Ana SayfaYazarlarSunday Roast & Yorkshire Pudding

Sunday Roast & Yorkshire Pudding

Londra`da Pazar günleri ister mahallenin en dandik "pub"ı ister süper lüks bir "pub"ın önünden geçerken gözünüze hep aynı şey çarpıyor. Tebeşir tahtalarına ya da camlara yazılmış "Sunday Roast". Sunday Roast dana etinden yapılan büyük bir parça oluyor ve bunu dilim/parça şeklinde servis ediyorlar.

Ben dana yerine kuzu omzu ve kolu ile yaptım. Et mümkün olduğunca basic şekilde rosto pişiriliyor ama yine bunu da biraz değiştirerek baharat karışımı ile birlikte pişirdim. Hem damak tadımıza daha uygun bir hale gelmiş oldu, hem de kuzuyu kokulu bulanlara harika bir çözüm oldu.

 

Fırında kuzu kol AKA Sunday Roast

Malzemeler

Et seçimimiz kuzu  omuz, kol ve incik bütünü.

500 ml su

1 tam sarımsak

4 büyük soğan

4-5 yemek kaşığı nar ekşisi

4-5 yemek kaşığı cabernet sauvignon sirkesi

1-2 sap biberiye

 

Baharat karışımı için

1 Avuç tohum yenibahar

1 Avuç taze karabiber

1 Çubuk tarçın

1 Tutam tuz

1/4 Muskat

2 Kaşık un

 

Yanında yine Sunday Roast geleneğine uygun olarak

1 kg patates

1 kg havuç

1 kg bezelye

 

Ve yemeğin olmazsa olmazı Yorkshire Pudding için

200 ml süt

200 gram un

4 yumurta

1 tutam tuz

Yapacağınız sayıya göre her pudding için 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

 

Hazırlanışı

 

Ps: Tarif biraz uzun, özet geç diyenlere buyrun videosu.

Sunday Roast Furkan Akbayrak on Vimeo.

 

 

Baharat karışımını yapmak için havana yenibahar, karabiber, tuzu ve 1 çubuk tarçını koyarak dövmeye başlayın. Toz olmaya başladığında 1 muskatın 4`de 1`ini rendeleyin. Sonra üzerine unu ekleyerek karıştırın.

 

 

 

Eti işleme başlamadan 1 saat önce dolaptan çıkartın ki, oda sıcaklığına gelsin. Sonra havlu kağıt ile nemini alın.

 

Sonra hem yağlı üst kısmını hem de iç kısmını baharat karışımına bulayın, masaj yapın. Küçük keseler açıp içini de doldurabilirsiniz.

 

Etin iç kısmına 2 sap biberiye koyun ve hasır iple etinizi bağlayın. Böylece hem tepside daha az yer kaplayacak hem de içi açılmayıp baharatları dökülmeyecek.

 

 

Et hazır olduğunda döküm tavanın altını açıp iyice ısıtıyoruz, zeytinyağı ekleyip eti mühürlüyoruz. Her tarafını 3-4 dakika pişirmek yeterli olacaktır.

 

Bu esnada fırını açıp ısıtmaya başlıyoruz. Bugün onu biraz fazla yormamız gerekecek.

 

4 büyük soğanı soyup büyük büyük halkalar halinde kesiyoruz. Ardından başka bir tavada zeytinyağlı ile kavurmaya başlıyoruz. Üzerine etten kalan baharat karışımını ekliyoruz.

 

1 tam sarımsağı ortadan ikiye bölüp tavaya ilave ediyoruz.

 

Hemen hemen etin 2 tarafı mühürlendiğinde soğanlarımız da kavrulmuş olacak.

 

Benim döküm tencerem olmadığı için evdeki en büyük tepsi, çiğ köfte tepsisinde yaptım yemeği. Siz de tepsinize önce kavurduğunuz soğan ve sarımsakları ekleyin. Daha sonra ortasına eti ilave edin.

 

Etin üzerine birkaç kaşık ya da göz kararı nar ekşisi ve cabernet sauvignon sirkesi ekleyin. Sonra da yarısına su gömülünceye kadar (tepsinize göre) kaynar su ilave edin.

 

 

Kokusunun içinde hapsolmasını istediğimiz için üzerini folyo kaplayın ve fırına verin. Eğer kapaklı döküm tencereniz var ise, folyo ihtiyacınız yok.

 

2-2:30 saat gibi bir süre, 180 derecede pişecek.

 

Bu esnada patatesleri 4`e bölerek haşlamaya başlayın. Fırın tepsinize folyo kaplayarak kağıt havlu ile birlikte hafif hafif zeytinyağı sürün. Ama gerçekten çok az. Daha sonra haşlanmış patateslerinizi tepsiye alın ve yemeğinizin pişmesine 1:30 saat kala fırına verin. Böylece et ve patatesler aynı anda çıkmış olacak.

 

Etinizin pişmesine yarım saat kala 1 tencere kaynar suda 1 kg havuç ve bezelyeyi bir arada haşlayın.

 

Geldik en eğlenceli ve en traditional kısma, Yorkshire Pudding!

 

 

Yorkshire pudding için öncelikle metal muffin kalıplarına ya da derin bir tepsiye ihtiyacınız var. Ama muffin kalıbı ile pişirmek çok daha kolay.

 

Her muffin kalıbına 2 kaşık ayçiçek yağı koyun ve kalıbı bu şekilde fırına verin. 15 dakikaya alarm kurabilirsiniz.

 

Karışım için 4 yumurta, 200ml süt , 200 gram un ve 1 tutam tuzu iyice çırpın. Bu puddingi tutturmanın yolu çırpmaktan geçiyor efendim. Biceps, triceps bütün kaslarınızı kullanın, yok olmuyorsa mixerle çırpın.

 

15 dakika bittiğinde karışımınızı muffin kalıplarına dökmeye başlayın ama unutmayın. İçerisinde çok kızgın yağ var, dikkatli olun. Karışımı dökmeye başladığınız anda hemen pişmeye başlayacaklar, izlemesi çok eğlenceli. Tüm kalıpları doldurduktan sonra fırına koyun ve 20-25 dakika pişirin.

 

Sanırım hepsi hemen hemen bu kadar 🙂

 

Etinizi çıkarttığınızda dibine mükemmel bir et suyu kalacak. Bu suyu tavaya alın ve içerisine 2-3 kaşık un ekleyerek kıvamı yoğunlaştırın. Bu sosa "Gravy" deniyor efendim. Etin ve puddingin üzerine döküp öyle yemeniz gerekiyor. Eğer size bu fikir ağır geliyorsa bu işlemi hiç yapmadan et suyunu bir kavanoza kaldırın. Bu tüm marketlerden alabileceğiniz et sularının en iyisi. Çorba yaparken kullanırsınız.

 

Hepsini yaptıysanız artık hazırız, ekmeksiz Yorkshire Pudding ile gömün gitsin!

 

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI