa yürüyüşler yapın.
6. Ofis stilinizi yenileyin. Ufak bir bahar alışverişi yapmak, size kendinizi yeni bir insan gibi hissettirecektir. Kendiniz için biraz yatırım yapın. Ne de olsa bunu hak ediyorsunuz.
7. Kendi kendinizi değerlendirin. Kariyerinizde tam kapasite mi çalışıyorsunuz, yoksa bir rutinin içine mi düştünüz? Bunun değerlendirmesini kendinizle yapın; sadece kariyer standartlarınızı değil, kişisel tatmininizi de göz önünde bulundurun.
8. Bir hedef listesi yapın. Kısa vadede işinizden ayrılmak istiyor musunuz? Peki uzun vadede? güvenli bölgenizden çıkın ve senenin sonuna kadar tamamlamak üzere kendinize üç veya beş hedef belirleyin. Listenizi kısa ama gerçekçi tutun, ve düşünün.
9. Önceliklerinizi belirleyin. Zamanı efektif kullanmak, yüksek çalışma performansı için zaruridir. Adımlarınızı sağlam atın ve önceliklerinizi parlatın. Kendinize 15-20 dakika ayırarak haftanızı planlayın ve işlerinizi önem sırasına göre sıralayın. Üretken bir hafta için bu plana sadık kalmaya özen gösterin.
10. Daha fazla iletişim kurun. Konu bir proje, rapor, briefing veya sunum olsun; süreci iş arkadaşlarınızla ve patronunula sürekli irtibat halinde olarak yürütün. Araştırmalar, birçok ilham verici liderin ekipleri ile sıkı ilişki ve iletişim içinde olarak çalışmalarını yürüttüklerini gösteriyor. Unutmayın, en akıllı liderlerin bile iyi bir iletişim becerileri olmazsa fikirlerinin ve ekiplerinin bir değeri olmaz.
11. İlişkilerinizi gözden geçirin. Kişisel ilişkilerinizin kariyerinizdeki üretkenliğinizle bir ilişkisi olmayacağını düşünüyorsanız, bu düşünceyi bir kenara bırakın. Zira yakın çevrenizdeki insanlar kariyer yolunuzda size destek olmuyorlarsa, motivasyonunuz da bundan etkilenecektir.
12. Uzmanlığınıza yatırım yapmak için iş dışında zaman geçirin. En son ne zaman kişisel gelişiminize, liderlik kabiliyetinize veya iletişim becerilerinize yatırım yaptınız? Bu bir seminer de olabilir, bir kitap da. Kariyeriniz için kendinizi geliştirmeyi yabana atmayın.