Süslü püslü afilli yemekler yemeye bayılıyoruz. Tabağa eklenen ve her tanımlanamayan ürün suratımızdaki şaşlınlık ifadesini artırıyor. Ama evde de olsa restoranda da hep aynı şeyi istiyoruz; çabuk, hızlı, hemen!
İş hayatının özel hayatımızı yok ettiği şu günlerde iş yerinden dışarda geçirdiğimiz her saniyeye bir sürü şey sıkıştırmaya çalışıyoruz. Bu yüzden yemeğin hazırlanması da, konsere gitmek de, sevişmek de koştura koştura oluyor. İşte tam da böyle koşuşturma anında midenizin tüm fonksiyonlarını harekete geçirecek hem de koşa koşa pişecek çok basit bir yemek var; kuzu pirzola. Hazırlaması ve pişirmesi çok basit ve hızlı, lezzeti uzun süreli. Pirzola pişirmesi basit bir et ve lezzeti kendinden iyi olduğundan size çok şov yapma imkanı tanımaz. Ama arkadaşlarınızı mutfaktan çıkarttıktan sonra basit 1-2 dokunuşla farkınızı gösterebilirsiniz.
Bu akşam evde üç kişiyiz, misafirimiz Ece et severlerden. Hepimiz iş çıkışı soluğu evde aldığımız hızlı, doyurucu, enerji veren ve yemesi kolay/hareketli bir şeyler yaptık. Püf noktalarıyla birlikte işte Kuzu Pirzola!
Malzemeler
En en en güzelinden kuzu pirzolalar
Ezilmiş fıstık
Ajvar
Domates
Ufalanmış kuru domates
Kekik
Tuz
Karabiber
Acı kırmızı pul biber
Hardal
Ketçap
Mayonez
Pesto sos
Patates
Terayağ
Hazırlanışı
Malzeme listesi kalabalık gibi duruyor ama hiç korkutmasın, son derece basit. Jet gibi 15 dakikada çıkıyoruz mutfaktan.
Bu tarifte bize en çok vakit kaybettirecek arkadaşlar, patatesler. Püre yapacağımız için haşlamamız gerekiyor, bu yüzden mümkün olduğunca küçük beyaz patatesler alın. Haşlanması kısa sürer. Küçük patatesiniz yoksa iri patatesleri 4-5 hatta 6-7’ye bölün. Tencereye suyu koyun, kaynatın ve içine atın. Bir tatlı kaşığı limon suyu patateslerinizi canlı tutar. Bundan sonrası için bu tencereyi unutabilirsiniz.
Et pişirmek için en iyi ortam bence her zaman mangaldır. Ama bir Cuma akşamı iş çıkışında kimsenin mangal yakabileceğini düşünmüyorum. Bu yüzden et pişirmek için ideal olan döküm tavalardan kullanmanızı tavsiye ederim. Tavayı ocağa alıp altını açın ve üzerine 2 tatlı kaşığı tuz koyun.
Pirzolaları baharatlamamız gerekiyor. Damak tadınıza göre köri bile kullanabilirsiniz, biraz daha `safe` gitmek istiyorsanız benimkileri uygulayabilirsiniz. Tüm pirzolaları yan yana dizin, hepsinin üzerine önce bir tutam tuz, sonra değirmen ile karabiber, sonra kuru kekik ve ufalanmış kuru domates gezdirin. Hazırız!
Tava artık ısınmış, patatesler yarı yarıya haşlanmış olmalı. Pirzolaların baharatladığınız taraflarını alta gelecek şekilde tavaya yerleştirin. Mükemmel kokacaklarını garanti ederim. Baharatladığımız yüzeyleri pişerken arka taraflarına da aynı işlemi yapıyoruz.
Yani yine, bir tutam tuz, karabiber, kekik ve ufalanmış kuru domates ekliyoruz.
Etler pişerken bir kaç basit sos hazırlayalım/servis edelim.
İlk sos ajvar, daha önceki yazılarımda da bahsettiğim hayat kurtarcı bir ürün. Bence sürekli evde bulundurmalısınız. Markette bulamayanlar için Lokum.com`da var. Bir sos kabına ajvar koyun, üzerine 1 tatlı kaşığı zeytin yağı.
İkinci sosumuz bir klasik. Domateslerinizi rendeleyin, mayonez ve hardalla karıştırın; sadece bu kadar.
Üçüncü sosumuz, bir üstteki arkadaşla nerede ise aynı ama basit bir dokunuş var. Aynı sosu bir daha hazırlayıp içine acı kırmızı pul biber ve tobasco ekliyoruz.
Dördüncü sosumuz, İtalyan Mutfağı’nın bize hediyesi; Pesto. Bu sosu kendiniz yapmadıysanız eğer direkt kavanozdan sos kabına koyabilirsiniz. Etlerin üzerine yağ gibi sürmek için ideal.
Ve son olarak, The Marmara’da pirzola yemişler için. Ezilmiş öğütülmüş çam fıstığı. Fıstığı iki yolla kullabilirsiniz, ya pirzolaları baharatlarken üzerini kaplayabilir, ya da servis ederken üzerine bir tutam ekleyebilirsiniz. Ben yanmış fıstığı çok sevmediğim için baharatlama kısmında kullanmadım.
Soslar hazır, umarım etlerin diğer tarafını çevirmişsinizdir. Turuncu/kahve doğru renk.
Patateslerimizi soğuk suyun altında soyun ki, elleriniz acımasın. Bir kapta 1 yemek kaşığı hardal ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ile bir araya getirin ve birbirine yedirin. Pürenin rengi biraz turunculaşacak endişe etmeyin ve tuzunu eklemeyi unutmayın, işte bu kadar!
Biz ekmeksiz yedik ve bayıldık. Bu da evliliğimizin ilk misafirliği yemeği oldu, herkese afiyet olsun!