Her yaz döneminde popüler olan diyetler değişiyor. Bu yılın moda diyeti ise Alkali Diyet. Alkali diyeti yaparken neye dikkat etmeli?
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, son günlerin popüler diyeti alkali diyetin içeriğine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. “Öncelikle Alkali nedir, Asidik nedir bunları anlamamız lazım” diyen Köse, alkali diyeti vücudun pH dengesiyle oynayarak kilo verdirmeyi vaat eden bir diyet olarak tanımlıyor.
“Alkali diyette besinlerde genelleme yapılarak, asidik besinler yasaklanır ve alkali besinler ile alkalisu bolca tüketilerek pH dengesi 7’nin üzerine çıkarılır. Alkalilik durumu, pH 7’nin üzerine çıktığında oluşur, Asidiklik ise pH 7’nin altındayken oluşur. Bu diyet türünde Asidik yani pH oranı düşük olan besinler diyetten çıkarılır. Bunlar süt ve ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, alkol, üç beyaz grubu (un, şeker, tuz) ve paketlenmiş yiyeceklerdir. Bu grubun diyetten çıkarılmasıyla oluşan boşluğa alkali grup besinleri eklenir. Alkali besinler ise genelde baharatlardan oluşmakla beraber buğday çimi, zencefil, zerdeçal, çörek otu, nane ve koyu yeşil sebzeler (salatalık, ıspanak, soya filizi, brokoli vb) dir. Aynı zamanda alkali beslenmede suyun dengesini de alkaliye çevirerek karbonatlı su tüketimi önerilir.”
Ancak Köse kilo vermek için sadece diyet yapmanın yeterli olmadığını vurguluyor. “Sadece diyet yaparak, fiziksel aktiviteyi arttırmadan yağdan kilo verilmesi olanaksız. Hayatınıza hareket katmadan sadece beslenerek uzun dönemde kilo veremezsiniz. 30kg veren ünlüler sizce sadece Alkali Beslenme ile mi kilo vermiştir? Tabi ki hayır. Alkali Beslenme yalnızca popüler bir diyettir. Uygulanmasına baktığımızda kısa dönemli olarak kilo verdirebilir ancak verdiğiniz kiloyu geri almanız da söz konusu…”
“Alkali diyete biraz daha profesyonel gözüyle bakarsak, en başta eleştirilmesi gereken konu karbonatlı su tüketimini önermesidir. Bu su vücudun pH’ını yükseltir ancak mide asiditesini bozar ve yemek borusunu zedeler. Hayatınız boyunca tüketmediğiniz kadar karbonatı bir anda vücudunuza yüklediğinizi düşünün. Midenizde hafif bir reflü varsa bile bunun artmasına sebep olur. Aynı zamanda alkali beslenmede amaç bağırsaktaki alkaliliği arttırmaktır, burada sindirim enzimlerinin göreceği zarar hesaba katılmadan karbonatlı su önerilebilmektedir.
İkinci eleştiri ise en önemli besin grubu olan süt ve ürünlerinin ve de en kaliteli protein olan yumurtanın yasaklanmasıdır. Süt grubundaki kalsiyum ve D vitamini ile yumurtadaki demir ve B12 vitamini bu besinlerde en kaliteli halde bulunmaktadır. Aynı zamanda sütteki kalsiyum ve yağ asitleri kilo vermede yardımcıdır.
Dolayısıyla genel olarak baktığımızda ünlülerin kilo vermesinde daha çok sporun etkili olduğunu ve kilo vermek istiyorsanız doğru beslenmeyi öğrenip yanında da fiziksel aktivite yapmanız gerektiğini anlamalısınız. Her gün, her saat hatta her dakika beslenme ve zayıflama ile ilgili bilgi bombardımanına uğruyoruz. Nasıl kilo veririm sorusuna çok takılıyoruz. Ancak önce neden kilo veremediğinizi bulup sonrasında uygun tedaviler için uzmanlara danışmalısınız. Televizyonda, sosyal medyada ve diğer kaynaklarda her duyduğunuza inanmayın. Araştırarak doğruya ulaşın. Doğru beslenme yalnızca bir beslenme uzmanı tarafından size aktarılabilir. “