Türkiye`de bir ilke imza atarak pet-shop`larda kedi, köpek ve tavşan gibi hayvanların satışını yasaklayan yasayı yürürlüğe koyan Kadıköy Belediyesi, yasaya uymayanları denetlemeye başladı. 3 Aralık 2012 tarihinde aldığı kararla önemli bir adım atan Kadıköy Belediyesi pet-shop`larda kafes içinde sağlıksız koşullarda yaşayan kedi, köpek ve tavşanların satışının 1 Nisan`dan itibaren yasak olacağını duyurmuştu.
1 Nisan`da yürürlüğe giren bu yasaya göre pet-shoplarda kedi,köpek ve tavşan gibi hayvanların satış yasağı başladı. Fakat buna uymayan bazı pet-shop`lar olduğu farkedilince Kadıköy Belediyesi sağlıksız koşullarda hayvan satışı yapan pet-shop`ları denetleme sırasında bu hayvanlara el koydu.
Kadıköy`de bulunan 78 pet-shop`u denetleyen ekipler yasaya büyük oranda uyulduğunu görse de 4 tanesinde satışın devam ettiğini belirledi. İşte bunun üzerine bu 4 pet-shop`da bulunan hayvanlara el koyan Kadıköy Belediyesi onları barınaklarına yerleştirdi.
Peki ama bu barınaklara yerleştirilen hayvanlara şimdi ne olacak? Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete`den konuyla ilgili bilgi aldık. Az sayıda da olsa pet-shop`lardan toplanan hayvanların `Hayvanları Koruma Yasası` kapsamında `Hayvan Bakım Merkezi Barınağı`na yerleştirildiğini belirten Mete, devamında bu hayvanlara ne olacağını da anlattı. Belediye ilk önce hayvanların hak sahibi yani pet-shop sahiplerine 10 günlük bir geri alma hakkı tanıyacak. Bu 10 günlük süre içerisinde pet-shop sahipleri Belediye`ye hayvanları barındırma ücretlerini ödedikten sonra hayvanları bir daha mağazalarında sağlıksız koşullarda satmayacaklarını da taahüt ederek geri alabilecekler. Eğer olur ki bu 10 gün içinde pet-shop sahipleri hayvanlarını almak için Kadıköy Belediye`sine talepte bulunmaz ise o zaman hayvanlar sahiplendirilmek için hayvanseverleri barınaklarda bekleyecek.
Geçici Hayvan Bakım Merkezi`nde sahiplenmeyi bekleyecek olan hayvanları sahiplenmek isteyenler Kadıköy Belediyesi`nin barınağını her gün 09:00-12:00 & 13:00-15:00 saatleri arasında ziyaret edebilir birbirinden güzel hayvanların gözlerinin içine bakıp onları sahiplenebilirsiniz. Ve hatta barınağa gitmeye vakti olmayan ama bir hayvana yuva vermek isteyenler için işleri çok da kolaylaştıran Kadıköy Belediyesi`nin sitesini ziyaret edebilirsiniz. Hemen burayı tıklayıp, yuva bekleyen diğer sevimli hayvanlarımızı görebilir, onların yuva bulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi & Kadıköy Belediyesi Sokak Hayvanlarını Koruma ve Barındırma Merkezi: Turgut Özal Bulvarı Dudullu Ataşehir Yanyol Tel : 542 50 00 dahili : 2016 (216) 415 67 61
* Fotogaleride sahiplenmeyi bekleyen hayvanları görebilirsiniz.