Ana SayfaYazarlarKısıtlı Olacağına Hiç Olmasın Daha İyi

Kısıtlı Olacağına Hiç Olmasın Daha İyi

Son zamanlarda medyada sıkça konuşulan internet yasakları ve BTK’nin 22 Ağustos’ta internet kullanıcılarını filtre sistemine geçirmek istemesiyle ilgili haberleri takip etmişsinizdir diye düşünüyorum.

Konu ile ilgili başından sonuna kadar yaşananların kısa bir özetini yapmak ve nerde olduğumuzu anlatmak isterim.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından hazırlanan ve 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girecek olan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” ile ilgili haberler internet kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekti. Bu uygulamaya göre internet kullanıcıları yukarıda belirtilen tarihten itibaren BTK’nin belirlediği dört internet filtresinden birini seçecek ve interneti bu şekilde kullanacak. Filtreleri aşmak suç sayılacak ve bu filtrelerin içeriği tamamen BTK tarafından belirlenecek.

İnternet kullanıcıları bu haberin çıkması ile birlikte anında tepkilerini dile getirdiler. Tam bu esnada Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın katalog suçları kapsamında Ekşi Sözlük’ü kapatmak için sitenin hosting firmasına konuyla ilgili bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. Bu haberin de duyulması ile birlikte tepkiler çiğ gibi büyüdü ve internet kullanıcıları sosyal medya üzerinden çok kısa bir süre içerisinde konuya ciddi bir tepki verilmesi gerektiği konusunda örgütlendi. Bugün gelinen nokta itibari ile 15 Mayıs Pazar günü saat 14:00’te –http://sosyalmedya.co/15-mayis-hep-beraber-yuruyoruz/– Türkiye’de ve yurtdışında konu protesto edilecek ve yürüyüş yapılacak. Sansüre karşı düzenlenen bu eyleme çok büyük bir katilim sağlanacağı kesin.

Gelelim bu yazının ana konusuna, yani internete getirilmek istenen sansürün veya yasağın ne anlama geldiğine. İnterneti ne amaçla kullanıyorsunuz bilmiyorum ama internet bana göre insanlığa katkı sağlamış en büyük buluşlardan biridir. İnternetin hayatımıza getirdiği kolaylıklar dışında fikir ve düşüncelerin dile getirilmesi, insanoğlunun var olduğu günden beri insanlığın en büyük düşmanı olan yozlaşmaya ve sömürüye karşı mücadele edilmesi konusunda sahip olduğumuz en etkili sağlayacak mecradır. İnternetin bu özelliğini henüz kavrayamamış, onu sadece alışveriş ve oyun platformu olarak görenlerin dediğimi anlaması biraz zor olacaktır.

İnsanlığın gün geçtikçe büyüyen sorunlarına siyasetin ve politikanın çözüm sunmasındaki yetersizliğini hemen hemen her gün her yerde görüyoruz. Yaşanan çarpıklığın karşısında insanları bir arada tutacak ve bilgi akışını sağlayacak en büyük enstrüman bugün itibari ile internettir. Bundan sonra da herhangi bir mecranın internetin bu anlamdaki yerini alabileceğini zannetmiyorum. İnsanları böylesi birleştirebilen ve güçlendiren bir kanalın herhangi bir kurum tarafından kontrol altına alınması en basit benzetme ile insan haklarına aykırı bir durumdur. 

“Çocukları koruma” gibi bir kavramı ortaya atarak gelecek yorumları bastan önlemeye çalışan, bunu dile getirirken de kendi vatandaşına güvenmediği mesajını açıktan beyan eden bir kurumun 22 Ağustos’ta devreye sokacağı bir sansürden bahsediyoruz. Olay esasında sadece internet sansürü değil devletin vatandaşa güvenmediğini beyan etmesidir. 

İnsanoğlu bugün bir çok gizli bilgiye ulaşabiliyor, hükümetleri devirebiliyor, sistemlerde değişiklik talep ediyorsa bunu büyük ölçüde internete borçludur diyebiliriz. Siz bu mecrayı başka amaçlar için kullansanız da bir gün bilgisayarınızı fikirlerinizi dile getirmek, yobazlığa, yolsuzluğa karşı durmak ve sesinizi çıkarmak için açtığınızda belli sitelere girmenizi engelleyen bir sistem ile karşılaşacaksınız.

Yazımın başında da belirttiğim gibi bu konuyla ilgili kaygısı olanlar 15 Mayıs Pazar günü saat 14:00’de toplanıp tepkilerini dile getirecekler. Sizler o gün bilgisayarınızın başına geçip her zaman yaptığınız gibi film seyredebilir, alışveriş yapabilir, haber okuyabilir, sohbet edebilir ve oyun oynamaya devam edebilirsiniz. Ama bilin ki bu ülkede gelecek için kaygı duyan ciddi bir topluluk var.

Kalın sağlıcakla

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI