Hacettepe Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, yapılan araştırmayı açıklamadan önce mide kanserinde nelerin önemli olduğunu belirtti: `beslenme şekli ile mide kanseri bağlantılı ve tedavi seçenekleri kısıtlı, bu sebeple koruyucu hekimlik çok önemli. Beslenme şekli, yaşam tarzı ve tütün kullanılmaması ile risk azaltılabiliyor.`
Prof. Dr. Yalçın, yapılan çalışmadan 3.5 ay önce mide kanseri tanısı konan yetişkinler üzerinde beslenme ve yaşam tarzlarını öğrenebileceği bir anket uyguladığını belirterek, sonuçlar üzerinden değerlendirmeler yaptıklarını söyledi ve yapılan araştırma sonucu yemekleri çok sıcak yemek mide kanseri riskini 3.3, çok hızlı yemek ise 5.4 kat arttırdığı ortaya çıktı.
Ayrıca yiyeceklere fazla tuz eklenmesi 4.2 kat, gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 1.8 kat, her gün turşu yemek 7 kat, tuzlu tereyağ 1.5 kat, haftada 1-2 kez tüketilen sucuk 3 kat arttırırken; haftada 1-2 kez hamur tatlısı tüketilmesi 7.5 kat risk taşıdığı belirtildi.
Riski arttıran etkenler dışında yeşil yapraklı sebzelerin, sarımsak ve soğanın da günde bir kez tüketilmesinin mide kanseri riskini azalttığı görüldü.
Çalışmada, tanı konmadan önce mide kanseri olan hastaların yüzde 55.7`sinde bir yada daha fazla mide hastalığı dikkat çekti. Bu hastalıklar arasında en sık görülenlerin ise %50.9 gastrit ile %44.1 ülser olduğu belirtildi.
Mide kanseri olan hastaların yüzde 12.3`ünün ailesinde mide kanseri görülürken, kontrol grubunun yüzde 8.5`inde görüldü.
Son olarak da sigara ve alkolün etkisinin ise hayli fazla olduğu dikkat çekti. Çalışma grubunda sigarayı bırakan ve hala içenlerin % 59.4`ünün 13-23 yıl boyunca günde 13-22 adet sigara içtiği belirlenirken, kontrol grubundakilerin yüzde 55.7`sinin 11-23 yıl arasında günde 8-12 adet içtikleri belirlendi. Alkol kullanımında ise kontrol grubuna göre mide kanserli grubun alkol tüketiminin anlamlı derecede fazla olduğu vurgulandı.