Ana SayfaYazarlarİnci Denizel - "Arzu Nesnesi" takıların tasarımcısı

İnci Denizel – “Arzu Nesnesi” takıların tasarımcısı

 Tasarımlarını ilk gördüğüm zamanı hatırlıyorum…O kadar ilgimi çekmişti ki “ bunu almalıyım, bunu da!” diye sürekli içimden geçiriyordum elbette durum böyle olunca bu işin arkasında kimin olduğunu öğrenmek için fotoğraflarda isim aramaya başladım ve karşıma yanıltıcı bir isim çıktı “ İnciden”.  İsmi ilk duyduğunuzda aklınıza inciden yapılan tasarımlar geliyor değil mi ? İşte burada İnci hanımın süprizi devreye giriyor ve inci’nin aksine daha asi daha güçlü materallerle aklınızı başınızdan alıyor. İsmi öğrenir öğrenmez  daha fazla bilgi edinmek istedim ve İnci hanımın web sitesini görünce gördüğüm tasarımların sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu gördüm. Benim gibi bir takı hastasıysanız ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Gördüğüm her tasarımın ayrı bir kimliği bir duruşu vardı ve ben yaklaşık 2 saatimi bu takılara bakarak kafamda bütçeler hesaplayarak geçirdim. İnci hanımın beni şaşırtan başka bir sürprizi daha İzmir’li  olmasıydı ve iş yerinide İzmirde açmayı tercih etmişti. Durum böyle olunca kendisiyle iletişime geçip soru yağmuruna tutmam kaçınılmazdı. Kendisi çok yoğun olmasına rağmen büyük bir nezaketle teklifimi kabul etti ve sorularımı cevapladı.

İnciden markasına  http://www.incidenonline.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

1- Bu özgün tasarımların arkasındaki ismi daha yakından tanımak istersek… İnci hanım bize kendinizden bahseder misiniz?

Tasarım, hayatıma öğrencilik yıllarımda el sanatlarına olan ilgimle girdi ayrıca olgunlaşma enstitüsünün moda tasarımı bölümünü kazanmıştım. Orayı bitirdikten sonra heykel, seramik, resim, Maraş işi, mumlu batik ne kadar kurs varsa hepsine gittim. El sanatlarının hemen hemen hepsinden çok zevk alıyordum. Üniversiteye girememiştim ama bu beni daha da hırslandırdı.  El sanatlarına olan bu ilgim uzun yıllar boyunca resim, heykel ve seramikle büyüdü. Özellikle heykel yapmaktan çok zevk alıyorum. İş hayatıma ilk olarak deri sektöründe tasarımcı olarak başladım. Kalıp ve tasarım konusunda aldığım eğitim beni deri sektörüne yöneltti. Bu alanda 8 yıl çalıştıktan sonra oğlumun doğumuyla beraber iş hayatına 1 yıl ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra hobi olarak takı yapmaya başladım. İlk 2 yıl boyunca yaptığım modelleri taktım. Çevremden olumlu tepkiler alınca hediye etmeye başladım böylelikle adım da duyulmuş oldu. Butiklerden aldığım talepler, daha sonra kurumsal siparişlere dönüştü. Kurumsal firmalardan edindiğim tecrübeler sayesinde  de 2001 yılında İnciden’i kurdum. Şu anda Türkiye’nin en büyük 3 firmasına üretim yapmaktayız .

2-Tasarımlarınızda nelerden ilham alıyorsunuz?

Genellikle doğadan ve geometrik şekillerden çok hoşlanıyorum. Hazırlayacağım koleksiyona önce bir tema belirliyorum. Belirlenen temaya göre materyal ve şekilleri seçiyorum. Doğadan esinlendiğim de çok oluyor. Yaprak, kuş ve çiçek şekillerini deforme ederek kullanmaya çalışıyorum. Böylelikle sıra dışılık yakaladığımı düşünüyorum.

3-  Sizin tasarımlarınızın taşıyacak kadının özellikleri nelerdir ?

Öncelikletasarımımı taşıyacak kadının ilk özelliği kendine güveniyor olması çünkü bana kalırsa bir kadının kendisine güvenmesi çok büyük bir artı değer. Onun dışında takılarımı taşıyan kadının giyeceği giysiler sade ve fazla desenli olmamalı. Çünkü tasarımlarımın iddialı ve abartılı bir tarzı var. O yüzden tasarımlarımı sade kıyafetlerle kullanmak daha az riskli.

4- Pek çok marka soluğu İstanbul’da alırken siz İzmir’i tercih ettiniz bunun sebebi nedir?

İzmir doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım şehir. İzmir’in hayatımdaki rolü çok büyük ve bana çok şey anlatıyor ayrıca İstanbul’la karşılaştırmak gerekirse de İstanbul İzmir’e göre temposu oldukça yüksek bir şehir ayrıca İstanbul benim için bazen de karmaşayı ifade eder. Bu yüzden  tempoya ayak uydururken karmaşanın içinde üretkenliğimin azalacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle İzmir’den bir turlu kopamıyorum.

5- Takı tasarımı herkesin yapabileceği bir iş olmasa da kendine bu ünvanı hemen veren insanlar var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Gerçekten tasarımcı olmak bu kadar kolay mı?

Öncelikle emek verilen her şeye saygım vardır. Takı tasarımına gelirsek de birçok bayan için hesaplı ve terapi gibi bir hobi. Ben de zaten bu ise doğum sonrası bir hobi olarak baslamıştım.  Durum böyle olunca  su anda kendimi takı tasarımcısı olarak düşündüğümde bile büyük tasarımcılara haksızlık edip etmediğim sorusu kafamı karıştırır. Ben bu işin emek isteyen bir iş olduğunu düşünüyorum bu yüzden emek verilerek yapılan tasarımların tasarımcı doğuracağı düşüncesindeyim.

6- Tasarımlarınızı hazırlarken nasıl bir süreç geçiriyorsunuz, nelere dikkat ediyorsunuz?

 Bizzat metallere elimle sekil vermeye çalışıyorum. Yapı itibariyle çok aceleciyimdir. Yavaş olan  hiçbir şeye tahammülüm yok. Düşündüğüm şeyin sonucunu hemen görmeliyim.  Gece yarısına kadar da olsa uğraşır, sonucunu görürüm.  Ama sonra beni öldürseniz ikincisini yapmam. Aslında bu hepimizin duyduğu bir hikâyedir. İstedim, uğraştım, gördüm, mutlu oldum ve bitti. Simdi sıra yenilerde. Yaptığım her tasarımdan ayrı zevk alıyorum. Koleksiyon hazırlarken yoğun olduğumuz günler olmuyor değil, tasarımlardan zevk almanın zorlaştığı günler 🙂 O günlerde bile işimi zevkle yapıyorum. İşimi yaparken dikkat ettiğim şey ise her tasarımın birbirinden farklı olması. Çünkü tasarım yapıyoruz ve ben her tasarımın kendine has özellikleri olması gerektiğini düşünüyorum.

7- Vazgeçemem dediğiniz materyalleriniz hangileri ?

Asla vazgeçemeyeceğim materyaller deri ve metal. Deri tasarımlara sıcak bir görünüm veriyor aynı zamanda doğayı yansıtıp, tasarımın ruhunu belirleyen ana materyallerden. Örneğin bu sezon çok moda olan yılan derisi tasarımlara ruhunu veriyor. Diğer bir malzeme ise metal. Metalle hayal gücümün sınırlarını zorlayabiliyorum. Bunun yanında swarovski kristalleri ve yarı değerli doğal taşlar kullanıyorum.

8 – Peki İnci Denizel’in favori takı tasarımcıları kimler ?

Alexis Bittar, Andrea Marrazini, Herve Van der Stratern en beğendiğim takı tasarımcıları. Alexander McQueen’in tasarlamış olduğu bazı takıları da çok beğeniyorum.

9-  Birlikte çalıştığınız firmalar hangileri ?

Gizlilik politikası nedeniyle koleksiyonları hazırladığımız ve üretim yaptığımız firmaların isimlerini veremiyoruz ancak Harvey Nichols ve Brandroom mağazalarında kendi adımız altında ürünlerimiz bulunuyor.

10 – Şu ana dek  tasarımlarınızı kimde görmek sizi heyecanlandırdı ?

Samimi bir cevap olacak ama ben sokakta hiç tanımadığım birisinde tasarımımı görsem heyecanlanıyorum. Onun dışında ben en çok Net Work`ün çekimlerinde Sierra Miller ‘ın üstünde tasarımımı gördüğümde heyecanlandım.

11– Özellikle tasarımlarınızı taşımasını istediğiniz bir isim var mı peki ?

Madonna’nın tasarımlarımdan taşıması beni çok sevindirirdi. Türkiye’den de Ajda’yı unutmamak lazım kendisi enerjisine ve tarzına hayran olduğum bir isim.

12- İnci’den in yeni projelerinden ipucu istesek…

Aslında bu soruya şimdi cevap vermesem daha iyi olacak. Bu sürpriz olsun istiyorum çünkü hep istediğim bir şeydi. Olmasına da çok az kaldı.

http://www.inciden.com.tr/

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI