Retinol, vücutta ve yiyeceklerde doğal olarak bulunan bir A Vitamini çeşidi olarak biliyor. Etkili olabilmesi için retinolün aktif formu olan retinoik aside dönüştürülmesi gerekiyor ve bu durum retinol uygulanan ciltte -cilt hücrelerindeki reseptörler sayesinde- kendiliğinden gerçekleşiyor. Yaşlanma karşıtı ürünlerin birçoğunda bulunan retinol son zamanlarda sosyal medyada oldukça popüler. Bu yazımızda retinol kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.
Retinol ne işe yarar?
Genellikle serum formunda olan retinol, yoğun yapısı sayesinde cildin alt katmanlarına kolayca ulaşıyor ve ciltte bulunan elastin ve kolajen proteinlerini güçlendiriyor. Yaşlanma karşıtı etki göstermesinin yanında kırışıkların dolmasını da sağlıyor. Retinol cilt lekelerini geçirmede de oldukça etkili. Cilt bakım rutinine dahil edildiğinde cilt parlaklığında artış ve koyu lekelerin renginde açılma gözlemleniyor. Antioksidan özelliği sayesinde cildin kirlerden arınmasını sağlayan retinolün etkilerinden bir diğeri ise cildin sebum üretimini dengeleyerek akne tedavisine destek olması.
Retinol nasıl kullanılır?
- Ağırdan alın
Cildinizin retinole alışması zaman alabilir. Bu yüzden retinol serumunuzu kullanmaya onu haftada bir veya iki kez cilt bakım rutininize ekleyerek başlayın. Birkaç hafta içinde cildiniz retinole uyum sağlarsa her gece kullanmaya başlayabilirsiniz. Cildiniz kızarıyor, kuruyor veya pul pul dökülüyorsa çok hızlı hareket ediyor olabilirsiniz. Bu yan etkiler düzelene kadar retinolü daha azaltın ve tekrar denemek isterseniz en baştaki gibi miktarını yavaşça artırarak ilerleyin.
- Bezelye büyüklüğünde retinol
Retinol söz konusu olduğunda “az” çoktur. Genel olarak, tüm yüzünüz için bezelye büyüklüğünde retinol serum yeterli olacaktır. Ürünü alnınıza, burnunuza, yanaklarınıza ve ardından çenenize sürün. Unutmayın, retinolü yüzünüze eşit şekilde dağıtmak önemli.
- Sandviç yöntemi
Sosyal medyada oldukça popüler olan retinolün yine popüler olan uygulama tekniği “Sandviç yöntemi” sizin için uygun olabilir. Cildinizi hafif yapılı bir temizleme jeliyle iyice yıkadıktan sonra nemlendiricinizi uyguluyorsunuz ve emildikten sonra sıra bezelye büyüklüğündeki retinolünüze geliyor. Retinolünüzü emilen nemlendiricinizin üzerine uyguladıktan sonra sandviç yönteminin son adımı için bir kat daha nemlendirici sürüyorsunuz. Böylece “nemlendirici – retinol – nemlendirici” olmak üzere iki nemlendirici katmanı arası retinol sandviçiniz hazır oluyor!
- Sivilceye eğilimliyseniz cilt kusmasına dikkat edin
Retinole sosyal medyadan aşinaysanız retinol serum kullanan kişilerin bir kısmının başladıktan sonra ilk birkaç hafta ciltlerinin sivilce kustuğunu söylediğini biliyorsunuzdur. Antioksidan özelliği sebebiyle cildin altında yatanları dışarı çıkarma ihtimali olan retinolün tam temizleme etkisi yaklaşık 12. haftada görüldüğünden bu sürede kusmalar olabileceğini bilerek hareket etmelisiniz.
- Hafif yapılı cilt bakım ürünleri kullanın
Retinol özellikle ilk başta tahriş edici olabilir. Bu nedenle retinol serumunuzu benzoil peroksit, salisilik asit, AHA veya kimyasal peeling gibi tahriş edici ürünlerle beraber kullanmamak doğru bir karar olacaktır.
- Cildinizi güneş ışınlarından koruyun
Retinoller sadece geceleri uygulasanız bile ertesi gün cildinizi güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getirebilir. Cildinize her gün onu UVA ve UVB ışınlarından koruyacak bir güneş kremi sürmelisiniz. SPF 50 güneş koruyucunuzu dışarıda sıkça yenilemeyi unutmayın.
- Herhangi bir yüz işleminden önce retinol kullanımınızı durdurun
Retinol cildinizin hassasiyetini artıracağından peeling, lazer epilasyon ve diğer yüz işlemlerinden önce kullanıma en az 7 gün ara vermeniz gerekli.
- Hamileyseniz retinol kullanmayın
Hamilelik sırasında retinol kullanmanız tavsiye edilmez.
Retinol kullanmaya ne zaman başlamalısınız?
Retinol kullanmak için kaç yaşında olmanız gerektiği hakkında kesin bir kural olmasa da yaşlanma karşıtı özelliği için kullanacaksanız 20’li yaşların ortasında önleyici bir adım olarak retinolü cilt bakımınıza dahil edebilirsiniz.