Ana SayfaYazarlarPazartesi sendromu da neymiş ayol pizzası!

Pazartesi sendromu da neymiş ayol pizzası!

Pazartesi sendromu denen şeye oldum olası inanmadım.

İşkolik olmasam da, hepimizin hayatında bi pazartesi gerçeği var. Kendimizi daha sinir strese sokmak yerine bu durumu kabullenip, harika bir pazar geçirmeye ne dersiniz? En azından pazartesi günü hatırlayacak güzel anılarınız olur. Ben bugüne Feriköy Organik Pazarı’nda otlu gözleme yiyerek başladım. Pazar oldukça güzel; eski fotoğraf makineleri, antika radyolar ve plaklar var. Merak edenler için adresi şurada.

Öğleden sonra da, uzun zamandır görüşmeye niyetli olduğumuz pizza ile sözleştik. Görüşmeye Club Bangkok’da ortada çalan Onur (aka The Cribs’i en çok seven adam), Trendus’un tanınan yazarı Zeynep ve badim Sevcan da katıldı. Yani, çok pizza yedik.

Evde pizza yaparken, restoran pizzalarını hatta özelikle zincir fastfood pizzalarını unutun. Pizzanın üstüne 225 malzeme olmamalı. Hele o kenarları yok mu? Yesen boş, yemesen masadaki diğer arkadaşların anlamsız gözlerle bakarlar. Ha bir de, pizzanın üzerindeki sebzeler normalde diğer malzemelere göre az pişmeli ama bunu pizzacıdan alırsanız sebzeler tost kıvamında olur.



Bu yüzden evde pizza yapmaya başladığımdan beri, dışarıda pizza yemez oldum. Gerek yok, zaten her gün pizza yemiyoruz, yediğimizde de evde yapmak en iyisi.

Sendrom da neymiş ayol pizzası
Malzemeler:

Hamur için:
300 gram un
125 ml su
2 tutam tuz
2 çay kaşığı toz maya
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Domates sos:
4 domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yaprak fesleğen
2 diş sarımsak
2 tutam tuz
1 sap biberiye
yarım soğan
bol bol taze değirmenden karabiber

Benim yaptığım pizzalar için üst malzemeler

Pizza 1
domates sos
mozzarella peyniri, rendelenmiş
kestane mantarı
prusciuotto

Pizza 2
domates sos
mozzarella peyniri, rendelenmiş
kestane mantarı
sucuk

Pizza 3 
pesto sos (bir önceki yazımda tarifini bulabilirsiniz)
gouda
beyaz peynir

Pizza 4 

pesto sos (bir önceki yazımda tarifini bulabilirsiniz)
mozzarella peyniri, rendelenmiş
kestane mantarı
gouda
eski kaşar

ve tüm pizzaları taze roka ile servis ettim.

Hazırlanışı:

Pizza yapmak oldukça basit olsa da hamuru bekletmemiz gerektiğinden acıkmaya başlarken hazırlasanız iyi olur. 



Önce hamuru yapmak için, karıştırma kabına tüm hamur malzemesini ekleyin. Yani un, su, tuz, maya ve zeytin yağı. Karışım bu haldeyken biraz vıcık olduğu için kaşık ya da çatal yardımı ile karıştırmaya başlayabilirsiniz. Hem elinize hamur yapışmasından biraz kurtarmış olursunuz.



Hamur birbirini tutmaya başladığında, bir elinizi hafif unlayın ve yoğurmaya başlayın. Diğer elinizle ihtiyaç duydukça un ekleyin. Hamurunuz biraz kuru ve ele yapışmayan kıvamda olmalı. Hazır olduğunda ister streç filme sararak, isterse karıştırma kabının üzerine havlu örterek dolaba kaldırın. 1 saat sonra tekrar görüşüyoruz.


Elde ettiğimiz hamurdan 2 orta boy ya da 4 küçük pizza yapabilirsiniz.

Domates sosu pizzanın kaderini belirler. 4 domatesi küp doğrayın, ardından yarım soğanı ve sarımsağı ince ince kıyın. Hepsini tencerenize alın. Ardından zeytinyağı, tuz, karabiber, fesleğen ve biberiyeyi ekleyin.



Ocağın altını açın ve iyice kaynatın. Önce çok sulanacak sonra yarı yarıya kadar suyunu çekecek. İşte o zaman sosumuz tamam demektir. Pişerken arada bir çevirmeye ihmal etmeyin, domatesler dibe çöker yoksa. Sosu kullanmadan önce fesleğen yapraklarını ve biberiyeyi çıkartmayı unutmayın.

 
 
Hamurumuz hazır, sosumuz hazır. Geldik en basit kısma. Fırını 200 derecede alt üst ve fan ile ısıtmaya başlayın.

Tepsilerinizi zeytinyağı ile hafifçe silin, pizzaların yapışıp kalmasını istemeyiz. Hamurlarınızı tepsiye alıp soslayın.

Sonra malzemelerinizi istediğiniz gibi doğrayıp sosun üzerine yerleştirmeye başlayın. Genelde ilk katman peynir olur, zaten çok çabuk eriyeceği için üst alanda pişmesi zor olan malzemeler kalabilir.

Hamurunuzun yumuş yumuş olması için 4-5 dakika, çıtır çıtır olması için 7-8 dakika pişirebilirsiniz.

İşte hepsi bu kadar, afiyet olsun ve arkadaşlarınızla birlikte ekmeksiz yiyin!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI