Ajansta en büyük müşterimizin 20. yıl kutlamaları, nikah tarihimle aynı güne denk geliyor olmasından mütevellit sürekli çalışıyorum, yatıya kalıyorum, çalışıyorum, çalışıyorum. Yemek yazmayalı baya olmuş, peki ya bu sürede yemek yapmadım mı? Tabiki hayır.
Bir süre önce eve çıktım, ama eve mi çıktım restorana mı belli değil. Her akşam yeni misafir, her akşam yeni yemekler yeni insanlar. Ben de bayılırım uzun masalara, masanın başında olmaya. Bugüne kadar tüm masalara, yemeklere hep geç kalan oldum ben. Ajansın junior’ı olduğum için işler bana yüklenir geç kalırdım, sonra büyüdüm direktör oldum bu sefer müşteri toplantısı yüzünden geç kalır oldum. Dün gece yine sofraya geç kaldım, şişeler sona erdiğinde yeni bi şişe açılmasına sebep oldum ve bunu çok seviyorum. Dışarda yemek yemeyi seviyorum, evde yapmaya ise bayılıyorum. Eve sipariş verme kısmında nerdeyse hiç mutlu olamıyorum. Özellikle deniz ürününü iyi gönderen bir restoran görmedim.
Dün akşam kalabalık bir masaya çupra, karides ve mezeler hazırladım. Sofranın tatlıdan önceki son konuğu tereyağında karidesti, mutfakta geçen zamanlara değdi. Elimde güveç, odanın kapısından göründüğümde arkadaşlar ekmek dilimleri ellerinde banmak için bekliyorlardı. Karides güveç, hep meyhanede yemeye alışık olduğumuz bir şey. Halbuki evde yapması çok kolay ve kısa süreli. Çok sıkıcı ve yağmurlu bu cuma akşamını güzel bir hale getirebilirsiniz, sadece 15 dakikada.
Güveçte Tereyağlı Karides, Domates Sos İle.
Multiple mutfak işlerine bayılıyorum, aynı anda bir kaç bişey karıştırmak tatlı bir huzur veriyor bana. Mutfak kargaşasını seviyorum. Önce balık pazarından güzel küçük boy karidesler alın ve bence ayıklatmayın.
Muhtemelen evde az yemek yapıyorsunuz, bu yüzden çok daha az balık yapıyor olmalısınız. Balık ayıklamak gayet güzel bir iş, hemen hemen her balığın nasıl ayıklanacağını öğrenin. Küçük karidesler için bu zaten çok kolay bir işlem.
Ocağa tatlı mı tatlı bir tencere alıp su ile dolduralım. Çok derin bir tencere olmasına gerek yok, su da 500ml kadar yeterli. Su kaynamaya başladığında karidesleri yüzdürün ve üzerine büyük parçaları olan bir tutam deniz tuzu ilave edin. Karidesler maximum 2-3 dakika kadar haşlanmalı, aksi taktirde parçalanacaktır.
Karidesleri haşlamaya başlarken, 2 orta boy domates alın. 1 domatesi tamamen rendeleyin, diğerinin yarısını rendeleyin yarısını da küp küp doğrayın. Tavada bir küçük çay kaşığı tereyağ eritin ve domateslerinizi ekleyin. Üzerine deniz tuzu, karabiber ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Hepsini güzelce çevire çevire fokurdatın.
Karidesler haşlanıp, domates sosunuz kıvama geldiğinde güvecinizi alın. Çok derin olmamasına dikkat edin, Önce domates sosunuzla güveci doldurun ve ardından karidesleri üzerlerine ilave edin. Fırını üstten ısıtmalı kullacağımız için karidesleri sonradan ilave etmek önemli.
Püf noktalardan biri peynir… Güvecin üstünü peynire bulamalıyız. İsteğe göre peynir seçimini değiştirebilirsiniz ama benim seçimim klasik kaşar peynirinden yana. Burada önemli olan çok kokulu bir peynir seçmemek, tereyağının kokusunu bastırmasını istemeyiz. Peynirleri rendelerken elinizi korkak alıştırmayın, rendeleyin.
Son olarak üzerine, farklı yerlere 3 tatlı kaşığı tereyağı koyun ve fırına verin. 200 derece üstten ısıtmalı olarak 10-12 dakika kadar.
Fırın işi bittiğinde, (dikkat edin güveç çok sıcak olacaktır) domates sosu yaptığınız tavada 1 yemek kaşığı yere yağı eritin ve güvecin üzerine gazlayın.
Vailla, işte böyle bir şey elde etmeniz gerekiyor.
Ekmeksiz yiyin ve afiyet olsun!