Sağlıklı olmak için yediklerimize dikkat etmemiz gerektiği aşikar. Her gün dört bir yandan onlarca beslenme önerisi duyuyoruz. Uyguladığımızda ise, söylenenin aksine farklı sonuçlar alıyoruz. Çünkü kaçırdığımız nokta şu; ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimiz de önemli. Yemek.com yeni listesinde, işte o mucize gıdaları günün hangi saatinde tüketmemiz gerektiğini belirledi. Temel kural ise, yemek alışkanlıklarımızı gün bazında tepetaklak etmek: Yağlı ve şekerli besinleri sabahtan tüketmeye başlamak, akşam olduğunda ise en hafif öğün ile günü tamamlamak gerekiyor.
Fındık akşam kilo yapar, öğlen kolesterolü düşürür
Bir avuç işlenmemiş fındık yemek kalp ritmini düzenlediği için kalp krizi geçirme riskinizi azaltır, kolesterolü düşürür. Dolaşım sistemi üzerindeki olumlu etkilerini de yadsıyamayacağımız fındığın enerji verdiğini de biliyoruz. Ancak fındığın faydalarından yararlanmak için onu öğle yemeği saatinde tüketmelisiniz. Akşam televizyon karşısında atıştırılan fındıklar ise, kilo almanıza yol açar.
Peynir akşam hazımsızlık yapar, en iyisi sabah yemek
İçerdiği zengin kalsiyum ile kemik erimesini önleyen, sindirim sistemini düzene sokan, tansiyonu düşüren peyniri en iyisi kahvaltıda yemek. Peynirin hazmı zor olduğu için akşam saatlerinde yenen peynir özellikle midesi hassas olanlarda hazımsızlık yapacak ve günü kötü bitirmenize yol açacaktır.
Şeker sabah yenirse, yakması kolay olur
Bünyeniz tatlı şeylere ihtiyaç duyuyorsa sabah saatlerinde tüketmeye çalışın. Sabah kahvaltıda yediğiniz tatlı şeylerden, örneğin mis gibi bir çilek reçelinden aldığınız kaloriyi gün içinde daha kolay yakabilirsiniz. Akşam saatlerinizde yediğiniz tatlıların kalorilerini ise bu kadar hızlı yakamayacak ve uyku sorunları yaşayacaksınız.
Sabah yenen bitter çikolata yaşlanmayı yavaşlatır
Kahvaltıda hiç çikolata yemeyi denediniz mi? Sabah yenen bitter çikolata yaşlanma etkilerini azaltan antioksidan maddeleri vücuda salar ve kalbinize de iyi gelir. Ama eğer gün içinde atıştırmalık olarak 25 gramdan fazla bitter çikolata tüketirseniz bunun size kilo olarak döneceğini unutmayın.
Sabah yenen portakal gastrit riskini artırır
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu da gastrit riskini artıracaktır.
Elma kabuğunu mide akşamları zor hazmeder
Akşam yemeğinden sonra kabuğuyla güzel bir elma keyfi yapanlardansanız bir daha düşünün. Elma kabuğunda bulunan pektin isimdeki bileşeni hazmetmek zordur, özellikle akşam saatlerinde çok daha zordur. Mide asitini artırır ve bu da rahatsızlığa yol açar. Halbuki sabah yenen elma yine kabuğundaki pektin sayesinde bağırsakları çalıştırır ve kanser riskini azaltır.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir; tabii eğer öğlen yeniyorsa. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Sabah patatesli bir omlet kan kolestrolünü düşürür
Sabah saatlerinde yendiği takdirde patates nişastası kan kolestrolünü düşürür ve vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlar. O yüzden sabah kahvaltısında patatesli bir omlet aslında çok iyi fikir olabilir. Diğer sebzelere göre iki-üç kat daha fazla kalorili olan patatesleri akşam yemeğinde çok fazla tüketirseniz kilo almaya da hazırlıklı olun.
Sabah yenen domates pankreasa iyi gelir, akşam yeneni şişkinlik yapar
Domatesin en fazla faydasını sabah kahvaltısında görürsünüz. Barındırdığı organik asitler sindirimi hızlandırır, mide ve pankreasın işlevlerini düzenler. Ama akşam çok fazla domates tüketmek yani bu asitleri vücuda kabul etmek metabolizma üzerinde olumsuz etki yapar ve dengeyi bozar.
Kırmızı etin yeri öğlen yemeğinde
İçerdiği demirle öğle yemeğinde yenen et yorgunluğu azaltır ve hastalığa yakalanma riskini azaltır. Ancak hazmetmesi ortalama 5 saat süren kırmızı eti akşam yatmadan önce yerseniz sindirim sisteminize zarar verebilirsiniz.
Akşamdan önce yenen makarna vücudu toksinlerden arındırır
Lifli makarnalar sabah ve öğlen saatlerinde tüketilirse vücudu temizler ve toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tip 2 diyabet riskini de azaltır. Akşam geç saatlerde yenen tabak tabak makarna ise doğal olarak kilo olarak size dönecektir.